Energia-alan toimijoita ovat sähkömarkkinoilla kauppaa käyvien sähkön myyjien ja ostajien lisäksi viranomaiset ja edunvalvontaorganisaatiot.
Viranomaistahoja ovat työ ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja Huoltovarmuuskeskus. Edunvalvontaorganisaatioita ovat muun muassa Suomen Tuulivoimayhdistys ry, Energiateollisuus ry, Suomen Sähkönkäyttäjät ry ELFI ja Paikallisvoima ry.
Motiva on valtion omistama yhtiö, joka edistää kestävää kehitystä muun muassa jakamalla energianeuvontaa kuluttajille, kunnille, yrityksille ja julkiselle sektorille.
Kaikille energia-alan toimijoille yhteinen suuri kysymys on, miten päästöt saadaan tavoitteiden mukaisesti vähennettyä ja Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.
”Isona teemana on energiajärjestelmän modernisointi, joka koskee koko energia-alaa ja sen myötä myös sähkön tuotantoa ja kulutusta”, toteaa Fingridin varatoimitusjohtaja Asta Sihvonen-Punkka.
”Sähkön tuotantorakenne muuttuu kovaa vauhtia, kun sähköä tuotetaan perinteisten vesi- ja ydinvoiman lisäksi nopeasti kasvavilla tuulivoimalla ja aurinkovoimalla. Samanaikaisesti on tärkeää mahdollistaa teollisuuden, liikenteen, lämmityksen ja muun kulutuksen siirtyminen käyttämään puhdasta sähköä.”
Näiden kysymysten ratkaisemiseksi Fingrid tekee tiivistä ja hyvin toimivaa yhteistyötä niin viranomaisten kuin edunvalvojienkin kanssa.
”Keskustelu ja tiedonvaihto eri tahojen välillä on avointa ja ongelmatonta. Meillä kulttuuri on perinteisesti sellainen, että keskustellaan laajasti ja sitä kautta löydetään yhteinen, hyvä tapa edistää asioita”, SihvonenPunkka sanoo.