Search
Close this search box.

Voimalat muuttuvat virtuaalisiksi

Jaa
Sveitsiläinen startup Tiko Energy Solutions kokoaa kotitalouksia ”sähköpooliksi", esitteli yrityksen kehitysjohtaja Samuel Enggist vieraillessaan Fingridissä syksyllä. 16.11.2018

Virtuaalivoimalat (VPP) ovat energiavallankumouksen seuraava aalto, uskoo Samuel Enggist, Sveitsissä sijaitsevan tiko Energy Solutions AG:n Senior Business Development Manager. Yhtiö on energiasektorin startup, joka kehittää virtuaalivoimalaa (VPP) keskieurooppalaisille asiakkaille.

Tiko toimii kotimaansa Sveitsin lisäksi myös Ranskassa, Saksassa ja Itävallassa ja on yksi maailman suurimmista reaaliaikaisista älyverkoista.

– Me keräämme kotitalouksien sähkölämmityslaitteet yhteen ja kokoamme ne virtuaalivoimalaksi, jonka myymme eteenpäin markkinoille, Enggist selventää ja lisää, että esimerkiksi Sveitsissä VPP-pooliin kuuluu yli 7 000 kotitaloutta. Kotitaloudet puolestaan liittyvät älyjärjestelmään (Smart Home System), jonka kautta ne voivat seurata energiamarkkinaa ja energian liikettä. Kauko-ohjaimesta kuluttaja voi säädellä omaa energiankäyttöään ja optimoida sen taloudellisuutta ja tehokkuutta. Järjestelmään liitetty hälytyspalvelu tukee optimointia.

Haluamme: enemmän joustavuutta!

Sopeutettavalla, kestävällä teknologialla on Enggistin mukaan sama käyttöikä kuin fyysisellä voimalaitoksella (PPP) ja se mahdollistaa monipuoliset energiapalvelut.

Innovaation käynnistäjänä on Sveitsin hallituksen energiastrategia, joka edellyttää ydinvoimasta luopumista.

– Se on merkittävä haaste maassa, jonka energiantuotannosta 60 % on vesivoimaa ja 40 % ydinvoimaa. Järjestelmä tarvitsee joustavuutta, sillä me emme aina voi laskea uusiutuvien vaihtoehtojen varaan. Löysimme vastauksen VPP:stä, kertoo Enggist.

Startup uskoo, että tiko-alusta saa aikaan uusia innovaatioita ja sen avulla me voimme luoda energiamarkkinoille kannattavia liiketoimintamalleja.

– Suomen energiasektori on tunnettu hyvin pragmaattisesta ja innovatiivisesta lähestymistavastaan ja mielestämme teknologiaa olisi mahdollista hyödyntää erilaisilla, kiinnostavilla tavoilla.

Kahden maan tarina

Suomi ei tietenkään ole Sveitsi – asukaskohtainen energiankulutus Suomessa on yli kaksinkertainen Sveitsiin verrattuna, mikä johtuu pääasiassa lämmityskuluista.

– Järjestelmän joustamattomuus on silti ongelma molemmissa maissa ja sitä me voimme pyrkiä parantamaan.

Toinen ilmeinen ero on itse markkina: Suomen energiamarkkinat ovat avoimet ja Sveitsissä kuluttajien valintamahdollisuuksia on rajoitettu sähköntoimittajien valinnan suhteen. Yritykset saavat toimia vapaammin.

– Meillä on hyvin sirpaloitunut kenttä: yli 700 sähköyhtiötä kahdeksan miljoonan asukkaan maassa, toteaa Enggist lopuksi.

Sveitsi ei myöskään ole Euroopan unionin jäsen, mutta Enggistin mukaan alppimaa on seurannut EU:n esimerkkiä energia-asioissa.

– Energialainsäädäntömme seuraa EU:n esimerkkiä, joten yhteensopivuus on jo kohdallaan.