Voimajohtoasentajan matkassa

Voimajohtoasentajan tehtävät eivät pääty voimajohdon valmistumiseen, vaan siitä työ oikeastaan vasta alkaa. Tarkastukset tehdään kesäisin, kunnossapitotöitä puolestaan ympäri vuoden.
Jaa

Talvisena pakkasaamuna voimajohtoasentaja Petteri Konttinen on tarkistanut Fingridin voimajohtosovelluksesta päivän tehtävälistan. Sieltä löytyvät myös työkohteiden eli pylväiden sijaintitiedot.

Päivä alkaa varoituskilpien kiinnityksillä irronneiden tilalle. Matkaan lähdetään Konttisen työnantajan, sähkö- ja tietoliikenneverkkojen palvelutoimittaja Eltel Networksin hallilta Rajamäeltä. Mukaan pakataan varoituskilpiä, kiinnitysruuveja, valjaat, suojalasit ja kypärä. Päivän tehtävien mukaan kyytiin saatetaan napata myös poraruuveja, c-liittimiä, pultteja, puristimia tai maadoituksia varten kuparin pätkiä. Kiikarit kuuluvat vakiovarusteisiin.

Tällä kertaa edessä on varsin kevyt työpäivä. Aina näin ei ole, sillä kunnossapitotöitä tehdään johdoilla niiden maanalaisista osista alkaen aina korkealle pylvään latvaan asti. Toisinaan tarvitaan apuun kaivinkoneita tai nostureita. Työ on monipuolista, ja päivät ovat aina erilaisia.

Ei suoraa ammattitutkintoa alalle

Konttisen päivä jatkuu voimajohtopylväitä tukevien harusten kiristämisellä. Toisinaan haruksia myös asennetaan. Konttinen on oppinut taidon kokeneemmilta konkareilta.

Konttinen ajautui alalle oikeastaan sattumalta. Juuri valmistunut putkiasentaja ei ollut vielä löytänyt työpaikkaa, kun eläkkeelle jäämässä ollut mökkinaapuri patisti nuorta miestä jalanjäljilleen Elteliin voimajohtoasentajaksi.

”Mökkinaapurini piti niin koukuttavan puheen, että oli pakko lähteä katsomaan, millaista työ on”, Konttinen kertoo.

Voimajohtoasentajaksi ei ole suoraa opintoputkea, mutta esimerkiksi Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa järjestetään alan kursseja täydennyskoulutuksena.

Konttinen kouluttautui ammattiin Eltelin ja Fingridin järjestämillä kursseilla. Työhön perehdytys Eltelillä sisältää verkkokoulutusta, jonka lisäksi asentajan pitää suorittaa muun muassa turvallisuus-, ensiapu- ja tulityökurssit. Fingridille tehtäviä töitä varten tulee suorittaa tilaajan turvallisuuden verkkokoulutukset ja tarkastuslisenssikoulutus.

”Keho on välillä koetuksella, eikä työ sovellu korkeanpaikankammoisille”, toteaa voimajohtoasentaja Petteri Konttinen Eltel Networksilta.

Työtä varten on suoritettava myös kuntotesti, jolla varmistetaan fyysinen ja henkinen työkyky – pylväisiin kiipeäminen on iso osa asentajan työtä.

”Työssä tarvitaan käsi- ja jalkavoimia, koska pylväisiin joutuu kiipeilemään valjaiden varassa varsin usein. Koko keho on välillä kovallakin koetuksella. Tätä työtä ei myöskään voi tehdä, jos on korkean paikan kammo”, Konttinen toteaa.

Työ tehdään ulkona ja etua on, jos asentaja viihtyy yksin esimerkiksi metsän keskellä. Se on Konttiselle ollut varsin luontevaa, sillä luonto on tullut tutuksi metsästys- ja vaellusharrastusten kautta.

Talvisin ukkosjohtimiin voi kertyä huurretta tai lunta, jonka poistamiseen tarvitaan helikopteria. Konttinen ei ole vielä kopteriin päässyt, vaikka se kokemuksena houkutteleekin.

”Olen tehnyt näitä hommia kolme vuotta ja viihtynyt hyvin. Siihen on vaikuttanut paljon myös se, että minulla on mukavat työkaverit.”

Voimajohtoasentajan työ vaatii myös matkustushalukkuutta, sillä työkenttänä on koko Suomi, eikä kotiin pääse aina yöksi.

Konttinen kertoo tekevänsä kesäisin usein perjantait sisään, jotta saisi pidennetyn viikonlopun. Talvisin se on hankalampaa, sillä työtä ei voi tehdä pimeässä.

Nyt muutama tunti on kuitenkin jo saatu tehtyä sisään. Konttinen pakkaa tavaransa iltapäivästä ja pääsee viikonlopun viettoon ajoissa kotiin Hyvinkäälle.

Kunnossapito on suurelta osin ennakoivaa työtä

Fingridin vastuulla on pitää johdot sähköturvallisuusmääräysten mukaisessa kunnossa. Käytännössä voimajohtojen peruskunnossapidos­ta huolehtivat palvelutoimittajien voimajohtoasentajat, joita kunnossa­pitotöitä varten on noin 50.

Kunnossapito pohjautuu Fingridin voimajohtojen kunnonhallintapäälli­kkö Mikko Jalosen mukaan asenta­jien kesäisin tekemiin havaintoihin.

”Voimajohtoasentajat tekevät havainnot puutteista ja kirjaavat ne järjestelmään. Me Fingridissä suun­nittelemme, mitkä havaituista puut­teista milloinkin korjataan. Palve­lutoimittaja määrittelee, miten työ tehdään ja vastaa toteutuksesta.”

Voimajohtojen tarkastustyö teh­dään pareittain niin, että linjoille mennään yhdessä, mutta kävely­osuudet hoidetaan yksin. Kiikarit ovat ahkerassa käytössä, sillä voimajohdot roikkuvat kymme­nien metrien korkeudessa. Puupyl­väitä koputellaan vesurilla tai kirveellä varmistamaan, ettei puu ole lahoa­massa.

Voimajohtoasentajat tarkastavat pylväsrakenteiden ja johtimien kun­non sekä sen, ettei liian lähelle johto­ja ole rakennettu mitään. Havainnot saattavat kertoa esimerkiksi rikkou­tuneista lasieristimistä, lahoista pylväsjaloista tai rapautuneista perus­tuksista. Tarkastaja on kunnossapidon sil­mät ja korvat, joten osaamisen lisäksi häneltä edellytetään vastuullista työ­otetta ja kykyä itsenäisiin päätöksiin.

Koska voimajohtojen kunnossa­ pidossa tärkeintä on ennakoiva työ, varsinaisia sähkön siirtymistä haittaa­via vikoja ei juurikaan pääse synty­mään. Osa ennakointia on talviaikaan voimajohtojen ukkosjohtimiin kertyneen huurteen pudotus, ennen kuin se aiheuttaa häiriöitä sähkönsiirtoon.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös