Voimajohtoasentajaksi koulutuksen kautta

Sitema Oy:n ja yhteistyökumppaneiden järjestämä voimajohtoasentajan rekrykoulutus on ensimmäinen laatuaan. Perinteisesti uusille työntekijöille on järjestetty perehdytystä oman yrityksen sisällä. Nyt pohjakoulutukseen osallistuvat työllistyvät eri yrityksiin, joissa perehdytys jatkuu.
Jaa

Sitema Oy:n toimialajohtaja Juuso Männikkö on ollut suunnittelemassa koulutusta, joka toteutettiin yhteistyössä TE-keskuksen ja ELY-keskuksen kanssa. Yrityskumppaneina ovat Eltel Networks, Empower PN ja Destia. Koulutuksen päätyttyä opiskelijat työllistyvät yrityksiin.

Koulutukseen hyväksyttiin 16 henkilöä, joista monella oli kokemusta rakennusalalta tai sähkötekniikasta. Pienessä ammattikunnassa tämä on tuntuva täydennys työvoimaan.

– Suomessa on suhteellisen vähän voimajohtoasentajia. Kun osa siirtyy eläkkeelle, tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa.

Kolmen kuukauden koulutuksessa ensimmäiset neljä viikkoa sisälsi teoriaopetusta, jonka aikana opiskelijat tutustuivat monipuolisesti voimajohtohankkeiden eri rakentamisvaiheisiin sekä kunnossapidon tehtäviin. Teoriaosaan kuului myös alalla vaadittujen turvallisuuskoulutusten suorittaminen. Teoriaopintojen jälkeen opiskelijat siirtyivät yhteistyökumppaneiden työkohteisiin hankkimaan käytännön kokemusta asentajan tehtävistä kahden kuukauden ajaksi.

Koulutusyhteistyöstä erinomaiset kokemukset

Fingridin rakentamispäällikkö Keijo Välimaa vahvistaa, että voimajohtoalan osaamiselle on tulevaisuudessa tarvetta.
– 2020-luvulla kantaverkossa on tiedossa paljon rakentamista ja kunnossapitoa. Esimerkiksi Metsälinjaa rakennetaan 300 kilometrin verran ensi syksystä alkaen.

Siteman aloite koulutuksen järjestämisestä oli Fingridille erittäin tervetullut, sillä muutaman vuoden ajan kotimaisesta voimajohtoalan osaamisesta on ollut pulaa.

– Tarve on ollut erityisesti korkealla työskentelyyn kykenevistä ammattilaisista. Käytäntöön asti vievää koulutusta ei ole järjestetty missään oppilaitoksessa, vaan perehdytys on tapahtunut työn ohessa, lisää Välimaa.

Fingrid järjesti koulutukseen yhden päivän mittaisen työturvallisuuspäivän, jossa työmaiden turvallisuutta käsiteltiin Fingridin näkökulmasta. Kurssin aikana opiskelijat suorittivat myös Fingridin verkkokoulun.

Männikkö ja Välimaa pitävät ensimmäistä voimajohtoasentajien koulutusta onnistuneena.

– Koulutus onnistui yli odotusten. Vain yksi opiskelija jäi pois kesken koulutusta henkilökohtaisista syistä ja kaikki valmistuneet opiskelijat työllistyivät yrityksiin heti koulutuksen päätyttyä. Saimme koulutettavilta opiskelijoita sekä yhteistyökumppaneilta hyvää palautetta, ja lisäksi erinomaisia kehitysehdotuksia. Olemmekin jo suunnitelleet syksyksi uutta koulutusta, sanoo Männikkö.

Työturvallisuudesta ei tingitä

Destian työmailla työhön tutustui Rauno Järvenpää, joka on aikaisemmin työskennellyt elektroniikka-asentajana ja turvapalvelujen myyjänä.

– Ei tälle alalle oikein voi tulla ilman perusteellista valmennusta. Teoriaosuus valmisti työhön niin hyvin, että mitään isoja yllätyksiä ei ole tullut vastaan. Työturvallisuutta painotetaan, koska riskit alalla voivat olla isot.

Taneli Juutinen

Harjoittelujaksolla Järvenpää on esimerkiksi asentanut ukkosjohtimia. Työmaalla vanhemmat asentajat ovat opastamassa, ja turvallisuusasiat on käyty moneen kertaan läpi.

– Esimerkiksi pylväisiin noustessa on muistettava, että kiinnitykset ovat koko ajan kunnossa, ja muutkin varusteet yksityiskohtia myöten. Aina tarkistetaan myös kollegan varustus, tähdentää Järvenpää.

Taneli Juutinen aloitti harjoittelun kunnossapidon töillä Inarissa Eltelin työmaalla. Juutinen on työskennellyt aikaisemmin esimerkiksi rakennustyömailla, mutta sähköalan työ on hänelle uutta.

– Voimat pylväissä ovat aivan eri tasoa kuin talonrakennuksessa vedettävissä piuhoissa. Kurssilla on hyvin perusteellisesti käyty läpi, mitä se tarkoittaa ja opetettu oikeat työtavat.

Juutista viehättää työn fyysisyys, eikä korkealla työskentely pelota.

– Olemme käsitelleet kurssilla vakavia onnettomuustapauksia. On todettu, että taustalla on yleensä ollut turvallisuusohjeiden laiminlyönti. Muistutettiin myös, että turvavarusteiden käyttöä tarkkaillaan, ja puutteista voi saada huomattavan sakkomaksun.

Voimajohtoalalle monenlaisista taustoista

Mika Helmivirta

 Opiskelijavalinnoissa osaamisen ja aikaisemman koulutuksen suhteen ei ollut vaatimuksia. Opiskelijoita yhdistää viehtymys fyysiseen työhön. Kriteereinä koulutukseen pääsylle olikin hyvä fyysinen kunto, matkustusvalmius ja valmius työskennellä korkealla. Opiskelijat kiittelevät yhteistä teoriajaksoa, jossa oppi myös tuntemaan tulevia kollegoita.

Mika Helmivirta pääsi työn makuun Empowerin työmailla Seinäjoella ja Lahdessa. Hänelle työn fyysisyys tuli heti tutuksi.

– Jo ensimmäisenä päivänä kiipesin 40 metriä korkeaan pylvääseen. Sellaiseen kun kiipeää kymmenkunta kertaa tarvikkeiden kanssa, ei voi ihan huonokuntoinen olla.

Muiden kurssilaisten tavoin myös Helmivirta on tyytyväinen päätöksestään kouluttautua uudelle alalle.

– Lähes kaikki on uutta. Voin sanoa, että kiinnostus kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän oppii.

 

 

Fingridin työmailla pylväissä työskenteleviltä vaaditaan mm. seuraavia koulutuksia:

  • Fingridin verkkokoulu
  • Työturvallisuuskortti
  • Näyttökokeet
  • Loukkaantuneen alaslaskukoulutus
  • EA 1 ensiapukoulutus

Muita voimajohtoalalla tarvittavia turvallisuuskoulutuksia ovat esim.

  • Sähköturva SFS 6002 SÄTKY
  • Tieturva 1
  • Tulityökortti
Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös