Voiko pienydinvoimalasta tulla uusi vientituote?

Lappeenrantaan on suunnitteilla pienydinvoimala. Ydinvoimatekniikan professori Juhani Hyvärinen LUT-yliopistosta uskoo, että uudenlainen ydinvoima voisi toimia loistavasti osana tulevaisuuden energiajärjestelmää.
Jaa

Mikä on pienydinvoimala ja miten se toimii?

Pienydinvoimala on ydinreaktorilla varustettu voimalaitos, jossa reaktorin lämpöteho voi olla 15–1 500 megawattia. Sellaista voidaan käyttää sähköntuotantoon, lämmöntuotantoon ja laivan voiman lähteenä.

Pienydinvoimalat toimivat samalla tavoin kuin suuremmatkin ydinvoimalat, ja niiden polttoaine on uraanipohjainen. Ydinvoimalassa tapahtuu ketjureaktioita, joiden vaikutuksesta uraanin ytimiä halkeilee ja halkeamisesta vapautunut ydinenergia näkyy lopulta lämpönä. Lämmön voi myydä suoraan tai sen voi muuttaa sähköksi.

Mihin pienydinvoimaloita voi rakentaa?

Minne vain, missä on tilaa pienelle teollisuustontille. Meidän pienydinvoimalamme tulee jonnekin päin Lappeenrantaa, koska se liitetään kaupungin kaukolämpöverkkoon.

Mikä on LUTin ja yhdysvaltalaiskumppanin yhteisesti suunnitteleman reaktorin tavoite?

Kantava ajatus tutkimushankkeessamme on, että voimme testata uudenlaista ydinvoimaa osana tulevaisuuden energiajärjestelmää. Tutkimme, mihin kaikkeen lämpöä tuottavaa 15–30 megawatin pienydinvoimalaa voidaan käyttää. Raivaamme samalla tietä luontaisesti turvallisille laitoksille ja niiden sijoittamiselle kaupunkiympäristöön.

Maanpäälliset osat vievät tilaa ison autotallin verran ja lisäksi kaasujäähdytteinen reaktori on maan alla.
Kanadassa vastaavan voimalan pitäisi käynnistyä vuonna 2026 ja meillä vuonna 2029.

Voiko pienydinvoimalasta tulla uusi vientituote Suomelle?

Ilman muuta. Käynnissä on monenlaisia pienydinvoimahankkeita. Me lähdimme siitä, että hankimme Lappeenrantaan tuontiteknologiaa, ja hankkeeseen voi tulla mukaan myös kotimaisia toimijoita esimerkiksi turbiinilaitospuolen laitetoimituksiin.

Tällaisia reaktoreita voisi meille ja muualle Eurooppaan mennä valtavia määriä. Meillä käytetään fossiilisia polttoaineita pelkästään kaukolämmitykseen noin 1 500 megawatin edestä. Jos maakaasun, hiilen ja turpeen käyttö haluttaisiin korvata, tarvitsisimme 50 kappaletta noin 30 megawatin reaktoria.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös