Vihreän rahoituksen investointeja

Ilmastonmuutoksen hillitseminen on noussut muutamassa vuodessa yritysten vastuullisuusajattelun keskiöön. Samaan aikaan Green bondit eli vihreät joukkovelkakirjat ovat kasvaneet rahoitustrendiksi. Fingrid laski liikkeelle Suomen ensimmäisen yritystason vihreän joukkovelkakirjan vuonna 2017.
Jaa

Green bondeissa joukkovelkakirjalainan velkapääoma kohdentuu ympäristöystävällisiin investointeihin. Lainan ottaja sitoutuu myönteisiä ympäristövaikutuksia edistäviin hankkeisiin ja määriteltyihin kriteereihin. Fingridin Group Treasurer Jussi Pohjanpalo näkee Green bondit hyvänä tapana rahoittaa investointeja, nimenomaan vihreisiin investointeihin kohdistettuna yksilöitynä rahoituksena.

– Investoinnin on täytettävä tietyt kriteerit, eli sillä tulee olla arvioitua nettopositiivista ympäristövaikutusta. Fingridissä esimerkkinä tällaisesta voisi olla sähköaseman rakentaminen, johon liittyy sähköntuottajan omistama tuulivoimalaitos. Vihreä investointi voi olla myös vanhan voimajohdon uusiminen, jolloin johdon energiatehokkuus paranee, kun siirtohäviöt pienenevät.

Fingridin investointiohjelma kattaa rullaavasti seuraavat 10 vuotta, ja vihreän rahoituksen mahdollistavat hankkeet seulotaan siitä tarkasti. Vuoden 2017 seulonnassa vihreiden hankkeiden osuus oli noin 15 prosenttia koko ohjelmasta. Tämän vuoden hankeseulonta on vielä meneillään, mutta vihreiden hankkeiden määrän arvioidaan kasvavan lisääntyvien tuulivoimatuotantoinvestointien myötä.

– Fingrid investoijana haluaa käyttää vihreää rahoitusta, sillä se tukee yhtiön tavoitetta mahdollistaa siirtyminen kohti puhdasta sähköjärjestelmää. Vihreä rahoitus myös sopii kokonaisvastuulliseen toimintatapaamme, johon kuuluvat muun muassa hankkeiden ympäristövaikutusten arviointi, palvelu- ja tavaratoimittajien vastuullisuusauditoinnit sekä toimittajien sitouttaminen yhtiön yritysvastuuvaatimuksiin.

Vihreää rahaa on Suomessa ja maailmalla runsaasti tarjolla. Energia-ala on murroksessa ja uusiutuvan energiatuotannon mahdollistaminen ja ilmastoinvestoinnit kiinnostavat. Liikkeeseenlaskija voi Green bondin myötä edistää vastuullisuuttaan ympäristöasioissa ja kestävän kehityksen rahoituksessa ja laajentaa sijoittajakuntaansa.

– Fingridissäkin rahoittajien määrä kasvoi Green bondin myötä, sillä siihen osallistui yhtiölle uusia, pitkäaikaisia, nimenomaan vihreään rahoitukseen keskittyviä velkasijoittajia.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös