Vihreä energiasiirtymä on myös turvallisuuden vahvistamista

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on paljastanut karmealla tavalla myös sen, kuinka riippuvaisia olemme Venäjän energiasta. Ilmasto­kriisin ratkaiseminen energiaitsenäisyyttä vahvistamalla on samalla myös väline turvallisuusuhkien ehkäisyyn.
Jaa
Ville Niinistö europarlamentaarikko (vihreät)

Euroopan on irtauduttava tästä riippuvuudestaan. Venäjän fossiilisia polttoaineita ostamalla olemme tukemassa Putinin sotapolitiikkaa. EU-komissio esitti ensin huhtikuussa tuontikieltoa Venäjän kivihiilelle ja nyt toukokuussa tuontikieltoa esitettiin myös öljylle. Komissio esittää, että öljytuotteiden tuonti lopetetaan viimeistään vuoden loppuun mennessä. Sähköntuonti Suomeen jo loppui.

Seuraavaksi kielto on laajennettava kaikkeen energian tuontiin: kaasuun ja ydinpolttoaineeseen sekä energiahankkeisiin. Suomessa eduskunnan päätös Fennovoiman ja venäläisen Rosatomin ydinvoimahankkeen luvittamisesta oli valtava virhe vuonna 2014, jonka geopoliittisista riskeistä varoitin jo silloin. Nyt Fennovoima on vihdoin päättänyt lopettaa hankkeen.

On varmistettava Suomen ja EU:n riittävät energiainvestoinnit kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Siksi europarlamentissa ja jäsenmaissa halutaan laajasti, että EU-komission ilmastolakipaketin tavoitteita vuodelle 2030 uusiutuvassa energiassa ja energiatehokkuudessa on entisestään lisättävä. Sähköistäminen on isossa roolissa ja sähköverkkoomme tehdäänkin isoja investointeja.

Hyödyt energia­investointien ­vauhdittamisesta ovat valtavat.

Nopeuttamalla investointeja saamme korvattua maakaasun käyttöä kotitalouksissa ja teollisuudessa sekä edistettyä fossiilisia korvaavaa vihreää vetyä. Henkilöautoliikenne sähköistyy, raskaassa liikenteessä ja merenkulussa biopolttoaineet ja ammoniakki korvaavat fossiilisia. Myös biokaasulla on merkittävä rooli. Näin 2030-luvulla energiamme on puhtaampaa ja kustannuksiltaan edullisempaa kuin mitä riskialtis riippuvuus tuontifossiileista aiheuttaa. 

Hyödyt energiainvestointien vauhdittamisesta ovat valtavat työpaikkojen luomisessa, talouden uudistamisessa ja fossiiliriippuvuuden vähentämisessä. EU:n vihreän siirtymän nopea edistäminen on Suomen tulevaisuuden hyvinvoinnin etu.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös