”EU:n kilpailulainsäädännön mukaisesti energia-alan kilpailutukset ovat kansainvälisiä. Fingridissä on menossa ennätysmäärä rakennushankkeita, joten suomalaisia työntekijöitä ei kaikkiin hankkeisiin
riittäisikään”, kokenut kilpailuttaja, Fingridin vanhempi projektipäällikkö Ritva Laine kertoo.
Fingrid hyväksyy jo ennen kilpailutusta rekisteriinsä yrityksiä, joiden toimintatavat se on tarkastanut. Tällä hetkellä urakoitsijat ovat kaikki eurooppalaisia yrityksiä ja tarjouspyynnöt lähetetään vain niille yrityksille, jotka ovat rekisterissä.
Yhteistyön aikana Fingrid tekee kaikille urakoitsijoilleen Suomessa työmaa-auditointeja, joissa tarkastellaan muun muassa työmaaolosuhteita, työturvallisuutta ja työaikamenettelyjä.
Suomen ilmasto tekee työstä haastavaa, koska talvella on kylmää ja pimeää.
”Monelle ulkomaalaiselle yritykselle tulee yllätyksenä, että voimajohdon rakentaminen tapahtuu parhaiten talvella soisen maaperämme vuoksi. Kesällä maa on monin paikoin liian pehmeää raskaille ajoneuvoille”, Laine sanoo.
Laite- ja materiaalitoimittajat auditoidaan aina
Urakoitsijoiden lisäksi projekteissa tarvitaan materiaaleja, kuten pylväitä ja komponentteja, johtimia sekä muuntajia, ja niitä toimitetaan eri puolilta maailmaa.
Urakoitsijat tekevät itse valtaosan hankinnoista. Fingrid varmistaa, että kyseiset yritykset ovat tekniseltä suorituskyvyltään päteviä ja ovat läpäisseet myös sosiaalisen auditoinnin.
Fingrid tilaa esimerkiksi sähköasemien suuret järjestelmämuuntajat ja voimajohtojen johtimet. Yhtiön suoraa tavaranhankintaa säätelee EU:n kilpailulainsäädäntö.
Teknisen auditoinnin Fingrid tekee itse, mutta sosiaalisesta auditoinnista huolehtii kolmas osapuoli paikallisten auditoijien avulla. He tuntevat paikallisen lainsäädännön, kielen ja olosuhteet. Jokaisesta yrityksestä selvitetään muun muassa työolot, työaika, palkat, johtamisjärjestelmä ja yhdistymisvapaus.
”Käytämme usein samoja urakoitsijoita ja tavarantoimittajia, kun olemme olleet tyytyväisiä heidän työhönsä”, Laine kertoo.