YK:n ihmisoikeuksien päivää vietetään vuosittain 10. joulukuuta. Päivän tarkoituksena on paitsi juhlistaa ihmisoikeuksia, myös muistuttaa niihin liittyvistä velvollisuuksista.
Energiamurros muuttaa sähköjärjestelmää merkittävästi ja edellyttää mittavaa kantaverkon rakentamista. Samalla on varmistettava liiketoimintatapojen vastuullisuus ja eettisyys kaikilla osa-alueilla, muun muassa pitämällä huolta ihmisistä – niin omista työntekijöistä kuin esimerkiksi kantaverkon rakentajista.
Fingridille tärkeitä ovat myös kantaverkon voimajohtoalueiden lähinaapurit ja heistä erityisesti ne, joiden omistamilla mailla kantaverkko kulkee.
Jokainen fingridiläinen on sitoutunut kunnioittamaan kansainvälisiä ihmisoikeuksia osana Fingridin toimintaperiaatteita, joiden perustana ovat YK:n Global Compact -aloite sekä yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia ohjaavat periaatteet.
Sitoutuminen ihmisoikeuksiin osoitetaan yhtiössä konkreettisina tekoina, joista raportoidaan vuosittain sekä lakisääteisesti että vapaaehtoisesti. Ihmisoikeudet ovat vahvasti mukana uudessa lakisääteisessä kestävyysraportoinnissa.
Fingridille merkittävät ihmisoikeuskysymykset liittyvät hengen ja terveyden suojaamisen sekä tietosuojan lisäksi hankintojen vastuullisuuteen.
Kantaverkon rakentaminen vaatii paljon työtä ja monenlaista osaamista. Tällä hetkellä Fingridissä on käynnissä ennätysmäärä verkon rakennushankkeita, joilla mahdollistetaan puhtaan sähkön liittäminen kantaverkkoon ja sen siirtäminen tuotannosta kulutukseen.
Tätä tärkeää työtä tekee laaja joukko palvelutoimittajia ja aliurakoitsijoita Suomesta ja ulkomailta, joiden turvallisista työoloista ja inhimillisistä työsopimuskäytännöistä tulee huolehtia. Ulkomaisten työntekijöiden osuus erityisesti voimajohtotyömailla on suuri, ajoittain jopa puolet; työntekijöitä tulee muun muassa Baltian maista, Etelä-Euroopasta ja Turkista.
Myös kantaverkon ylläpito vaatii paljon työtä, ja työvoiman saatavuuden varmistamiseksi sekä työn kausiluonteisuuden vuoksi ulkomaisella työvoimalla on suuri merkitys voimajohtoalueiden kunnossapitoraivauksissa. Raivaustyömailla Fingridin toimittajilla on käytössään työntekijöitä pääasiassa Thaimaasta, Itä-Euroopasta ja Ukrainasta.
Palvelutoimittajilta edellytetään sitoutumista Fingridin asettamiin yritysvastuuvaatimuksiin, jotka liittyvät muun muassa ihmisoikeuksiin, työelämän oikeuksiin ja työturvallisuuteen.
Palvelutoimittajilta edellytetään sitoutumista Fingridin toimittajilleen asettamiin yritysvastuuvaatimuksiin, jotka liittyvät muun muassa liiketoimintatapoihin, ihmisoikeuksiin, työelämän oikeuksiin, työturvallisuuteen, ympäristöasioihin ja korruptionvastaisuuteen.
Vuoden 2024 aikana Fingridissä tarkennettiin alihankinnan ja työvoiman käyttöä koskevia sopimusehtoja koskien päätoteuttajan vastuuta varmistaa ulkomaisten työntekijöiden työnteko-oikeudet sekä kansallisen lainsäädännön ja paikallisten sääntöjen noudattaminen.
Ulkomaisen työvoiman vaatimusten toteutumista varmistettiin neljällä ulkopuolisen tahon auditoinnilla Fingridin voimajohtourakoissa ja aluehallintovirasto teki tarkastuksen yhdelle raivaustyömaalle. Vastaavia auditointeja on aikaisemmin tehty myös yhtiön toimitilojen siivouspalveluihin.
Kantaverkon rakentaminen jatkuu vauhdikkaasti myös tulevina vuosina. Samalla Fingrid varmistaa, että sähköjärjestelmän kehittämisessä ihmisoikeudet pysyvät toiminnan keskiössä. Näin huolehditaan sekä meille jokaiselle tärkeästä huoltovarmuuskriittisestä infrastruktuurista että ihmisistä, jotka ovat yhtiön toiminnan ytimessä tai liiketoiminnan vaikutusten kohteena. Tähän liittyvistä prosesseistamme ja teoistamme tulemme viestimään avoimesti myös jatkossa.
Lotta Hakanpää
viestinnän asiantuntija
Fingrid