Uusi oppimisympäristö mahdollistaa siirtoverkkotöiden käytännön harjoittelun

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK:n sähköverkkoalan uusi 110 kilovoltin Sähköasema ja voimajohdot -oppimisympäristö avattiin virallisesti 9. syyskuuta. Sen avulla Suomeen koulutetaan entistä osaavampia siirtoverkkoasentajia.
Jaa

Uuden oppimisympäristön valmistuminen osuu tilanteeseen, missä teknisten alojen suosio on hakijamäärien mukaan pienessä kasvussa. Erityisesti sähköverkkopuolelle suuntaavien opiskelijoiden on opittava paljon ennen ensimmäiselle oikealle työmaalle menemistä. Tässä oppimisessa korostuu vuoden 2018 koulutusuudistuksen hengen mukaisesti autenttisen simulaatioympäristön merkitys.

Autenttinen ja turvallinen

Uusi oppimisympäristö, ja ympäröivä sähkökenttä koko laajuudessaan, mahdollistavat siirtoverkon rakentamisen ja kunnossapidon käytännön harjoittelun oikeassa ja turvallisessa ympäristössä. Oppimisympäristö on ainoa laatuaan Suomessa, ja se on käytössä valtakunnallisesti.

Ympäristöä alkavat hyödyntää sekä sähköalan koulutusta tarjoavat oppilaitokset että alan yritykset. Sähköasema ja voimajohdot -oppimisympäristön suunnittelussa ja rakentamisessa on ollut tiiviisti mukana siirtoverkonhaltijoita, alan urakoitsijayrityksiä sekä kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Kunnonhallintapäällikkö Timo Heiskanen Fingridistä.

– Fingrid on ollut hankkeessa teknisenä tukena ja yhtenä rahoittajana. Olemme muun muassa määritelleet muiden verkonhaltijoiden ja urakoitsijoiden kanssa, millainen ympäristön pitää olla ja mitä siellä täytyy pystyä harjoittelemaan. Fingrid on myös lahjoittanut oppimisympäristöön käytöstä poistettuja laitteita, sanoo Fingridin kunnonhallintapäällikkö Timo Heiskanen.

Lisää täydennyskoulutusta

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen kouluttaja Jaana Harju kertoo, että alueen rakentumisen myötä on käynnistetty myös uusia täydennyskoulutuksia. Esimerkiksi Sähköasemien laitevian etsintä -koulutuksella sekä sähköverkkoalan onnettomuustilanteisiin keskittyvällä Sähköalan hätäensiapu ja pylväästä alaslasku -koulutuksella vahvistetaan alalla jo työskentelevien ammattilaisten osaamista.

Sähkökenttä on valmiina opiskelijoiden harjoitteluympäristöksi.

– Aiemmin opetuksissa on käytetty valokuvia sähköasemasta ja voimajohdoista, eli laitteita on tunnistettu kuvien avulla. Nyt tilanne on toinen, sillä voimme mennä ulos oppimaan ja tekemään havaintoja turvallisesti läheltä tutkien. Luonnollisesti tämä avaa uusia ovia  ammattilaisten kunnossapitäjien täydennyskoulutukseen, vakuuttaa Harju.

Sähkökentällä ollaan niin lähellä aitoa työympäristöä kuin mahdollista. Sieltä löytyvät myös uusiutuvan energian tuotantoon ja jakeluun soveltuva aurinkoenergiaan perustuva oppimisympäristö sekä telealan mikrokanavatekniikan harjoitusalue.

– Osallistumalla tähän hankkeeseen kannamme kortemme kekoon siirtoverkkoalan osaamisen turvaamiseksi ja kehittämiseksi. Kantaverkko- ja siirtoverkkotöissä tarvittava ammattikunta on varsin pieni, mutta tämän pienen porukan osaamisen taso on sitäkin tärkeämpi. Kiitos hankkeen onnistumisesta kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriölle, TAKK:lle sekä kaikille mukana olleille materiaalin lahjoittajille, urakoitsijoille ja verkonhaltijoille, Heiskanen korostaa.

Tampereen AKK:n Timo Juntunen ja Pasi Lajunen, Fingridin Timo Heiskanen ja Tampereen AKK:n Jaana Harju.

Tutustu Fingridin työturvallisuuden toimintatapoihin ja tavoitteisiin täällä.

 

 

Uusimmat artikkelit

Kommentit

3 Responses

  1. Minä, Jaana Harju olen siis Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa töissä (TAKK) 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös