Tyttö, matematiikka on ystäväsi!

Lukioihin haku käynnistyy taas pian, ja aikaa on 14.3. asti. Harva ysiluokkalainen tietää tarkasti, mitä haluaa opiskella ja mihin ammattiin tähdätä. Lukioon pyrkiminen on hyvä valinta, joka antaa paljon lisäoppia ja mahdollistaa korkeakouluun hakemisen myöhemmin, kirjoittaa professori Sanna Syri. JULKAISTU 2.2.2017.
Jaa

Liian harva lukioon hakija huomaa, että liian suppeilla valinnoilla voi sulkea itseltään monia ovia kiinnostaviin tulevaisuuden ammatteihin. Suurin tällainen on valinta lyhyen ja pitkän matematiikan välillä.

Pitkä matematiikka lukiossa antaa mainiot valmiudet pyrkiä teknisten alojen yliopistokoulutukseen. Se on hyödyllinen ja tarpeellinen monilla muillakin aloilla. Esimerkiksi kaupallisilla aloilla monet syventymiskohteet käyttävät matematiikkaa siinä missä insinöörialatkin. Yksittäisiä lukion kursseja voi paikata myöhemminkin, jos lukion jälkeen huomaa kiinnostuvansa aineesta, jonka syventäviä opintoja ei ollut lukiossa valinnut. Sen sijaan lyhyen ja pitkän matematiikan välillä on niin suuri ero, että sen jälkikäteen umpeen kurominen on jo suurempi urakka.

Matematiikka on hyödyllinen kaikille, ei vain teknistä ammattia suunnittelevalle. Se opettaa loogista ajattelukykyä, keskittymistä ja monimutkaisten kokonaisuuksien hahmottamista. Siitä taidosta on hyötyä minkä tahansa alan opinnoissa ja työelämässä.

Teknisestä korkeakoulutuksesta löytyy laaja kirjo mielenkiintoisia oppiaineita. Meillä Otaniemessä voi syventyä esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillintään energiajärjestelmissä, 3D-printtaukseen ja sen tuomaan mullistukseen teollisessa valmistuksessa, puupohjaisiin biotuotteisiin tai digitaalisuuteen teollisuudessa ja rakennuksissa. Opinnot ovat muuttuneet paljon monipuolisemmiksi ja mielenkiintoisemmiksi niistä ajoista, kun itse istuin 1990-luvun alussa pari ensimmäistä vuotta massaluennoilla oppimassa matematiikkaa ja fysiikkaa. Opinnoissa on paljon ryhmätöitä, esseitä ja muita vaihtuvia metodeja.

Otaniemessä on myös hyvät mahdollisuudet opiskella kieliä hyvien opettajien kanssa erilaisilla kiinnostavilla kursseilla. Itse aloitin Otaniemessä saksan nollasta, ja siitä tulikin työharjoittelujeni kieli kahden Sveitsin-kesän myötä. Ehdin napata mukaan myös venäjän alkeet, ja sitäkin sain myöhemmin käyttää työelämässä. Opiskelijamme työllistyvät hyvin, ja diplomi-insinööri voi hakeutua hyväpalkkaisiin töihin joko Suomessa tai lähes missä vain maailman kolkassa.

Se, mikä ei valitettavasti ole 25 vuodessa paljoa muuttunut, on tyttöjen pieni osuus tekniikan opiskelijoista. Tehdään nyt vihdoin muutos siihen! Tyttö, kun haet lukioon, valitse pitkä matematiikka ja pidä ovet auki teknisen alan mahtaviin opintoihin ja ammatteihin! Jos mahtuu, niin suosittelen mukaan pakettiin myös fysiikkaa tai kemiaa.

Toivottavasti tavataan Otaniemessä muutaman vuoden kuluttua!

Blogin kirjoittaja Sanna Syri on energiatekniikan ja energiatalouden professori Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulussa. Hän opettaa ja tutkii ilmastonmuutoksen hillintää energiajärjestelmissä sekä sähkö- ja kaukolämpömarkkinoita. Syri on DI teknisen fysiikan opintosuunnasta. Hän teki väitöskirjansa Euroopan ilmansaasteiden tehokkaasta vähentämisestä. Syri on myös Fingridin hallituksen jäsen.

Katso myös video ”Fingridin tekniset naiset”:

 

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Yksi vastaus

  1. Miehinen illuusio matematiikan täsmällisyydestä hajoaa palasiksi heti ensimmäisessä sovellusyrityksessä. Naisilla on haeskeleva, pohtiva ja empaattinen ote, se, joka eksaktista tutkimuksesta puuttuu, joka sitä todella vie eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös