Fingrid rakentaa keskustelevaa työturvallisuuskulttuuria Kristallinkirkas raja -periaatteen mukaisesti.
”Vuonna 2019 käyttöön otettu periaate kirkastaa tilaajan ja toimittajien työturvallisuusvastuita. Lainsäädännön asettamat vastuut ovat tällöin tilaajalle ja toimittajalle selvät ja kaikki hoitavat velvoitteensa ilman yli- tai alikurottamista toisen vastuualueelle”, taustoittaa Fingridin työturvallisuuden erikoisasiantuntija Karri Koskinen.
Koskisen mukaan työturvallisuus vaatii sekä tilaajan ja toimittajan saumatonta yhteistyötä että työntekijöiden oikeita valintoja. Työturvallisuus siis tehdään yhdessä ja yksin.
”Työturvallisuus edellyttää sitoutumista ja avoimuutta. Se kuuluu kaikkien työmaan suunnittelua ja toteuttamista koskevien keskusteluiden ytimeen.”
Kiire ei oikeuta oikaisemaan
Rakentamisen kiivas tahti voi lisätä työturvallisuusriskejä Fingridin työmailla.
”Kiire tai kiireen tuntu ei kuitenkaan oikeuta oikaisemaan. Työturvallisuuspohdinnoille sekä turvallisten työtapojen etsimiselle ja toteuttamiselle pitää löytyä aikaa”, Koskinen muistuttaa.
Keskeisistä haasteista Fingrid keskustelee palvelutoimittajiensa kanssa muun muassa toimittajien työturvallisuusryhmässä. Onhan palvelutoimittajilla isoin merkitys työturvallisuuden toteutumisen varmistamisessa.
Työturvallisuuden kannalta työmailla tärkeään asemaan nousevat niin Fingridin turvallisuuskoordinaattorit kuin toimittajien työmaapäälliköt, suunnittelijat, turvallisuusvalvojat ja työntekijät.
Turvavartit ajankohtaisista aiheista
Keskustelevaa työturvallisuuskulttuuria Fingridin työmailla toteuttavat osaltaan turvavartit, joita tänä vuonna aiotaan järjestää vähintään 800. Turvavarteissa työturvallisuustieto kulkee esihenkilöiltä työntekijöille ja päinvastoin.
VEO Oy:n asennusvalvoja Juha-Pekka Kumpula on viikoittain vetänyt turvavartteja Fingridin Pysäysperän muuntoaseman rakennustyömaalla. Muun muassa tämän takia Fingrid palkitsi hänet keväällä 2022 järjestetyssä Kantaverkkopäivässä työturvallisuuspalkinnollaan.
”Pidän turvavartteja ajankohtaisista aiheista, kuten nosto- tai purkutöistä. Kohteeseen palaavat työporukatkin tarvitsevat päivitystä tietoihinsa.”
Kumpula on urallaan edennyt voimalaitostyöntekijästä asennusvalvojaksi. Käytännön kokemus auttaa huomaamaan mahdollisia riskejä ja lisää pontta puheille.
”Jokaisen pitää päästä terveenä kotiin ja tulla takaisin työmaalle hyvillä mielin. Muistutan
myös toistuvasti, että tekemisen turvallisuus ja laatu kulkevat käsi kädessä.”
Aloituskokouksista oikeille raiteille
Työturvallisuuden edistämiseksi Kumpula keskittyy nyt aloituskokouksiin.
”Tärkeintä on asioiden läpikäyminen yhdessä: Kuinka kokonaisuus saadaan toteutettua aikataulun mukaisesti, mitä kukin tekee ja missä vaiheessa sekä mitä riskejä työvaiheet sisältävät?”
Kun homma lähtee alusta alkaen oikeille raiteille, koko ketju sitoutuu työturvallisuustavoitteisiin. Rakennushankkeen edetessä Kumpula rohkaisee kaikkia kertomaan työturvallisuushavainnoistaan.
”Monesti työntekijät tietävät parhaiten, kuinka esimerkiksi ergonomiaa saataisiin parannettua.”