Turvallisuusvalvoja Sami Rautio ja projektipäällikkö Tapio Marttila Empower PN Oy:stä sekä projektipäällikkö Jukka Roponen TMV Service Oy:stä niputtavat työturvallisuuden avaintekijät kolmeen ryhmään: tarkkaan suunnitteluun, hyvään turvallisuusviestintään ja yhteisiin tavoitteisiin. Ylivoimaisesti tärkeimmäksi turvallisuustekijäksi he kuitenkin nostavat koko henkilöstön sitoutumisen työturvallisuuteen.
Ja näitä herroja kannattaa kuunnella, sillä Empowerin työmailla mennään jo reilusti yli 200 tapaturmattoman päivän, ja TMV Servicessä sama tilanne jatkuu jo kolmatta vuotta.
– Määrä kertoo onnistumisista. Se ei ole itsestäänselvyys tämän kokoisessa firmassa, Rautio toteaa.
Tarkka suunnittelu auttaa ennakoimaan
Jukka Roponen pitää TMV Servicen työturvallisuuden avaintekijänä riskienhallinnan suunnitelmaa, jota jokainen työmaa pyrkii orjallisesti noudattamaan. Riskienhallinnan suunnittelussa otetaan huomioon jokaisen työmaan erityispiirteet ja työvaihekohtaiset riskiarviot.
Roponen kokee erityisen tärkeänä sen, että työntekijät otetaan mukaan jo riskienhallintaa suunniteltaessa.
– On tärkeää kysyä työntekijöiltä turvallisuushavaintoja ja mitä työtapoja he kyseisessä kohteessa käyttäisivät.
Myös Empowerissa työntekijöiden näkemys ja tarkka suunnittelu nähdään tärkeinä turvallisuustekijöinä.
– Meillä on kokenutta porukkaa, joten työturvallisuus tulee kaikilla jo selkärangasta. Se on silti meillä integroituna ihan kaikkeen: kustannuslaskelmiin, aikatauluihin ja käytännön toimiin. Jos mutkia vedetään suoriksi kiireessä tai budjetin kireyden takia, vahinkoja alkaa sattua. Näin ei meillä tehdä, Tapio Marttila korostaa.
Turvallisuusviestinnän on oltava selkeää
Rautio kertoo Empowerin työturvallisuuskonseptin olevan hyvin suoraviivainen. Toimivaksi todettu aineisto on muokattavissa minkä tahansa työmaan tarpeisiin sopivaksi.
– Aineistomme on sellainen, että suunnilleen ummikkokin löytää sen avulla kaikki tarvittavat paikat ja esimerkiksi turvavälineet, kuten sammutus- ja ensiaputarvikkeet. Niiden osoitteet on tarkkaan merkitty, ja maastossa käytämme lisäapuna keppimerkintää, josta olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Kepit on maalattu kirkkaalla huomiovärillä, ja päässä on 15 x 30 cm lätkä, jossa on iso teksti, Rautio esittelee ja kertoo, että kaikki paikat kierretään vielä yhdessä työntekijöiden kanssa tarkkaan läpi.
Miehet toteavatkin, että alkuperehdytys on avainasemassa nimenomaan kyseiseen kohteeseen liittyvissä työturvallisuusseikoissa. Kertaustakaan ei unohdeta ja Fingridin turvavartit ovat ahkerassa käytössä myös TMV Servicen ja Empowerin työmailla. Lisäksi molemmat pitävät omia tietoiskujaan.
– Kun alkukesästä eräällä työmaalla oli ollut maastopaloriski työkoneesta tulleesta kipinästä, Fingrid pyysi pitämään aiheesta turvavartteja työmailla. Kävimme kaikilla työmailla läpi sammuttimien sijainnit ja käytön sekä maastopalojen ennaltaehkäisyn, kertoo Rautio esimerkkinä.
Rautio korostaa, että on erittäin tärkeää pitää myös aliurakoitsijat mukana työmaan työturvallisuuskäytännöissä ja -opastuksissa.
– Isoilla urakoitsijoilla asiat ovat nykyään hyvin hallussa, pienempiä perehdytämme meidän käytäntöihimme tarvittaessa, Rautio sanoo.
Kaikkien yhteinen tavoite
Hyvä työturvallisuus vaatii tarkan suunnittelun ja perehdytyksen lisäksi päivittäisiä pieniä tekoja. Niiden osalta työntekijöiden osallisuus on erityisen merkittävää.
– Kannustamme sekä omia työntekijöitämme että aliurakoitsijoiden henkilökuntaa tuomaan esiin ongelmakohtia ja poikkeamia ja myös mahdollisuuksien mukaan puuttumaan niihin. Jos esimerkiksi jossain on irrallisista esineistä johtuva kompastumisvaara, työntekijä voi itse siirtää ne pois. Tai jos joku on työmaalla epähuomiossa ilman kypärää, kuka tahansa voi hihkaista, että pistäpä kypärä päähän, Roponen kertoo.
Rautio ja Marttilakin toteavat, että nimenomaan työntekijöiden sitoutuneisuus ja osaaminen ovat mahdollistaneet Empowerin hyvän työturvallisuuskulttuurin muodostumisen.
– Nykyään kypärät, suojalasit, turvakengät ja huomiovaatteet ovat lähes itsestäänselvyyksiä, eikä niiden käyttöä tarvitse enää perustella. Meillä on ollut jo vuosia samat henkilöt töissä, joten työturvallisuusasiat ovat heillä hyvin hallussa ja he ovat erittäin sitoutuneita niitä noudattamaan, Rautio kertoo.
– Sitoutuminen on parasta työturvallisuutta. Kenellekään ei asioita tarvitse perustella, vaan ne lähtevät ihmisistä itsestään. Työturvallisuus menee meillä kaiken edelle, eikä siitä luisteta, Marttilakin kehaisee.
Tutustu Fingridin työturvallisuuden toimintatapoihin ja tavoitteisiin tarkemmin täällä.