Ulkopuolisten yritysten käyttö työmaavalvonnassa on Fingridin investoinneissa vakiintunut käytäntö.
– Verkostossamme on muutamia kymmeniä henkilöitä, jotka osallistuvat paikallisvalvontaan eri puolilla Suomea vaihtelevalla intensiteetillä, kertoo ylläpitopäällikkö Jari Helander.
Logistisesti on järkevää, että paikallisvalvontaa suorittaa lähellä rakennettavaa kohdetta toimiva yritys. Kohteet ovat joko logistisesti omalle henkilökunnalle hankalia tai sellaisilla alueilla, joissa on hetkellisesti paljon toimintaa. Kun työpanoksen tarve tietyllä alueella vaihtelee paljon, on ulkopuolisten yritysten käyttäminen järkevää. Omaa alueellista organisaatiota ei kannata mitoittaa huippujen mukaan.
– Yhteistyökumppanien käyttö ei ole uutta, mutta intensiteetti on nyt suurempi. Samalla olemme suunnitelleet valvontaprosessia entistä tarkemmin. Olemme esimerkiksi määritelleet, mitä valvojilta odotamme.
Paikallisvalvontaa tarvitaan rakennustyön eri vaiheissa. Valvontatehtävät korostuvat urakan aloitus- ja lopetusvaiheissa, mutta myös muulloin on paljon tilanteita, joiden läpivieminen edellyttää tilaajan hyväksyntää.
Loppuvuodesta 2019 käynnistyy 400 kilovoltin Metsälinjan rakentaminen Petäjäveden ja Pyhänselän asemien välille, 400 kilovoltin voimajohdon rakentaminen Oulujoelle sekä näihin liittyvät mittavat sähköasemahankkeet. Fingridin oma henkilökunta hoitaa paikallisvalvonnan työkuormaansa sopivissa määrin lähellä toimipaikkojaan olevissa kohteissa. Oulujoen sähköasemahankkeisiin on jo paikallisvalvonta kilpailutettu ja maarakennustyöt käynnistyneet. Metsälinjan osalta ulkopuolinen valvonta kilpailutettiin kesän aikana.
Valvonnan roolit vaihtelevat projektien välillä
Valvontaa suorittavat yritykset ovat asiantuntijaorganisaatioita – pienimmillään yhden hengen yrityksiä, mutta myös isompia konsulttiyrityksiä. Keskeistä on rakennustyömaan ja hyvien käytäntöjen ymmärrys sekä kyky toimia yhteistyössä eri osapuolten kanssa hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Myös kantaverkkotöiden erityispiirteiden tuntemukselle on tilausta.
– Urakoitsijoilla on erilaisia vahvuuksia, ja niiden mukaan sovitetaan oman henkilökuntamme osallistuminen valvontaan. Ulkopuolinen valvoja suorittaa tietyn osan valvonnasta, ja osuudet määritellään aina tapauskohtaisesti.
– Teemme projekteista riskiperusteisen valvontasuunnitelman projektin laajuuden, aikataulun, töiden haastavuuden ja työturvallisuusriskien mukaan jo ennen kilpailuttamista. Määrittelemme, onko kohteessa normaali, kohonnut tai korkea riski. Kilpailutuksen jälkeen arvioimme uudestaan riskit valitun pääurakoitsijan resurssit huomioon ottaen, valaisee Helander.
Videoyhteys tehokäyttöön
Oulujoen sähköasemahankkeiden paikallisvalvonnan kilpailutuksen voitti oululainen Sitema Oy. Yritys hyödyntää valvonnassa esimerkiksi videoyhteyttä, mikä vähentää matkustamisen tarvetta.
– Kaikkien osapuolien ei tarvitse olla paikalla aina. Kun yhteys on suora, voidaan erityisiin asioihin puuttua saman tien, eikä tarvitse erikseen kuvata ja tilanteita, lähetellä dokumentteja ja odotella vastauksia, sanoo toimialajohtaja Juuso Männikkö.
Etävalvonta tarkoittaa käytännössä esimerkiksi etäkokouksia, kameroiden käyttöä, kuvien katsomista ja suunnitelmien hyväksymistä ilman fyysistä läsnäoloa. Sitemalla on päivittäisessä käytössä myös Quentic-raportointiohjelma, jota käytetään erityisesti työturvallisuuden raportointiin. Sen avulla tieto ja dokumentit liikkuvat ketterästi eri suuntiin ja raportointi hoituu samalla.
Tekniikka sinänsä ei ole uutta, kun lähes jokaisella on jo videovalmius älypuhelimessa. Sellaisenaan puhelimen videokameraa on kuitenkin hankala käyttää, koska kuvatessa työskentely ei onnistu samaan aikaan. Kehitteillä on voimajohtotyömaille soveltuva tapa kuvata livevideota esimerkiksi kypärään kiinnitetyn kameran avulla. Nykytekniikka mahdollistaa myös 360 astetta kääntyvät kamerat, joita lähetystä katseleva henkilö voi ohjata. Tällöin katsoja ei ole täysin riippuvainen kameraa kuljettavasta henkilöstä.
Männikön mukaan menetelmien kehittäminen onnistuu hyvin muun työn ohessa.
– Käytämme jo olemassa olevaa tekniikkaa. Tavoitteena on mahdollisimman yksinkertainen järjestelmä, jota voidaan hyödyntää muissakin kohteissa kuin tässä.