Search
Close this search box.

Työelämä on murroksessa – pysymmehän kaikki mukana?

Jaa
Työelämän murros ei ole enää uusi asia. Työelämää koetelleista muutoksista muutamilla on ollut ja/tai tulee olemaan näkyvä rooli fingridiläisille, kirjoittaa Fingridin asiantuntija Maija Nurmi blogitekstissään.

Työelämän murros ei varsinaisesti ole enää uusi asia, se on ollut käynnissä jo useita vuosia.
Murroksen on tunnistettu tuovan mukanaan monenlaisia muutoksia, jotka ovat vieläpä erittäin nopeita.

Työelämän muuttuessa pitää myös työsuojelun mukautua. Työsuojelun päätavoitteenahan on ylläpitää ja edistää terveyttä, turvallisuutta, työkykyä ja henkistä hyvinvointia sekä ehkäistä työtapaturmia ja ammattitauteja. Työsuojelu ei missään tapauksessa ole enää pelkkää fyysisten tapaturmien ehkäisyä, vaan se sisältää paljon henkisen hyvinvoinnin elementtejä.

Tämä tekee työsuojelusta myös ihanan haastavaa – hiekoittaminen estää kyllä kaikkia liukastumasta, mutta samat työstä palautumisen tai aivotyön sujuvoittamisen keinot eivät toimi kaikille. Henkisen hyvinvoinnin osalta työsuojelun työkalupakin pitää olla paljon laajempi, jotta koko henkilöstö pystytään huomioimaan yhdenvertaisesti, kukin omanlaisenaan yksilönä.

Työsuojelu ei missään tapauksessa ole enää pelkkää fyysisten tapaturmien ehkäisyä, vaan se sisältää paljon henkisen hyvinvoinnin elementtejä.

Työelämää koetelleista muutoksista muutamilla on ollut ja/tai tulee olemaan näkyvä rooli fingridiläisille.
Tarkastellaanpa miten Fingridissä on näihin haasteisiin tähän mennessä vastattu.

Maija Nurmi, Fingridin asiantuntija.

Työntekijöille annetaan entistä enemmän vastuuta oman työn johtamisesta. Fingridissä on jo vuosien ajan puhuttu oman työn toimitusjohtajuudesta. Oman työn toimitusjohtajuus tarkoittaa käytännössä vapautta valita itse, miten työnsä tekee. Mutta vapaus tuo tietenkin mukanaan vastuun. Yksilönä olemme vastuussa omasta työstämme sekä osaamisemme ylläpidosta.

Oman työn toimitusjohtajuus ei silti onneksi tarkoita, että meillä olisi Fingridissä reilut 400 yhden henkilön yritystä, vaan yhdessä tekeminen ja ideointi sekä toimitusjohtajakollegoiden auttaminen ja sparrailu ovat merkittävässä osassa yrityskulttuuriamme.

Fingridillä jokaista oman työnsä toimitusjohtajaa kannustetaan itsensä kehittämiseen niin itsensä johtamisen kuin ammatillistenkin taitojen kehittämisen saralla.

Mistä päästäänkin seuraaviin murroksen tuomiin muutoksiin: osaamista tulee kehittää jatkuvasti. Vähän karummin sanottuna: asiantuntija, joka ei jatkuvasti kartuta omaa osaamistaan, on kohta entinen asiantuntija.

Fingridissä jokaisella on mahdollisuus kouluttautua ja kehittää osaamista oman kehityssuunnitelman mukaisesti. Tarjolla on esimerkiksi jo neljättä vuotta pyörivä Loikka-koulutusohjelma, joka tähtää itsetuntemuksen sekä vuorovaikutus- ja vaikuttamistaitojen kehittämiseen.

Asiantuntija, joka ei jatkuvasti kartuta omaa osaamistaan, on kohta entinen asiantuntija.

Samalla myös teknologian kehitys muokkaa työmme sisältöä ja käytäntöjä. Kaikki meidän tekemämme työ tuskin tulee korvautumaan tekoälyllä vielä lähivuosina, mutta teknologian kehittyminen tuo arkeemme valtavan määrän uusia tietoteknisiä järjestelmiä, joiden käyttö meidän tulisi hallita.

Työn aika- ja paikkasidonnaisuus vähenee. Tämä on Fingridissä mahdollistettu etätyömahdollisuuksien laajentamisella sekä uuden työaikamallin käyttöönotolla.

Aika- ja paikkasidonnaisuuden väheneminen tuo yksilölle lisää vapautta ja mahdollisuuden sovittaa työelämää ja arkea paremmin toimivaksi kokonaisuudeksi, lisäten siten yksilön hyvinvointia. Mutta on sillä varjopuolensakin. Esimerkiksi kontaktit kollegoiden kanssa vähenevät, työ ja arki saattavat sekoittua keskenään ja työasioista voi olla vaikea päästä irti. Meidän ei etäyhteyksien päästä ole yhtä helppo huomata sitä, miten työkavereillamme menee.

Vuoden 2021 ajan on ollut käynnissä kattava hyvinvointikampanja koko henkilöstölle ”FitGrid, mieli ja keho fittiin”. Kampanjassa kouluttauduimme palautumisen merkitykseen, turvallisuusajattelun saloihin sekä aivotyön sujuvoittamiseen. Kampanjan aikana jaettiin paljon hyviä käytäntöjä henkilöstön kesken.

Meistä jokainen voi olla edistämässä työkaverin hyvinvointia pienillä päivittäisillä teoilla.

Kuten tästä voidaan huomata, Fingridissä tehdään todella paljon yksilöiden hyvinvoinnin eteen. Silti tärkeimpänä tässä muutoksen ajassa on työkaverista, eli toisesta ihmisestä välittäminen.

Sitä muuten eivät koneet osaa vielä tehdä.

Meistä jokainen voi olla edistämässä työkaverin hyvinvointia pienillä päivittäisillä teoilla. Alkuun pääsee ihan yksinkertaisella kysymyksellä: Mitä kuuluu, ihan oikeasti?

Ollaan toistemme työsuojelijoita, ihan joka päivä.

Hyvää ihmisoikeuspäivää!

Fingrid on osana toimintaperiaatteitaan sitoutunut kunnioittamaan ihmisiä ja ihmisoikeuksia. Vältämme toimimasta ihmisoikeuksia heikentävällä tavalla, puutumme ihmisoikeuksia heikentäviin toimiin sekä tarvittaessa ryhdymme korjaaviin toimenpiteisiin. Edellytämme ihmisoikeuksien kunnioittamista myös liiketoimintakumppaneiltamme.

 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *