Turvallisuus- ja ympäristöauditointeja tehdään Fingridin sähköasemien, voimajohtojen sekä varavoimalaitosten kunnossapidon ja investointien työmaille. Auditointien tarkoituksena on auttaa työmaita toimimaan turvallisemmin ja edesauttaa toteuttamaan sopimusten ja lakien asettamia vaatimuksia.
Auditointi tarkoittaa käytännössä sitä, että Fingridin työturvallisuus- ja ympäristöasiantuntijat siirtyvät kokonaiseksi päiväksi tutustumaan työmaan toimintaan. Aamupäivä käytetään turvallisuuteen, ympäristöön ja vastuulliseen työvoiman käyttöön liittyvän dokumentaation läpikäyntiin. Kokonaisuuteen kuuluu esimerkiksi työmaan organisointi, turvallisuussuunnittelu ja -seuranta sekä ympäristöön ja maankäyttöön liittyvät järjestelyt. Iltapäivällä vuorossa on työmaahan tutustuminen, jonka aikana arvioidaan suunnitelmien toteutuminen käytännössä.
Erityisjärjestelyjä pandemia-aikana
Fingridin kaikessa toiminnassa noudatetaan viranomaisten määräyksiä ja suosituksia, ja tämä pätee myös auditointeihin ja turvallisuuskävelyihin. Kontaktien minimoimiseksi on lisätty viestintää etäyhteyksien välityksellä.
Dokumentaation läpikäynnin osalta auditointi voidaan tehdä kokonaan etänä, kuten mikä tahansa etäkokous. Varsinainen työmaakäynti voidaan kypäräkameran avulla tehdä tavallista pienemmällä tiimillä. Käytännössä riittää, että paikalla on työryhmän lisäksi työmaapäällikkö ja toinen auditoijista. Loput auditointiryhmästä voivat seurata tapahtumia etäyhteyden kautta.
”Kypäräkameran käyttöönotto oli meillä suunnitelmissa jo ennen pandemiaa, ja tilanteen kehittyessä saimme todellisen syyn sen käyttöönottoon”, Omaisuuden hallinta -toiminnon johtaja Timo Kiiveri kertoo.
Teknisesti auditointi onnistuu etäyhteyden avulla varsin hyvin, mutta varsinkin työmaakäynnin osuudessa tekniikka ei korvaa paikan päällä oloa.
”Keskusteluyhteys ei ole yhtä välitön kuin työmaalla, ja se juuri on aika olennainen osa tilaisuutta. Haluamme osoittaa, että turvallisuus aidosti kiinnostaa meitä”, Kiiveri lisää.
Etäauditointeja on tehty vasta muutamia. Työturvallisuuden erikoisasiantuntija Markku Pöystin mukaan kokemukset ovat lupaavia.
”Me harjoittelemme vielä, mutta uskon että videoyhteys jää osaksi auditointeja. Etäyhteyksien käytöllä on muitakin hyötyjä kuin tartuntariskin välttäminen: pienempi ympäristöjalanjälki, vähäisempi liikenneonnettomuuksien riski sekä ajankäytön tehostuminen.”
Osapuolten vastuualueiden raja on tarkentunut
Fingridin työmailla ja -kohteissa vuonna 2019 käynnistynyt Kristallinkirkas raja -hanke terävöitti tilaajan ja toimittajien työturvallisuusvastuita. Kristallinkirkas raja -periaate tarkoittaa tilaajan ja toimittajan vastuiden selkeää jaottelua eli sitä, että osapuolet eivät kurota toistensa vastuualueille.
Tämä huomioidaan myös auditoinneissa.
Pöysti näkee työmaiden toiminnassa kehitystä monella osa-alueella.
”Työturvallisuus- ja ympäristösuunnitelmat ovat vuosien saatossa kehittyneet, ja projektikohtaiset riskinarvioinnit ovat pääasiassa hyvälaatuisia. Perehdytys ja niiden dokumentointi hoidetaan pääosin järjestelmällisesti ja hyvin. Myös jätemateriaalien lajittelu ja kierrätys on asianmukaista.”
Sen sijaan edelleen kehittämistä vaatii erityistä vaaraa aiheuttavien töiden tunnistaminen ja niihin liittyvät työn riskien arvioinnit ja työohjeet sekä töihin perehdyttäminen. Erityistä vaaraa aiheuttavia töitä ovat esimerkiksi purkutyöt tai vaikeissa ja vaarallisissa työkohteissa työskentely. Myös perehdytysmateriaalin käännösversiot eri kielille vaativat lisätoimenpiteitä.
”Asenne on konsultoiva, ja toimimme yhteistyössä urakoitsijan kanssa. Yleisesti voin sanoa, että työmaiden toiminta on ollut pääsääntöisesti hyvällä mallilla”, Pöysti sanoo.