Todistetusti hyvällä energialla yhdessä töissä

Asiantuntijaorganisaatiossa työn vaarat eivät useimmiten liity työn fyysiseen tekemiseen, vaan kuormitus kohdistuu työntekijän henkiseen puoleen. Kehittääkseen työntekijöidensä hyvinvointia entistä paremmaksi, Fingrid päätyi hakemaan MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Hyvän Mielen Työpaikka -merkkiä. Merkki myönnettiin yhtiölle alkukesästä 2024.
Jaa

Fingridissä on vahva yrityskulttuuri, jossa onnistumisia juhlistetaan ja käsi uskalletaan nostaa pystyyn virheen merkiksi.

Matala hierarkia takaa yksittäisen työntekijän mahdollisuudet vaikuttaa ympäristöönsä, ja yhtiön arvot avoimuudesta, rehtiydestä, tehokkuudesta ja vastuullisuudesta näkyvät jokapäiväisessä tekemisessä.

Mielenterveyden tukemista halutaan kehittää

Muuttuva toimintaympäristö ja sen mukanaan tuomat vaatimukset ovat kasvattaneet Fingridin henkilöstön määrää lyhyessä ajassa voimakkaasti. Vuonna 2013 yhtiön palveluksessa oli 277 henkilöä, kun taas vuoden 2023 lopussa henkilöstön määrä oli 544.

Fingridissä työskentelevät tekevät asiantuntijatyötä, mikä voi kuormittaa erityisesti henkistä hyvinvointia. Yhtiössä halutaankin sitoutua uudella tavalla kehittämään mielenterveyden tukemista, ja alkukesästä Fingridille myönnetty MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Hyvän Mielen Työpaikka -merkki symboloi siitä, että suunta on oikea.

”Hyvän Mielen Työpaikka on hieno ja arvostava osoitus siitä, kuinka terveen organisaatiokulttuurin nimissä on tehty töitä jo pitkään”, toteaa Annu Vitikka-Lahtinen, Fingridin henkilöstöpäällikkö.

Merkkiä päätettiin lähteä hakemaan, sillä kyseessä on suomalaisilla työnantajilla laajasti käytössä oleva tunnustus organisaation terveestä organisaatiokulttuurista. Hakuprosessissa projektiryhmänä toimivat henkilöstöpäällikkö Annu Vitikka-Lahtinen ja HR-asiantuntija Alina Brunila.

”Merkin hakeminen edellytti työkyvyn johtamisen prosessien läpikäyntiä ja niiden äärelle pysähtymistä”, Vitikka-Lahtinen toteaa.

”Hakuprosessi vaati prosessien nykytilan selvittämistä, jotta päästiin etenemään tarvittaviin kehitystoimiin. Tämä oli toimiva lähestymistapa”, jatkaa Brunila.

Hyvän Mielen Työpaikka -merkin hakeminen vaatii organisaatiolta selvityksen mielenterveyttä tukevien toimien nykytilasta sekä 1–3 kehityskohteen nimeämisen.

”Aiempi tilanteemme mielenterveyden tukemisen osalta on ollut hyvä, erityisesti onnistuneen työterveysyhteistyön kautta, mutta haluamme parantaa jo entuudestaan toimivia käytäntöjä”, kertoo HR-asiantuntija Brunila.

Hakuprosessia vetäneiden Alina Brunilan (vas.) ja Annu Vitikka-Lahtisen mielestä merkki on konkreettinen tunnustus työnantajan sitoutumisesta hyvinvoinnin ja työkyvyn kehittämiseen.

Kehityskohteiksi yhtiössä valittiin muun muassa varhaisen välittämisen mallin päivitys, elämäntilannekohtaisten työaikajoustojen kehittäminen entisestään ja mielenterveysosaamisen lisääminen esihenkilöiden koulutukseen.

Kaikki valitut kehityskohteet ovat jo olemassa olevia prosesseja, joita halutaan päivittää vastaamaan nykypäivän ja vauhdilla kasvaneen henkilöstömäärän tarpeita. Esimerkiksi pienten lasten vanhemmille on jo pitkään tarjottu mahdollisuutta työaikajoustoihin arjen sujuvoittamiseksi.

Mielenterveyspäivää vietetään yhdessä

Merkin myöntämisen myötä on lisätty tietoisuutta siitä, että mielenterveys on fyysisen terveyden lailla vaikuttava tekijä yksilön hyvinvoinnin kokonaiskuvassa.

Lokakuun 10. päivänä vietettävä mielenterveyspäivä tulee näkymään myös Fingridissä tarkempien suunnitelmien hahmottuessa loppukesän aikana. Yhteinen kahvihetki työyhteisön kesken kuitenkin todennäköisesti tulee liittymään asiaan.

Kuten monia muitakin onnistumisia Fingridissä, myös Hyvän Mielen Työpaikka -merkin myöntämistä yritykselle juhlistettiin koko henkilöstön voimin yhteisellä kahvihetkellä.

Toukokuussa myönnetty merkki on voimassa vuoden verran toukokuuhun 2025 saakka. Voimassaolojakson lopussa tarkastellaan, miten määritetyissä kehitystoimissa on onnistuttu. Vuoden 2025–2026 merkkiä hakiessa valitaan uudet kehityskohteet, mikäli nykyiset toimet kohti mielenterveydelle ystävällisempää työpaikkaa on saatu päätökseensä.

Uusimmat artikkelit
Lue myös