Search
Close this search box.

Talvipaketti – musiikkia korville mutta liikaa ROCcia

Jaa
Euroopan komissio julkisti viime marraskuun lopulla pinon energiaunionia koskevia säädösehdotuksia. Odotusaikana talvipaketiksi kutsuttu kokoelma oli saanut uuden nimen, kirjoittaa Asta Sihvonen-Punkka. JULKAISTU 5.4.2017

Puhtaan energian paketti on nimenä oikeaan osuva, sillä säädöskokoelman kantavana tavoitteena on ilmastonmuutoksen torjunta. Samalla komission pyrkimyksenä on säilyttää EU:n kilpailukyky puhtaaseen energiaan siirtymisen muuttaessa maailmanlaajuisia energiamarkkinoita.

Talvipakettia odotettiin jännityksellä, joka vaihtui pääosin tyytyväisyyteen. Paketti esittää sähkömarkkinoille muutoksia, joilla mahdollistettaisiin vaihtelevan, vaikeasti ennustettavan ja hajautetun uusiutuvan energian markkinoille tulo. Markkinamalli ei muutu radikaalisti, vaan eurooppalaisen sähkömarkkinan perustana on jatkossakin alun perin pohjoismainen malli. Jatkossa hinnan on tarkoitus ohjata nykyistä paremmin niin tuotantoa, kulutusta, varastointia kuin investointeja niihin.

Ehdotus tuo kuluttajan keskiöön. Kuluttajalla on oikeus tuottaa, kuluttaa ja varastoida sähköä. Mahdollisuus asiakkaiden yhdistämiseen on keino kulutusjouston lisäämiseen. Paketti jättää ottamatta tiukkaa kantaa kapasiteettimekanismeihin – niiden sallittavuuden ratkaisee viime kädessä komission kilpailupääosasto valtiontukisääntöjen perusteella.

Läpikotaisen ruusuinen talvipaketti ei kuitenkaan ole. Ehdotus alueellisista käyttökeskuksista eli tuttavallisesti ROCeista (Regional Operational Centre) on vastatuulessa. Niiden myötä kantaverkkoyhtiöiltä siirtyisi osa järjestelmävastuuseen kuuluvasta päätösvallasta ROCeille. Kantaverkkoyhtiöt kuitenkin edelleen vastaisivat kansallisesta käyttövarmuudesta. Nykyisellään Euroopassa on kaksi alueellista yhtiömuotoista käyttökeskusta, ja tätä mallia komissio haluaa levittää muualle.

Pohjoismaissa kantaverkkoyhteistyö on perustunut vapaaehtoisuuteen ja se on tuottanut Euroopan edistyksellisimmät sähkömarkkinat. Meillä on yhteiset säätösähkömarkkinat, pohjoismaisesti sovitut reservien ylläpitovelvoitteet, käyttötoiminnan päivittäinen yhteistyö, tuleva yhteinen taseselvitys ja tiivis yhteistyöverkosto työryhmineen, komiteoineen ja yhteisine strategioineen – lista on mittava. Tällaista ei löydy muualta. Osana tätä kehitystä pohjoismainen käytönsuunnitteluyksikkö käynnistyy Kööpenhaminassa joulukuussa.

Eurooppalaiset markkinat ovat integroituneet, markkina- ja verkkosäännöt ovat pitkälti harmonisoituneet. Jatkoaskeleet voisivatkin olla alueellisia, mutta ei ROCin askelin.

Blogin kirjoittaja on Fingridin sähkömarkkinajohtaja Asta Sihvonen-Punkka.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *