Kantaverkkoon liittyneiden haarajohtojen korjaus-, huolto- ja investointityöt aiheuttavat siirtokeskeytyksiä myös kantaverkkoon. Vuosittain kantaverkkoon tehdään yli tuhat sähkön siirtokeskeytystä.
”Vilskettä riittää, sillä ympäri Suomen kunnossapidetään, huolletaan ja rakennetaan lisää voimajohtoja ja sähköasemia. Näistä aiheutuu siirtokeskeytyksiä. Jos siirtokeskeytykset ovat pitkiä, käyttövarmuuden laskennan merkitys korostuu”, kertoo Fingridin Etelä-Suomen aluepäällikkö Jouko Loikala.
Työt pyritään keskittämään pääsääntöisesti kevät–syyskaudelle, mutta siirtokeskeytyksiä vaativia töitä tehdään myös talvella. Esimerkiksi voimajohtorakentamiseen ja kunnossapitoon jäinen maasto sopii paremmin, koska liikkuminen raskaalla kalustolla on silloin helpompaa.
Markkinavaikutuksen pienentämiseksi töitä tehdään aika ajoin myös viikonloppuisin tai yöaikaan. Jos kyseessä on suurten voimaloiden ja suurteollisuuden liityntäjohtoihin liittyvät työt, keskeytykset pyritään suunnittelemaan vuosihuoltojen yhteyteen.
Hyvissä ajoin liikkeelle
Fingrid vastaa kantaverkosta ja jakeluverkon keskeytys- ja kytkentäsuunnittelusta puolestaan vastaavat sähköyhtiöt. Suunnitelmat yhteensovitetaan Fingridin suunnitelmiin.
Jotta keskeytyksistä aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa sähkömarkkinoille ja sähkön toimitusvarmuudelle, keskeytysten suunnittelu on syytä aloittaa hyvissä ajoin.
Pääpiirteittäin prosessi etenee niin, että Fingridin verkon kunnonhallinta kartoittaa seuraavan vuoden siirto- ja keskeytystarpeet marraskuun loppuun mennessä. Kerättyjen tietojen perusteella työt yhteensovitetaan ja tehdään alustavat aikataulut seuraavalle vuodelle. Ne esitellään asiakkaalle seuraavan tammikuun loppuun mennessä.
”Eri osapuolten kunnossapitotarpeet pyritään yhdistämään keskeytyssuunnittelussa. Yhteensovittamisessa minimoidaan haitat, huomioidaan korkea käyttövarmuus ja työturvallisuus”, Loikala kertoo.
Huolellisen etukäteissuunnittelun vuoksi siirtokeskeytykset näkyvät erittäin harvoin tavallisille kotitalouksille. Kaikesta työstä ja suunnittelusta huolimatta mahdollisia häiriöitä ei pystytä aina ennakoimaan, minkä vuoksi poikkeavissa kytkentätilanteissa saattaa aiheutua lyhyitä sähkökatkoksia alueen sähköverkkoon.