Fingridin tavoitteena on tarjota sähkömarkkinoille ja asiakkailleen mahdollisimman suuri sähkön siirtokapasiteetti vaarantamatta kantaverkon käyttövarmuutta ja häiritsemättä sähkömarkkinoiden toimintaa.
Kantaverkon pitää kestää ja säilyttää toimintakykynsä joka tilanteessa – myös esimerkiksi voimajohdon tai siirtoyhteyden vikaantumisen ja verkon rakennustöiden aikana.
Mikäli sähkön siirto uhkaa ylittää verkon siirtokapasiteetin rajan, Fingrid turvautuu siirtojen hallintaan.
Ajoitus kansantaloudellisestikin järkevästi
Siirtojen hallinta perustuu pitkälti suunnitelmallisuuteen ja ennustettavuuteen.
”Esimerkiksi ydinvoimaloiden suunnitellut huollot tiedämme vuosikausia etukäteen. Rajasiirtoyhteyksiin ja siirtokapasiteettiin vaikuttavat meidän ja naapurimaiden kantaverkkoyhtiöiden siirtokeskeytystarpeet tulevat tietoomme noin puolitoista vuotta etukäteen”, kertoo Fingridin erikoisasiantuntija Tuomo Mäkihannu.
Sähkömarkkinoihin vaikuttavia suuria siirtokeskeytyksiä Fingrid suunnittelee syksyisin.
”Siirtojen hallinnassa tulee miettiä myös kansantaloudellisia etuja.”
”Pyrimme aikatauluttamaan siirtokapasiteetin rajoittamista vaativat siirtokeskeytykset sellaisiin ajankohtiin, jolloin siirtotarve verkossa ei ole huipussa. Tiedotamme asiakkaille heti, kun voimme ja tarvittaessa sovimme aikatauluista heidän kanssaan.”
Mäkihannu muistuttaa, että siirtojen hallinnassa Fingridin pitää miettiä myös kansantaloudellisia etuja. Rajoitukset eivät saisi aiheuttaa turhia sähkön hintapiikkejä.
Markkinaehtoisuus lisää mahdollisuuksia
Yhteiskuntamme sähköintensiivisyys lisääntyy, kun teollisuus ja esimerkiksi kaupunkien lämmöntuotanto sähköistyvät. Samalla sähköntuotanto, -kulutus ja -siirto alkavat yhä voimakkaammin vaihdella sääolosuhteiden mukaan.
Kehityksen myötä sähkön siirtohuiput yleistyvät ja voimistuvat.
”Kun sähkön tuotanto ja kulutus kehittyvät entistä markkinaehtoisemmiksi, Fingrid toivottavasti saa lisää resursseja siirtojen reaaliaikaiseen hallintaan. Tämä kuitenkin vaatii vielä markkinapaikkojen kehitystä ja toimijoiden aktiivisuutta”, Mäkihannu muistuttaa.
”Mitä useammat pienetkin sähkön tuotanto- ja kulutusyksiköt pystyvät osallistumaan reservimarkkinoille, sitä paremmin voimme hallita siirtoja myös alueellisesti. Tästä hyötyvät kaikki sähkömarkkinoiden osapuolet.”
Vihreän siirtymän edetessä siirtojen hallinnan tarpeet kasvavat, ja Fingridissä pohditaan parhaillaan uusia keinoja vastaamaan näihin tarpeisiin.
Uusia työkaluja voisivat olla esimerkiksi joustavat liitynnät, joustava kantaverkkopalvelu ja siirtojenhallintasopimus. Lisäksi Fingrid kokeilee yhteistyössä Helen Sähköverkon kanssa uutta kanta- ja jakeluverkon yhteistä siirtojen hallinnan markkinapaikkaa.