Suunnitelmallista siirtojen hallintaa

Sähköverkossa voidaan siirtää rajallinen määrä sähköä käyttövarmuusrajojen mukaisesti. Siirtojen hallinnalla Fingrid varmistaa, että sähkönsiirto kantaverkossa pysyy kaikissa tilanteissa näiden siirtokapasiteettien rajoissa.
Jaa

Fingridin tavoitteena on tarjota sähkömarkkinoille ja asiakkailleen mahdollisimman suuri sähkön siirtokapasiteetti vaarantamatta kantaverkon käyttövarmuutta ja häiritsemättä sähkömarkkinoiden toimintaa.

Kantaverkon pitää kestää ja säilyttää toimintakykynsä joka tilanteessa – myös esimerkiksi voimajohdon tai siirtoyhteyden vikaantumisen ja verkon rakennustöiden aikana.

Mikäli sähkön siirto uhkaa ylittää verkon siirtokapasiteetin rajan, Fingrid turvautuu siirtojen hallintaan.

Ajoitus kansantaloudellisestikin järkevästi

Siirtojen hallinta perustuu pitkälti suunnitelmallisuuteen ja ennustettavuuteen.

”Esimerkiksi ydinvoimaloiden suunnitellut huollot tiedämme vuosikausia etukäteen. Rajasiirtoyhteyksiin ja siirtokapasiteettiin vaikuttavat meidän ja naapurimaiden kantaverkkoyhtiöiden siirtokeskeytystarpeet tulevat tietoomme noin puolitoista vuotta etukäteen”, kertoo Fingridin erikoisasiantuntija Tuomo Mäkihannu.

Sähkömarkkinoihin vaikuttavia suuria siirtokeskeytyksiä Fingrid suunnittelee syksyisin.

”Siirtojen hallinnassa tulee miettiä myös kansantaloudellisia etuja.”

”Pyrimme aikatauluttamaan siirtokapasiteetin rajoittamista vaativat siirtokeskeytykset sellaisiin ajankohtiin, jolloin siirtotarve verkossa ei ole huipussa. Tiedotamme asiakkaille heti, kun voimme ja tarvittaessa sovimme aikatauluista heidän kanssaan.”

Mäkihannu muistuttaa, että siirtojen hallinnassa Fingridin pitää miettiä myös kansantaloudellisia etuja. Rajoitukset eivät saisi aiheuttaa turhia sähkön hintapiikkejä.

Markkinaehtoisuus lisää mahdollisuuksia

Yhteiskuntamme sähköintensiivisyys lisääntyy, kun teollisuus ja esimerkiksi kaupunkien lämmöntuotanto sähköistyvät. Samalla sähköntuotanto, -kulutus ja -siirto alkavat yhä voimakkaammin vaihdella sääolosuhteiden mukaan.

Kehityksen myötä sähkön siirtohuiput yleistyvät ja voimistuvat.

”Kun sähkön tuotanto ja kulutus kehittyvät entistä markkinaehtoisemmiksi, Fingrid toivottavasti saa lisää resursseja siirtojen reaaliaikaiseen hallintaan. Tämä kuitenkin vaatii vielä markkinapaikkojen kehitystä ja toimijoiden aktiivisuutta”, Mäkihannu muistuttaa.

”Mitä useammat pienetkin sähkön tuotanto- ja kulutusyksiköt pystyvät osallistumaan reservimarkkinoille, sitä paremmin voimme hallita siirtoja myös alueellisesti. Tästä hyötyvät kaikki sähkömarkkinoiden osapuolet.”

Vihreän siirtymän edetessä siirtojen hallinnan tarpeet kasvavat, ja Fingridissä pohditaan parhaillaan uusia keinoja vastaamaan näihin tarpeisiin.

Uusia työkaluja voisivat olla esimerkiksi joustavat liitynnät, joustava kantaverkkopalvelu ja siirtojenhallintasopimus. Lisäksi Fingrid kokeilee yhteistyössä Helen Sähköverkon kanssa uutta kanta- ja jakeluverkon yhteistä siirtojen hallinnan markkinapaikkaa.

Fingridin nykyiset työkalut siirtojen hallitsemiseksi

Säätösähkö- ja säätökapasiteettimarkkinat (MFRR)
Säätösähköresurssien hyödyntäminen eli tuotannon tai kulutuksen erikoissäätö nopeasti ylös tai alas.

Siirtokapasiteetin rajoittaminen
Kun rajasiirtokapasiteettia rajoitetaan, Suomeen voi tuoda tai Suomesta viedä vain tietyn määrän sähköä.

Tuotannon ja/tai kulutuksen rajoittaminen
Asiakkaiden kaupankäynnin rajoittaminen, sovellettavissa lyhytaikaisesti lähinnä vain siirtokeskeytyksissä.

Ulkomaan vastakauppa
Sähkön tuonnin tai viennin lisääminen naapurimaasta vapaan siirtokapasiteetin rajoissa.

Kahdenväliset vastakauppasopimukset
Verkkoalueella tarvittavan sähköntuotantokapasitee￾tin ostaminen ennakkoon vapaan siirtokapasiteetin rajoissa.

Uusin työkalu, siirtojenhallintasopimus
Kahdenvälisessä sopimuksessa Fingrid ja myyjä sopivat sähkön tuotannon tai kulutuksen joustosta siirtojenhallinnan tarpeisiin tarvittaessa. Siirtojenhallintasopimukseen soveltuu sellainen vähintään 10 megawatin sähkön tuotannon tai kulutuksen joustokyky, joka ei teknisesti kykene reservimarkkinoille.

Siirtokeskeytyksiä ja isoja investointeja

Sähköverkkoyhtiöille siirtojen hallinta tuo siirtokeskeytyksiä ja investointitarpeita. Ne edellyttävät eri osapuolten yhteistyön tiivistymistä entisestään.

Vantaan Energia Sähköverkot Oy:lle Fingridin siirtojen hallinta heijastuu vuosittain siirtokeskeytysten suunnitteluna. Tarvittavat rakennus- ja kunnossapitotöiden aiheuttamat keskeytykset aikataulutetaan ja suunnitellaan yhteistyössä Fingridin sekä alueen muiden verkkoyhtiöiden kanssa.

”Käymme syksyisin läpi Fingridin kanssa seuraavan vuoden keskeytystarpeet ja sovitamme aikatauluja yhteen”, kertoo käyttöpäällikkö Timo Kaartio.

Hän muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla sähkön kulutus kasvaa merkittävästi tulevina vuosina.

”Kun kulutuksen joustoja ja verkon kapasiteettia koetetaan hyödyntää entistä tehokkaammin, siirtojen hallinta kohtaa uusia haasteita. Kasvava investointimäärä merkitsee myös enemmän yhteensovitettavia keskeytystarpeita.”

Sähkön tarve ja pientuotanto lisääntyvät

Porvoon Sähköverkko Oy:n toimialueella vaikuttaa tulevaisuudessa kaksi erityispiirrettä. Kilpilahdessa toimivan Nesteen Porvoon-jalostamon tuotantoyksiköt ja muutama muu toimija suunnittelevat Porvooseen isoja elektrolyysihankkeita. Niiden toteutuminen nostaisi sähkötehon tarvetta rajusti.

Toisaalta taas pientuotantoasiakkaiden määrä kasvaa koko ajan. Omista aurinkosähkö- ja akkujärjestelmistä voidaan aika ajoin myydä sähköä verkkoon tai laajemminkin markkinoille.

Porvoon Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Magnus Nylanderia mietityttää Suomen kiihtyvän sähköistymisen vaikutukset.

”Riittääkö teho koko ajan? Kuinka jakeluverkko kestää esimerkiksi sähköautojen lisääntyvät lataukset paukkupakkasilla ja ylimääräisen sähkön tuotannon verkkoon kesähelteellä”, hän pohtii.

”Meidän täytyy sekä itse että Fingridin kanssa varautua isoihin jakeluverkon ja voimajohtojen korjaus- ja rakennustöihin. Niinpä vuonna 2026 investointimme nousevat yhtä suuriksi kuin mitä
nykyinen liikevaihtomme on.”

Nylanderin mukaan kulutuspiikkejä voidaan jatkossa tasoittaa uusien tariffien ja sähkömittareiden avulla.

”Lähivuosina asiakkaillemme asennettavat mittarit tarjoavat entistä tarkempaa ja ajantasaisempaa tietoa. Se lisää sähkönkulutuksen jouston ja siirtojen hallinnan mahdollisuuksia.”

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös