Muutama vuosi sitten sähkön riittävyys ja kohoavat sähkön hinnat nousivat Suomessa huolenaiheeksi. Samalla kun media alkoi kirjoittaa näistä aiheista, tavalliset kotitaloudet oppivat tuntemaan Suomen sähkönsiirron kantaverkkoyhtiön.
Me Fingridissä näimme suomalaisten kasvaneen kiinnostuksen lisääntyneinä yhteydenottoina ja lisääntyneinä nettisivujen kävijämäärinä. Fingridin palvelut ja nettisivujen sisällöt on suunnattu asiakkaillemme, yrityksille, mutta kun kerran kotitaloudet näistä aiheista kiinnostuivat – eikä ihme – oli meidän syytä selkeyttää monia viestejämme.
Sähköjärjestelmän tila -sivulla esitellään reaaliaikaista tietoa Suomen sähkön tuotannosta, kulutuksesta ja esimerkiksi eri tuotantomuodoista. Se on pitkään ollut ylivoimaisesti suosituin nettisisältömme, suorastaan Fingrid.fi:n kruununjalokivi. Nyt sitä alkoivat seurata myös monet kotitaloudet.
Saimme paljon kyselyitä siitä, mitä sähköjärjestelmän tila -sivun eri tiedot tarkoittavat. Nämä tiedot ja termit ovat tuttuja energia-alan ammattilaisille, mutta muille ne eivät avaudu yhtä helposti. Niinpä lisäsimme palveluun sanaselityksiä ja uusia, käyttäjien toivomia tietosisältöjä.
Sähkömarkkinoista on ollut viime aikoina tarjolla upeasti koottua tietoa myös päivälehdissä.
Erityisen vaikeana aiheena pidetyistä sähkömarkkinoista kaivattiin lisää yleistajuista tietoa ja sitä olemme myös tuottaneet kotisivuille. Kiitos suomalaisen median, sähkömarkkinoista on ollut viime aikoina tarjolla upeasti koottua tietoa myös päivälehdissä.
Tuntihinta-sovellus kehitettiin talossa kymmenkunta vuotta sitten kokeilukulttuurin hengessä, eikä sen koskaan uskottu nousevan isoksi hitiksi. Päin vastoin, sen alasajoa ehdittiin jo harkita yhtiön ydintoimintaan kuulumattomana, kunnes tuli syksy 2022; pörssisähkön hintojen seurannalle tuli kova tarve ja Tuntihinnasta tuli tv:stä tuttu appi. Jotta sovellus pysyi huiman käyttäjämäärän tahdissa, se vaati laajempaa versiopäivitystä.
Viimeisin kotitalouksille suunnattu Fingridin nettisisältö koskee sähkön reservimarkkinoita.
Viime vuonna meille alkoi tulla paljon kyselyjä siitä, miten kotitaloudet voivat osallistua reservimarkkinoille ja millaisin tuotoin. Koska alalla on paljon uusia toimijoita, kilpailu on kovaa ja tiedontarve suurta, kokosimme sivuillemme kotitalouksille suunnattua tietoa aiheesta.
Kotitalouden on tärkeintä tietää, että osallistuakseen reservimarkkinoille kotitalous tarvitsee kumppanikseen reservitoimittajana toimivan yrityksen, jolla on sopimus Fingridin kanssa. Fingridin kanssa reservisopimuksen tehneet yritykset voi tarkistaa sivuilla olevasta listasta.
Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -merikaapelin vaurio viime jouluna nosti Fingridin taas mediaan. Sähkönsiirtoyhteyden korjauksen arvioidaan kestävän useita kuukausia. Aikataulu tarkentuu vahinkojen tarkempien selvitysten myötä ja siitä tiedotetaan muun muassa Fingridin sivuilla.
Fingrid on myös suomalaisten kotien kantaverkkoyhtiö.
Marjut Määttänen
viestintä
Fingrid