Search
Close this search box.

Siirretään Suomi tulevaisuuteen!

Jaa
Sähkön tuotantorakenne on muuttumassa kovaa vauhtia vähäpäästöisemmäksi, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin kuriin. Kukin Euroopan maa etenee kohti yhteisiä ilmastotavoitteita omine keinoineen – jossain sataa, paistaa tai tuulee enemmän kuin toisaalla. Suomi on osa yhteiseurooppalaista sähkömarkkinaa, jolloin myös naapurimaiden ilmastotoimet vaikuttavat meihin rajat ylittävien sähkönsiirtoyhteyksien myötä, kirjoittaa Jussi Jyrinsalo. JULKAISTU 7.6.2017

Sähkön tuonti on lisääntynyt, kun tuettua ja siten ylivoimaisen edullista tuuli- ja aurinkosähköä on ollut saatavilla rajojen takaa. Sähkömarkkinoiden nivoutuessa yhä eurooppalaisemmiksi Fingrid onkin käynnistämässä uuden sähkönsiirtoyhteyden rakentamisen Pohjois-Ruotsista Kemin seudulle ja sieltä aina Keski-Suomeen saakka. Lisäksi suunnitelmissa on yhteys Vaasan seudulta Merenkurkun yli Ruotsiin. Näistä yhteyksistä hyötyy koko Suomi edullisemman ja varmemman sähkön muodossa.

Sähkön edullisuus ja riittävyys eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyyksiä. Kun yhä suurempi osa tuotannosta vaihtelee säätilan mukaan, kasvaa samalla myös se riski, että sähköä ei jollain hetkellä olekaan riittävästi vastaamaan kulutustarvetta. Tuotantorakenteen muutoksen lisäksi meidän on muutettava sähkön kulutustottumuksia. Tulevaisuudessa sähkön hinnalla on vaikutusta siihen, kuinka paljon sähköä kulutetaan, ja erityisesti, milloin sähköä kulutetaan. Jatkossakin sähköä on pystyttävä siirtämään paikasta toiseen, välillä pitkiäkin matkoja – sieltä, missä kulloinkin tuulee tai paistaa.

Tulevaisuudenkin sähköjärjestelmässä tarvitaan voimajohtoja, jotta sähkö saadaan riittämään joka hetki. Me Fingridissä suunnittelemme näitä johtoja yhteiskunnan tarpeisiin. Arvioimme voimajohtojen kansantaloudellista kannattavuutta. Uusi johto toteutetaan, mikäli hyödyt ylittävät kustannukset. Hyödyillä tarkoitetaan varmaa sähköä ja toimivia markkinoita sähköriippuvaisen yhteiskunnan tarpeisiin, ei voittojen maksimoimista.

Voimajohdot sijaitsevat maanomistajien mailla ja osana maisemaa. Paikallisesti, omalla kotipihalla voi olla joskus vaikeaa nähdä voimajohdon tuomaa kokonaishyötyä. Maanomistaja voi kuitenkin olla varma siitä, että johto on tehty aina tarpeeseen. Haluamme varmistaa sujuvan yhteistyön hankkeen eri vaiheissa, koska johto on maisemassaan kymmeniä, ellei jopa sata vuotta. Tämä tarkoittaa jatkuvaa vuoropuhelua maanomistajien kanssa johtoreittejä suunniteltaessa sekä johtoja rakennettaessa ja huollettaessa. Kuuntelemme herkin korvin saamaamme palautetta, koska toimintamme hyväksyttävyys on meille elinehto siirtäessämme Suomea tulevaisuuteen.

Blogin kirjoittaja on Fingridin kantaverkkopalveluiden ja suunnittelun johtaja Jussi Jyrinsalo

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *