Sähköpörssit ovat muutakin kuin kauppapaikka

Sähköpörssit innovoivat ja kehittävät toimintaansa jatkuvasti vastatakseen sähkömarkkinoiden murrokseen.
Jaa

Sähkön hinta määräytyy sähköpörsseissä puhtaasti markkinavetoisesti kysynnän ja tarjonnan perusteella. Toisaalta hinta vaikuttaa kysyntään ja tarjontaan auttaen pitämään sähkömarkkinat tasapainossa.

Sähköpörssien on kuitenkin jatkuvasti kehitettävä toimintaansa, kun sähkön kysyntä kasvaa ja kun yhä isompi osa sähköntuotannosta on riippuvaista olosuhteista. Järjestelmien toimivuudella on valtava merkitys, sillä virheet voisivat pahimmillaan romahduttaa koko sähköjärjestelmän.

”Sähkömarkkinat ovat tänä päivänä aivan erilaiset kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten, ja kymmenen vuoden päästä ne näyttävät toisenlaisilta kuin nyt”, kiteyttää sähköpörssiyhtiö Nord Poolin Suomen markkinavastaava Thomas Ignatius.

Juuri nyt muutostahti on erityisen kiivas: esimerkiksi siirtoihin perustuva flow-based-kapasiteetinlaskentamenetelmä otettiin Pohjoismaissa käyttöön lokakuussa, ja ensi vuonna siirrytään vuorokausimarkkinoillakin 15 minuutin kaupankäyntijaksoihin Euroopan laajuisesti.

Sähkön hinnan suuret vaihtelut ovat vahvistaneet sähkön johdannaismarkkinoiden tarvetta.

”Sähkömarkkinoiden tasapainoa on ylläpidettävä sekunti sekunnilta, ja sähkön hinta vaihtelee rajustikin jopa päivän mittaan. Näin markkinaosapuolien on haastavampaa ennakoida, paljonko he saavat tai maksavat sähköstä. Johdannaismarkkinat mahdollistavat sen, että osapuolet voivat tehdä pidemmän aikavälin sopimuksia sähkön hinnasta. Johdannaiskauppa ei ole yhteydessä fyysiseen sähkömarkkinaan, ja se tuo asiakkaiden kaipaamaa ennakoitavuutta sähkön hintaan”, Nord Poolin toimitusjohtaja Tom Darell selittää.

Nord Pool aikookin julkistaa ensi vuonna oman johdannaismarkkinapaikkansa EEX:n ja Nasdaqin operoimien johdannaispörssien rinnalle.

Nord Poolilla vahva läsnäolo Suomessa

Nord Poolin tarina alkoi Norjassa 31 vuotta sitten ensimmäisenä sähköpörssinä maailmassa. Vuonna 1996 se alkoi tehdä kansainvälistä kauppaa Norjan ja Ruotsin välillä, ja Suomi integroitiin mukaan vuonna 1998.

Nykyään se operoi 16 Euroopan maan sähkömarkkinoilla ja tarjoaa lisäksi muillekin markkinoille teknologisia palveluja sekä konsultointia ja koulutusta.

Toimijat voivat valita kauppapaikan esimerkiksi eri yhtiöiden tarjoamien lisäpalvelujen perusteella.

”Nord Pool on Euroopan uraauurtava sähkö- pörssi ja tuo pohjoismaista kosketusta Euroopan markkinoiden kehitykseen erityisesti sellaisilla alueilla kuin lainsäädäntö ja raportointi”, Ignatius sanoo.

”Vaikka Nord Poolin rooli on kehittynyt vuosien varrella, päätavoitteemme on pysynyt samana: tarkoituksemme on luoda tehokas ja läpinäkyvä markkinapaikka.”

Nord Poolilla on kaksi pääkonttoria, toinen Oslossa ja toinen Espoon Keilaniemessä, jossa työskentelee noin 50 henkilöä.

”Täällä ovat kaikki IT-kehittäjät, tuotehallinta sekä markkinoiden integraatio-osasto, ja täällä tehdään valtaosa meidän IT-kehitystyöstämme – tällä hetkellä keskitymme esimerkiksi päivänsisäisen kaupan rajapintoihin. Meillä on vahva paikallistuntemus Suomen-markkinoista, ja ratkaisujamme kehitetään jatkuvasti vastaamaan asiakkaidemme kaikki tarpeita, mukaan lukien kaupankäynti, raportointi, konsultointi, koulutus ja tulevaisuudessa johdannaiset.”

EPEX SPOT: yhteisömanageri ja markkinaratkaisujen portaali

Pariisissa päämajaansa pitävä EPEX SPOT on perustettu vuonna 2008. Se on fyysisten energiamarkkinoiden kauppapaikka 13 Euroopan maassa ja tarjoaa sähkömarkkinapalveluja yhteensä 19 maassa.

Yli 400 yritystä käy kauppaa EPEX SPOTin alustalla. Pohjoismaissa se on toiminut vuodesta 2020 lähtien tarjoten alueellisesti ja muuhun Eurooppaan integroidun markkinapaikan sekä vuorokausimarkkinoille että päivänsisäisille markkinoille Nord Poolin tapaan.

”Paitsi että tarjoamme teknisen alustan, koemme olevamme myös yhteisömanageri, joka luo säännöt ja tarjoaa innovatiiviset työkalut. Ne auttavat täyttämään sekä liiketoiminnalliset tarpeet että viranomaisvaatimukset, tuottaa markkinadataa ja pyrkii ylipäänsä tekemään monimutkaisilla sähkömarkkinoilla navigoinnin yksinkertaisemmaksi”, markkinointi- ja asiakasratkaisujen johtaja David Assaad sanoo.

Sähkön spottihinnat ovat molemmissa kauppapaikoissa samat, mutta toimijat voivat valita kauppapaikan esimerkiksi eri yhtiöiden tarjoamien lisäpalvelujen perusteella.

EPEX SPOT tarjoaa myös markkinaratkaisuja sähkömarkkinoille, kuten huutokauppa-alustan sähkösertifikaateille ja paikallisille joustomarkkinoille.

”Sähkömarkkinoiden kehitys kohti nopeampaa ja digitalisoidumpaa kaupankäyntiä, mukaan lukien automaattinen kaupankäynti API-rajapintojen kautta, on myös tärkeä osa tulevaisuuden markkinoita. Kehitämme lisäksi ratkaisuja, jotka mahdollistavat uusien toimijoiden pääsyn tukkumarkkinoille ilman välikäsiä”, Assaad sanoo.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös