Sähköön liittyvä uutisointi on ollut viime aikoina synkkää, mutta valopilkkujakin on nähtävissä. Lokakuussa sähkön käyttö väheni Suomessa seitsemän prosenttia edellisvuoteen verrattuna.
”Se on rohkaiseva uutinen energiakriisin keskellä. Kampanjat sähkön säästämiseksi alkavat selvästi tehota”, sanoo Fingridin yksikön päällikkö Jonne Jäppinen.
Sähkön tuotantomäärät ja hinta voivat vaihdella suuresti. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että yhä suurempi osa sähköstä on peräisin sääriippuvaisesta tuulivoimasta. Sää vaikuttaa myös sähkön kysyntään: säiden kylmetessä sitä kuluu enemmän.
Oman sähkönkulutuksensa saa selville esimerkiksi Fingridin maksuttomasta Datahub-asiakasportaalista, jonne voi kirjautua pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
”Tiedon pohjalta voi hahmottaa, mihin laitteisiin sähköä kuluu ja miten kulutus vaihtelee vuorokaudenajan ja viikonpäivän mukaan”, Jäppinen sanoo.
Portaalista voi myös seurata omaan sähkönkulutustaan haluamallaan aikavälillä. Jos kotona ryhtyy säästötoimiin, on helppo hahmottaa, miten hyvin ne ovat purreet.
Sähkön säästämiseen löytyy monia tehokkaita keinoja. Jos kotitalossa on suora sähkölämmitys, energian kulutuksesta voi nipistää laskemalla huonelämpötilaa. Yhden asteen lasku vähentää kulutusta viisi prosenttia.
Myös käyttöveden lämmittämiseen menee paljon sähköä, joten suihkuaikoja kannattaa lyhentää.
Kaukolämmöllä lämpiävässä kerrostaloasunnossa kylppärin lattialämpö toimii usein sähköllä. Lämmitysajan ja lämpötilan voi säätää ajastettavalla termostaatilla.
”Myöskään sähkökiuasta ei kannata pitää turhaan päällä tai liian kuumana”, Jäppinen vinkkaa.
Kodinkoneiden fiksu käyttö kannattaa: sähköä kuluu vähemmän, kun pesee täysiä koneellisia pyykkiä tai astioita. Viihde-elektroniikkalaitteet kannattaa sammuttaa kokonaan, jos niitä ei käytä.
”Auton mukavuuslämmityksen sijaan suosittelen villapaitaa ja jääraappaa.”
Jäppisen mukaan sähkön riittävyys voidaan turvata, kun mahdollisimman moni vähentää sähkönkäyttöä etenkin kulutuspiikkien aikana. Niitä ovat tyypillisesti arkiaamut ja -illat.
Pakkasaamuna autolla töihin lähteville hän suosittelee, että moottorin esilämmitystä ei pidetä turhan pitkään päällä. Sisätilan lämmitintä ei tarvitse välttämättä käynnistää lainkaan.
”Jos kaikki Suomen miljoona sisälämmitintä kytketään samaan aikaan päälle, sähkötehoa kuluu yhden ydinvoimalan verran. Mukavuuslämmityksen sijaan suosittelen villapaitaa ja jääraappaa.”
Kulutuspiikkien aikana sähkön pörssihinta on korkeimmillaan. Piikkien tasaantuminen näkyy siten suoraan pörssisähköä käyttävien sähkölaskussa. Se tuntuu viiveellä muidenkin sähkön käyttäjien kukkarossa.
”Oleellista on, että säästämällä välttyisimme sähköpulalta.”
Kotitalouksille sähköpula tarkoittaisi parin tunnin sähkökatkoja aika ajoin. Tähänkin on hyvä varautua ja tarkistaa, että kotoa löytyy taskulamppu ja siihen paristot.
Jos pörssisähkön hinta kiinnostaa, puhelimeen kannattaa ladata Fingridin Tuntihinta-mobiilisovellus, joka näyttää sähkön reaaliaikaisen tuntihinnan Suomessa. Palvelu myös hälyttää, jos hinta ylittää käyttäjän asettaman hälytysrajan. Sovellukseen on myös tulossa ominaisuus, joka varoittaa sähköpulasta.
Tuntihinta on ollut syksyllä Suomen toiseksi ladatuin maksuton appi.
”Sovelluksen latausmäärät ovat kasvaneet valtavasti. Ihmiset seuraavat sähkön hintaa tarkemmin kuin asuntolainan korkoja.”
Artikkeli on julkaistu Helsingin Sanomien HS Ideat -liitteessä 28. marraskuuta 2022.