Nyt rakentuu sähköjärjestelmän joustava tulevaisuus

Sähköjärjestelmässä tuotannon ja kulutuksen on oltava koko ajan tasapainossa. Kun uusiutuva energia yleistyy, tarvitaan myös uudenlaisia järjestelmän tasapainottajia.
Jaa

Fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee jatkuvasti. EU:n tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja 80–95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Tuuli- ja aurinkosähkön määrä on kasvanut voimakkaasti viime aikoina. Samalla niiden tuotantokustannukset ovat pienentyneet huomattavasti. Fingridin erikoisasiantuntija Risto Kuusi kertoo, että monet tuulivoimahankkeet Suomessa etenevät jo omillaan, ilman yhteiskunnan tukea.

Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvalla energialla vaikuttaa sähköjärjestelmän tasapainottamiseen. Tuuli- ja aurinkovoima ovat sääsidonnaisia ja siten alttiina vaihtelulle. Niitä tasapainottamaan tarvitaan uusia ratkaisuja.

Sähköautot ja lämmitys tuovat tasapainoa tulevaisuudessa

Vesivoima on tärkeä sähköjärjestelmän tasapainottaja. Sen etuina ovat uusiutuvuus ja tuotannon nopea säädettävyys. Vesivoima varastoi hyvin energiaa.

Kuusen mukaan kulutuksen jousto tulee olemaan yksi tärkeimpiä tasapainottajia tulevaisuudessa. Tavoitteena on poistaa esteitä siten, että mahdollisimman monipuoliset joustokohteet voisivat osallistua markkinoille.

Sähköautojen älykäs lataus voi osaltaan auttaa tasapainottamisessa.  Lataus ajoitettaisiin hetkiin, jolloin se on sekä kuluttajan että sähköjärjestelmän kannalta hyödyllisintä. Kehitteillä on myös menetelmä, jonka avulla autoista voisi syöttää sähköä takaisin verkkoon.

Lämmitystä puolestaan voisi käyttää hyväksi niin, että lämpöpumput ja lämminvesivaraajat lämpenisivät digitaalisen ohjauksen avulla silloin, kun sähkö on edullisinta.

Pohjoismaista ja eurooppalaista joustoa

Kun energiajärjestelmä muuttuu, tulee pohjoismaisesta ja eurooppalaisesta yhteistyöstä yhä tärkeämpää. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on runsaasti vesivoimaa, josta Suomikin hyötyy.

– Rajasiirtoyhteyksillä saadaan tasapainottavaa vesivoimaa ja joustoresursseilla voidaan käydä kauppaa laajemmilla markkinoilla, sanoo Kuusi.

Koska sääolosuhteet eivät ole samat joka puolella Eurooppaa, uusiutuvan energian muodot vaihtelevat maittain.

Kuusen mukaan vahva Euroopan kattava siirtoverkko mahdollistaisi sen, että maat pystyisivät hyödyntämään juuri niitä resursseja, jotka ovat heille parhaita. Siirtymä uusiutuvaan energiaan tulisi näin halvemmaksi verrattuna siihen, että jokainen maa tekisi siirtymän yksin.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös