Ritva Hirvoselle professorin arvonimi

Tasavallan presidentti on myöntänyt professorin arvonimen Fingridin suunnittelupäällikkö Ritva Hirvoselle 19.12.2019. Professorin arvonimi on valtiovallan arvonannon osoitus eteville tieteen- ja taiteenharjoittajille.
Jaa
Fingridin väki toivottaa onnea Ritvalle täysin ansaitusta tunnustuksesta EU:n ja Suomen asioiden edistämisessä.

– Arvonimen saamiseen varmastikin vaikutti kokonaisuus. Tunnen energia-alan tekniikkaa, lainsäädäntöä ja taloutta, ja olen työskennellyt niin tiedemaailmassa, sääntelyviranomaisena kuin kantaverkkoyhtiössäkin 1970-luvulta lähtien, arvioi Ritva Hirvonen arvonimensä perusteluja.

Pitkä työura jatkuu

Hirvonen on tullut töihin Fingridiin ensi kerran vuonna 1997 ja toiminut yhtäjaksoisesti Fingridissä vuodesta 2010 vuoteen 2018 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle. Väliin mahtuu noin 10 vuoden jakso VTT:n ja Energiaviraston palveluksessa.

Tämän hetken eläkepäivistäkin osa kuluu töissä, sillä muutamat aiemmat projektit vaativat edelleen seurantaa ja näkemystä. Hirvonen siis jatkaa Fingridin neuvonantajatehtävissä tuntityöläisenä – yhtiön ja työkaverien toiveesta.

– Olen toistaiseksi käytettävissä, ja työ jatkuu kuin ennenkin. Ulkomaisille kollegoille kerron olevani ”semi-retired”, Hirvonen määrittelee pieni pilke silmäkulmassaan.

Viimeksi hän on ollut mukana valmistelemassa Fingridin vetovastuulla olevaa kantaverkkoyhtiöiden selvitystä pohjoismaisista lyhyen aikavälin markkinoista. Myös Pohjoismaiden uusi tasehallintamalli työllistää, sitä Hirvonen on kommentoinut nimenomaan hyvin tuntemansa lainsäädännön kannalta.

Verkkosääntöjen tekijä

Hirvonen on toiminut Fingridissä kansainvälisissä tehtävissä lainsäädännön ja verkkosääntöjen parissa koko 2010-luvun. Hän on muun muassa osallistunut Euroopan komission käynnistämään verkkosääntöjen kehittämistyöhön, vuonna 2009 annetusta EU-asetuksesta lähtien.

Verkkosääntöjen valmistelussa keskeisiä toimijoita ovat energia-alan valvontaviranomaiset yhteistyövirastonsa ACER:n kautta sekä eurooppalaiset kantaverkonhaltijat yhteistyöjärjestönsä ENTSO-E:n kautta. Verkkosäännöt ovat hyväksyntänsä jälkeen EU-jäsenvaltioissa suoraan voimassa olevia lakeja.

– Olen toiminut ENTSO-E:ssä markkinaintegraatioon liittyvien verkkosääntöjen valmistelijana ja myös kommentoinut kantaverkonhaltija Fingridin osalta eri verkkosääntöjen käsittelyä komission hyväksymisprosessissa. Ensimmäisessä ryppäässä oli kahdeksan verkkosääntöä, jotka on sittemmin aikataulutettu ja implementoitu käytäntöön jäsenmaissa. Sen jälkeen on tullut vielä puhtaan energian paketti. Ensimmäisen kahdeksan säännön osalta kierros alkaa kohta uudelleen, kun säännöt vaativat jo tarkennuksia, Hirvonen sanoo.

Puhtaan energian pakettia Hirvonen kommentoi Fingridin näkökulmasta. Hän pitää merkittävänä sitä, että näin päästiin tuomaan esille Suomen kantaa eurooppalaiseen energiamurrokseen.

Omassa työssään arvostusta ja kiitosta hän sanoo kokevansa nimenomaan, kun asiat menevät oikeaan suuntaan.

– Olen voinut vaikuttaa eurooppalaisten sähkömarkkinoiden toimintaan. Se palkitsee, että näkee käytössä niiden asioiden sujuvan, mitä on ollut itse tekemässä.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös