Search
Close this search box.

Potkua Pohjolasta

Jaa
Reservisäätöenergian pohjoismainen kauppapaikkamalli laajenee koko Euroopan kattavaksi.

Euroopassa otetaan käyttöön yhteiset markkinapaikat reservisäätöenergialle. Tasehallinnan suuntaviivojen mukainen käyttöönoton takaraja on vuoden 2022 alussa.

Reservitoimittajan näkökulmasta yhteinen säätöenergian markkina-alue laajenee pohjoismaisesta eurooppalaiseksi, toteaa kehityspäällikkö Jyrki Uusitalo Fingridistä.

– Suomalainen toimija, jolla itsellään on joustavaa kapasiteettia, voi myydä sitä eurooppalaisessa markkinapaikassa. Samalla itse markkina tietenkin laajenee ja kysyntää voi tulla lisää, Uusitalo toteaa ja arvioi, että yhteisen euroopanlaajuisen markkinapaikan luominen kiristänee myös kilpailua eri toimijoiden kesken.

Kansallinen kantaverkonhaltija säilyy rajapintana säätösähkömarkkinatoimijoille, joten Suomen osalta Fingrid hoitaa jatkossakin tarjoukset ja aktivointipyynnöt.

Johtava asiantuntija Jarno Lamponen Energiavirastosta toteaa, että on luontevaa laajentaa reservimarkkinoita koko Euroopan kattaviksi.

– Eurooppalaisilla platformeilla sekä joustava tuotanto että kulutus hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti, Lamponen toteaa ja lisää kuitenkin, että kokonaan uusia teknologisia ratkaisuja tarvitaan tämän mahdollistamiseksi.

Kaupankäyntiä manuaalisesti tai automaattisesti

Eurooppalaisten markkinapaikkojen toteutusprojektit ovat jo käynnissä. Manuaalituotteen kauppapaikka on nimeltään MARI ja automaattisen PICASSO. Jyrki Uusitalo kertoo, että MARIssa kantaverkkoyhtiön operaattori tekee tarvittavat säätöpäätökset, kun PICASSOssa ne on annettu tietokoneiden kontolle.

– Vielä tänä päivänä pääasiallinen tuote on manuaalinen, mutta automaattista kohti ollaan menossa.

Digitalisaatio onkin jo vahvasti muokannut kauppapaikkoja: jos vielä viisi vuotta sitten aktivointeja toteutettiin puhelimen välityksellä, niin nyt samat toimet hoidetaan elektronisella aktivoinnilla hiirtä klikkaamalla, Uusitalo toteaa.

Automaattinen tuote tuli Pohjoismaiden energiakauppapaikalle  2013, ja sen käyttö on rajoittunut tiettyihin aamun ja illan tunteihin.

– Kun sähköjärjestelmässä on ollut paljon muutoksia, automaattinen tuote on ollut tukena noina aikoina. Jatkossa käyttöä tullaan laajentamaan, Uusitalo kertoo.

Yhteiset pelisäännöt

Vielä toistaiseksi manuaalituote MARI on kuitenkin vahvoilla. MARIn ohjausryhmän puheenjohtajana neljän vuoden ajan toiminut tanskalainen Martin Høgh Møller toteaa, että mantereenlaajuisen allianssin luominen ei aina ole ollut helppoa, mutta pikkuhiljaa Pohjois-Euroopasta käynnistynyt hanke on lassonnut mukaan 30 kantaverkkoyhtiötä.

Työn keskeinen hedelmä, eli 50-sivuinen MARI-sääntökirja, luovutettiin EU-maiden regulaattoreille 18. joulukuuta 2018.

– Nyt haluamme siirtyä suunnittelusta toimeenpanoon, Møller sanoo.

Ennen kuin täytäntöönpanoon päästään, täytyy kunkin maan energiaviraston tai vastaavan tahon lyödä sinettinsä hankkeelle.

– Kullakin regulaattorilla on kuusi kuukautta aikaa antaa hyväksyntänsä, lisää Møller, jonka leipätyö on kansainvälisten asioiden neuvonantajana Tanskan kantaverkkoyhtiössä Energinetissä.

Itse toimeenpanoon liittyy siihenkin kysymysmerkkejä, kuten millaiseksi MARI-organisaatio halutaan rakentaa. Hallinnollisen ja laillisen puolen lisäksi edessä on myös kova tietotekninen savotta:

– Kun mukana on 30 maata, on selvää, että tämä on paitsi erittäin iso IT-projekti, myös kova diplomaattinen koitos. Ja vaikka käyttöönoton takaraja on vuoden 2022 alussa, Møllerin mukaan tilanne voi elää vielä tämän jälkeenkin.

– Kaikkiaan voi viedä 4–5 vuotta, ennen kuin kaikki kantaverkkoyhtiöt on yhdistetty platformiin.

Tuotemäärittelyt uusiksi

Uusien markkinapaikkojen seurauksena myös tuotemäärittelyt muuttuvat. Näillä näkymin vaatimus tulee olemaan, että manuaalisen säädön (mFRR) on oltava täysin aktivoitunut 12,5 minuutissa ja automaattisen (aFRR) 5 minuutissa. Viimeistään tässä vaiheessa tulee säätösähkömarkkinoille 15 minuutin tuote.

– Koska jokaisessa maassa on aiemmin ollut käytössä omat tuotemäärittelyt, harmonisaatiota on vaadittu paljon, kuvailee Jyrki Uusitalo.

Uusien markkinapaikkojen tullessa käyttöön säätöenergiatarjoukset tulee jättää paikalliselle kantaverkkoyhtiölle viimeistään 25 minuuttia ennen kaupankäyntijakson alkua, kun vielä nykyisessä systeemissä tuo aikaraja on 45 minuuttia.

– Vastaavasti nykyisellään pienin mahdollinen tarjouskoko on viisi megawattia, mutta se tulee laskemaan yhteen, jolloin pienelläkin tarjouksella voi osallistua.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *