Pölyttäjien kato on iso uhka

Pölyttäjähyönteisten määrä on maailmassa romahtanut. Pölyttäjien katoaminen on iso uhka paitsi luonnolle, myös ihmiselle, sillä pölyttäjillä on suuri merkitys ruuantuotannolle.
Jaa

Pölyttäjähyönteisistä jopa 40 prosenttia uhkaa kuolla sukupuuttoon. Suomessakin tärkeimmistä pölyttäjistä; mehiläisistä, kimalaisista ja perhosista lähes joka viides on uhanalainen. Jos pölyttäjien väheneminen jatkuu, ruuantuotantomme vaarantuu.

Noin 75 prosenttia maailman viljelykasveista tarvitsee ainakin osittain hyönteispölytystä. Myös luonnonantimet tarvitsevat pölyttäjiä tuottaakseen satoa. Syynä katoon on hyönteisten elinympäristöjen väheneminen, hyönteis- ja ympäristömyrkyt, vieraslajit sekä ilmastonmuutos.

Pienilläkin teoilla on suuri merkitys

Ylen Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin pölyttäjähyönteisten elinolosuhteiden turvaamiseksi.

Omasta pihamaasta saa helposti pölyttäjäystävällisemmän esimerkiksi istuttamalla kasveja ja kukkia, jättämällä nurmikkoa leikkaamatta, rakentamalla hyönteishotellin ja lopettamalla myrkyllisten tuholaistorjunta-aineiden käytön.

Pörriäisteoista löytyy lisää tietoa Ylen Luonnon verkkosivuilta, missä voi käydä myös ilmoittamassa oman tekonsa kampanjan laskuriin. Pienilläkin teoilla voi olla suuri merkitys varsinkin, jos riittävän moni ottaa haasteen vastaan.

Perinneympäristön hoitoon tukea

Pölyttäjille tärkeinä elinympäristöinä toimineet perinteiset niityt ovat vähentyneet maisemastamme maankäytön muuttuessa. Avoimina ja valoisina pidetyistä voimajohtoalueista voidaan helposti saada tämän päivän niittyjä, sillä ne ovat oivallisia eläinpölytystä vaativien kukkivien kasvien kasvupaikkoja.

Yksityisillä maanomistajilla, joiden maita voimajohdot ylittävät, on siten hyvät mahdollisuudet vaikuttaa pölyttäjähyönteisille suotuisten elinympäristöjen turvaamiseen. Aktiivisella hoidolla voimajohtoalueista voidaan saada niittylajistolle ja pölyttäjille korvaavia elinympäristöjä sekä samalla luonnon monimuotoisuuden ja maiseman kannalta arvokkaita perinneympäristöjä.

Voimajohtojen alla olevan maiseman hoitoon voi hakea Fingridiltä tukea. Tuen tavoite on lisätä perinneympäristökohteita sekä innostaa maanomistajia ylläpitämään ja hoitamaan voimajohtoalueita ihmisen ja luonnon hyväksi.

Lue lisää: https://yle.fi/aihe/luonto

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös