Pohjoismainen tasehallintahanke etenee

Energiamurros ja siirtyminen eurooppalaisille markkinoille edellyttävät pohjoismaisilta kantaverkkoyhtiöiltä muutoksia tasehallintaan ja taseselvitykseen. Pohjoismaiden yhteinen tasehallintahanke koostuu monesta eri alaprojektista. Laajassa kokonaisuudessa ensimmäisenä valmistuu yksitasemalli tämän vuoden marraskuussa.
Jaa

Hankkeen tavoite on uudistaa pohjoismainen tasehallinta ja ­taseselvitys, jotta olemme valmiita siirryttäessä eurooppalaisille reservimarkkinoille.

Tieto­järjestelmämuutosten näkökulmasta katsottuna suuri muutos tapahtuu vuoden 2022 lopulla, kun Pohjoismaisella mFRR-energiamarkkinalla otetaan käyttöön vartin tuotteet tunnin ­tuotteiden rinnalla ja tarjousten aktivointiprosessi automatisoidaan”, Fingridin tasehallintahankkeen hankepäällikkö Maria Joki-Pesola kertoo.

Reservitoimijoiden on tärkeää ymmärtää tulevat markkinamuutokset sekä ­valmistautua muutoksiin hyvissä ajoin, jotta he pystyvät tarjoa­maan vartin tuotteita markkinoille.

”Fingrid haluaa tukea markkinatoimijoita muutoksessa viestimällä selkeästi ja oikea-aikaisesti muutoksista ja käymällä keskustelua muutosten taustoista ja käytännön toteutuksesta. Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt ovat päivittäneet juuri implementointiohjeen reservitoimittajille.”

Ensi vuonna energiamarkkinan automatisoinnin lisäksi siirrytään aFRR-kapasiteettimarkki­nalla uudelle pohjoismaiselle markkinapaikalle. Ensi vaiheessa muutos on kansallinen, ja lopulta kaikki Pohjoismaat toimivat yhteisellä kapasiteettimarkkinalla.

Tämän vuoden marraskuussa toteutetaan yksitasemalli, jossa kulutus- ja tuotantotase yhdistetään yhdeksi taseeksi ja hinnoitellaan yhdenmukaisesti.

”Taseselvitysmalli harmonisoidaan eurooppalaisen taseselvitysmenetelmän mukaiseksi, missä ­tavoitteena on yhden taseen ja yhden hinnan malli. Sidosryhmät ovat kannattaneet yksitasemalliin siirtymistä laajasti”, Joki-Pesola kertoo.

Varttitaseeseen siirrytään vuonna 2023

Varttitase eli 15 minuutin taseselvitysjakso ja vartin päivänsisäinen markkina otetaan käyttöön toukokuussa 2023. Sen jälkeen mFRR-energiamarkkinalla on käytössä vain vartin tuotteita. Sen avulla sähkömarkkinat muuttuvat reaaliaikaisemmiksi.

”Uudet markkinapaikat ja reaaliaikaisempi kaupankäynti edellyttävät muutoksia sekä Fin­gridin että sähkömarkkinatoimijoiden IT-järjestelmiin, mutta myös energiamittaukseen. Muutos koskee tavalla tai toisella koko energiatoimialaa”, Joki-Pesola toteaa.

Pohjoismailla on yhteinen toimintasuunnitelma siirryttäessä eurooppalaisille markkinoille.

Tulevat webinaarit:

  • Yksitasemallin ajankohtaiswebinaari 13.9. klo 13-15
  • Varttitaseen ajankohtaiskatsaus, webinaari 24.9. klo 10-11
Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös