Sähkömarkkinoiden muutos on lisännyt tarvetta saada käyttöön aiempaa huomattavasti nopeammin toimivaa reserviä. Sähköjärjestelmän inertian määrä on pienenemässä, ja sen myötä järjestelmän kyky vastustaa taajuuden muutoksia heikkenee. Näistä muutoksista johtuen tarvitaan uutta nopeaa taajuusreserviä, FFR:ää, joka on taajuusohjattua häiriöreserviä (FCR-D) nopeampaa.
Nopea taajuusreservi pienen inertian tilanteiden hallintaan
Uusi nopea taajuusreservi FFR reagoi sähköntuotannon muutoksiin vähentämällä kulutusta tai lisäämällä tuotantoa noin yhdessä sekunnissa.
Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt ottivat FFR:n keväällä 2020 käyttöön pienen inertian tilanteiden hallintaan.
Pohjoismaissa nopeaa taajuusreserviä tarvitaan tilanteesta riippuen noin 0–300 megawattia, josta Suomen osuus on 20 prosenttia.
Osana pohjoismaista nopean taajuusreservin käyttöönottoa Fingrid on avannut nopean taajuusreservin markkinat.
Taajuusohjattu häiriöreservi pian ylitaajuustilanteisiin
Suurissa taajuuspoikkeamissa aktivoituu taajuusohjattu häiriöreservi FCR-D. Tällä hetkellä Pohjoismaissa reserviä ylläpidetään 1 450 megawattia alitaajuushäiriöiden varalta, josta Suomen osuus on 290 megawattia.
Taajuusohjatusta häiriöreservistä 50 prosenttia aktivoituu 5 sekunnissa ja 100 prosenttia 30 sekunnissa. Jatkossa taajuusohjattua häiriöreserviä aletaan käyttää myös ylitaajuustilanteisiin. Suunnitelman mukaan tämä toteutuisi vuoden 2021 lopulla.
Taajuusohjattujen reservien teknisiä vaatimuksia kehitetään
Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt ovat tehneet työtä taajuusohjatun käyttöreservin FCR-N ja taajuusohjatun häiriöreservin FCR-D teknisten vaatimusten uudistamiseksi. Uusilla vaatimuksilla pyritään vastaamaan sähköjärjestelmän muutokseen. Parhaillaan uusia vaatimuksia jatkokehitetään sidosryhmiltä aiemmin saadun palautteen perusteella.
Automaattisen taajuudenhallintareservin tarve kasvaa
Automaattinen taajuudenhallintareservi aFRR palauttaa taajuuden nimellisarvoonsa. Pohjoismaissa aFRR:ää ylläpidetään 300–400 megawattia, Suomessa 60–80 megawattia. aFRR:n tarve on kasvanut viime vuosina.
Säätösähkö- ja säätökapasiteetti-markkinat ennakoivat varttia
Säätökapasiteettimarkkina varmistaa, että säätösähkömarkkinalla on tarvittaessa reserviä pahinta yksittäistä vikaa vastaava määrä. Kapasiteetin Fingrid hankkii tarjouskilpailun kautta.
Säätösähkömarkkinoilla on käynnissä pilottihankkeita. Uusi Pohjoismainen mFRR-kauppapaikka käy arvion mukaan vartin resoluutiolla vuonna 2022.
Lue lisää reservilajeista- ja markkinoista Fingridin Reservimarkkinat-sivuilta.