Search
Close this search box.

Pakko ja mahdollisuus: Ilmastonmuutos aisoihin

Jaa
Vaikka ilmastonmuutoksen kiihtymisestä ja sen vaikutuksesta luonnon monimuotoisuuteen on tiedetty pitkään, sen vaikutus talouteen on ymmärretty vasta viime vuosina.

Tiesitkö, että pölytyspalvelut ovat sidoksissa kahteen kolmasosaan ruoantuotannostamme?

”Kiinassa omenapuut pölytetään jo tällä hetkellä monin paikoin käsin. Voi vain kuvitella, mitä kotimainen omenakilo maksaisi, jos ajautuisimme samaan. Tai mitä pölyttäjien katoaminen merkitsisi Suomen metsäteollisuudelle”, biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro toteaa.

Keskeisimpiä monimuotoisuuden turvaamisen keinoja ovat toiminnan ja energiankäytön tehostaminen. Monimuotoisuuden pussiin pelaavat myös uusiutuvat energianlähteet ja kestävästi tuotetut raaka-aineet sekä kierrättäminen ja ruokahävikin pienentäminen.

”Hiilineutraalius vaatii 1 200–1 300 tuulivoimalan rakentamista. Voimaloita ympäröivien maa-alueiden maisemoinnilla ja hyödyntämisellä on iso merkitys”, sanoo Riku Lumiaro.

”Esimerkiksi Rudus asensi kaikkiin raskaisiin ajoneuvoihinsa tyhjäkäynnin automaattisesti pysäyttävän mekanismin. Aikaisemmin isot koneet kävivät kahdeksan tuntia vuorokaudessa”, Lumiaro kertoo.

”Kesko on mukana rahoittamassa talkoita virtavesien kunnostamiseksi, ja Fazer huolehtii Itämerestä. Valion sopimustiloilla laidunnetaan ulkona. Ja niin edelleen. Metsiin jätettävät säästöpuut, ojittamattomat reunasuot,… näillä kaikilla on iso merkitys.”

Oma lukunsa on liikenne, jossa on siirryttävä vauhdikkaasti sähkön, vedyn, maakaasun tai esimerkiksi lannasta mädättämällä saadun kaasun käyttöön.

”Hiilidioksidipäästöt tulisi puolittaa vuoteen 2035 mennessä, eikä raskaalla liikenteellä ole tähän vielä ratkaisua. Suomen 2,7 miljoonasta autosta vähäpäästöisiä on tällä hetkellä vasta
30 000.”

Tarvittava muutos on valtava, mutta Lumiaro luottaa Suomen sopeutumiskykyyn.

”Suomi on millä tahansa mittarilla maailman kymmenen parhaan joukossa. Olen varma, että täällä eletään sadan vuoden päästä hyvää elämää: paljon on tehty ja tehdään edelleen.”

Voimajohtoalueet hyötykäyttöön

Fingrid tarjoaa maanomistajille ideoita, konsultaatiota ja taloudellista tukea voimajohtoalueiden hyödyntämiseen – sekä ihmisten että luonnon hyväksi.

aikka maisemaa halkova voimajohto ei välttämättä riemastuta maanomistajaa, se saattaa olla palvelus luonnon monimuotoisuudelle.

”Monista voimajohtoalueista voidaan aktiivisella hoitamisella kehittää luonnon monimuotoisuuden ja maiseman kannalta arvokkaita perinneympäristöjä”, Fingridin erikoisasiantuntija Tiina Seppänen toteaa.

Vinkkejä voimajohtoalueiden hyödyntämiseen löytyy Fingridin, Maa- ja kotitalousnaisten sekä Suomen metsäkeskuksen yhdessä toteuttamista, maanomistajille tarkoitetuista ideakorteista.

Korttien teemoja ovat muun muassa perinneympäristöt, pölyttäjien pelastaminen, kosteikkojen perustaminen, riistan ruokinta, joulukuusen viljely, voimajohtoalueiden luonnontuotteiden hyödyntäminen sekä laiduntajat maiseman hoitajina.

Perinneympäristön hoitamiseen tarjotaan myös konkreetista tukea. Tuki käsittää Maa- ja kotitalousnaisten maisemasuunnittelijan laatiman hoitosuunnitelman sekä kohteen hoitajalle maksettavan tuen.

Maanomistajien ideakortit:
www.fingrid.fi/ideakortit

Tuen kriteerit ja hakeminen:
www.fingrid.fi/perinnekohteet

Lisätiedot, kertomukset ja kuvat:
Tiina Seppänen, puh. 0303 95 5164,
tiina.seppanen@fingrid.fi

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *