1. Millaiset valmiudet Fingridillä on, kun voimalan säännöllinen sähköntuotanto käynnistyy?
Fingrid on aktiivisesti valmistautunut tilanteeseen jo usean vuoden ajan. Henkilöstöllämme on kantaverkon käyttöön liittyvä erityisosaaminen ja tämän avulla selviämme varmasti myös uuden ydinvoimalan käynnistymisestä.
2. Miten Olkiluoto 3:n sähköntuotantokyky näkyy kantaverkossa?
Se näkyy erityisesti kotimaisen sähköntuotannon lisääntymisenä ja Suomen omavaraisuuden parantumisena, joten se saattaa vaikuttaa myös sähkön tuontitarpeeseen. OL3 kuitenkin myös pienentää hieman sähköntuontikapasiteettia Ruotsista.
3. Miten on valmistauduttu siihen, että OL3 ei yhtäkkiä pystyisikään syöttämään sähköä kantaverkkoon?
Fingrid on yhdessä laitoksen omistajan ja rakennuttajan, eli Teollisuuden Voiman, kanssa toteuttanut OL3-järjestelmäsuojan, joka rajoittaa OL3:n vaikutusta sähköverkkoon sen mahdollisissa yllättävissä vikatilanteissa. Tämän lisäksi pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt ylläpitävät reserviä tällaisten vikojen varalta.
4. Onko Suomi jatkossa entistä haavoittuvaisempi sähkön suhteen, sillä eivätkö mahdollisen häiriön vaikutukset ovat isommat kuin pienemmällä yksiköllä?
Fingrid on varautunut OL3:n häiriöön ja verkosta irtoamiseen, joten se ei tee meistä haavoittuvaisia, vaikka vaikutukset sähköverkkoon ovatkin suuremmat kuin pienemmän voimalaitoksen vikaantuessa. Yleisesti ottaen suomalaisilla ydinvoimalaitoksilla on myös erittäin hyvä käyttövarmuus.
5. Onko Suomi Olkiluoto 3:n myötä omavaraisempi sähkön suhteen?
Kyllä, Suomi on jatkossa entistä omavaraisempi. Sähköä tuodaan, jos se on edullisempaa naapurialueella. Tähän asti markkinat ovat toimineet ja Suomeen on saatu sähköä myös talven huippukulutustilanteissa. Mikäli kylmimpien talvisäiden aikaan kaikissa naapurimaissa on yhtä kylmä ja lisäksi sattuisi vielä joku merkittävä tuotanto-ongelma, sähköstä saattaisi tulla pula. OL3:n valmistuminen helpottaa tätä tilannetta.