Fingridin yhtenä tehtävänä on liittää uudet, suuritehoiset voimalaitokset kantaverkkoon.
Fingrid varmistaa olosuhteet sille, että Olkiluoto 3:n omistava Teollisuuden Voima, TVO voi yhdessä voimalaitostoimittajan kanssa toteuttaa Olkiluoto 3:n käyttöönoton niin, että voimalaitos toimii turvallisesti ja luotettavasti kaikissa tilanteissa.
Fingridin ja TVO:n yhteistyössä suunnittelema ja toteuttama OL3 järjestelmäsuoja ratkoo voimalaitoksen mahdolliseen vikaantumiseen liittyvät ongelmat.
– OL3 järjestelmäsuoja varmentaa sähkön häiriöttömän siirron kantaverkossa, mikäli Olkiluoto 3:n tuotanto sattuisi jostain syystä vikaantumaan ja sähkönsyöttö kantaverkkoon keskeytyisi tai jos Olkiluoto 3 ei pystyisi syöttämään sähköä kantaverkkoon kantaverkossa olevan vian vuoksi, sanoo Fingridin vanhempi asiantuntija Minna Laasonen.
1 600 megawatin jättivoimalaitos
Kun Olkiluoto 3:n reaktori tuottaa noin 1 600 megawattia sähköä, voisi näin suuren voimalaitoksen äkillinen häiriö lamaannuttaa koko Suomen sähköjärjestelmän. OL3 järjestelmäsuoja kytkee sähkönkulutusta pois siten, että kantaverkkoon kohdistuva tehonmuutos on enintään 1 300 megawattia, jos Olkiluoto 3:n sähkönsyöttö äkillisesti keskeytyisi.
– OL3 järjestelmäsuojan avulla voidaan turvata häiriötön sähkönsaanti. Kyseessä on tekninen järjestely, joka pienentää sähkön-
kulutusta kahdeksassa teollisuuskohteessa 0,2 sekunnissa, jos Olkiluoto 3:n sähkönsyöttö kantaverkkoon äkillisesti keskeytyisi. Näistä teollisuuskohteista on tietoliikenneyhteydet Olkiluotoon nopean toiminta-ajan varmistamiseksi, Laasonen sanoo.
Hän on toiminut projektipäällikkönä Fingridin hankkeessa, jonka tavoitteena on huolehtia yhteistyössä TVO:n kanssa, että Olkiluoto 3:n käyttöönotto sujuu turvallisesti ja luotettavasti myös kantaverkon näkökulmasta.
Suuret tehtaat vähentävät sähkönkulutusta vikatilanteessa
OL3 järjestelmäsuojan noin 350 megawatin sähkökuorman pienentämiseen osallistuvat Kemira Chemicals Oy Äetsästä, Metsä Board Oyj:n Joutsenon ja Kaskisen tehtaat, Stora Enso Oyj:n Anjalankosken ja Imatran tehtaat sekä UPM Paper Ena Oy:n Jämsänkosken, Kaipolan ja Rauman tehtaat.
– Järjestelmäteknisiltä vaatimuksiltaan Olkiluoto 3 ei sinänsä eroa muista voimalaitoksista, mutta sen valtava teho tekee siitä poikkeuksellisen. Tämän vuoksi tarvittiin sähköverkon toimintavarmuutta vahvistava OL3 järjestelmäsuoja, Laasonen sanoo.
Olkiluoto 3:n ydinkohtia
Olkiluoto 3 lisää Suomen energiaomavaraisuutta, tuo lisää tehoa talven pakkasille ja lisää inertiaa pohjoismaiseen sähköjärjestelmään.
Olkiluoto 3 on noin 1 600 megawatin teholtaan Suomen ja Pohjoismaiden suurin voimalaitos.
Kansainvälisessä vertailussa Olkiluoto 3 on maailman kolmanneksi suurin voimalaitos Kiinan Taishan 1 ja Taishan 2 (1 660 MW) voimalaitosten jälkeen.
Olkiluoto 3 tuottaa keskimäärin 15 prosenttia Suomessa kulutettavasta sähköstä.
Kaikki kolme Olkiluodon voimalaitosta tuottavat kolmasosan Suomen sähköstä.
Olkiluoto 3 kytketään kantaverkkoon marraskuussa 2020 ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa maaliskuussa 2021.