Nimestään sähköasema tunnetaan

Useimmiten sähköaseman nimi perustuu sen sijaintiin. Tärkeätä on, että nimi on yksiselitteinen ja helposti tunnistettava.
Jaa

Sähköasemat ovat sähköverkon solmukohtia, joista sähkön siirto jaetaan eri johdoille.

Fingridillä on tällä hetkellä Suomessa 120 sähköasemaa, ja lisää tulee koko ajan. Jokaisella niistä on yksilöity nimensä, jonka lyhenteellä asema tunnistetaan hallintajärjestelmissä ja dokumenteissa.

”Historiallisesti verkko on ollut harva, ja sähköverkkoja ryhdyttiin rakentamaan 1920-luvun lopulla. Sähköasemien nimet ovat perinteisesti olleet paikkakuntien tai taajamien nimien mukaisesti, kuten vaikka Imatran sähköasema, Hikiän sähköasema ja Virkkalan sähköasema”, kertoo verkkosuunnitteluyksikön
suunnittelupäällikkö Aki Laurila Fingridistä.

Kantaverkkopalvelut-yksikön liityntäkoordinaattori Jukka Schreck jatkaa, että kun uusia nimettäviä asemia tulee tänä vuonnakin 20 lisää, ei paikkakunnan nimi enää riitä vaan on mentävä pienempään nimistöön.

Lähtökohtaisesti aloitetaan olemassa olevasta paikkanimistöstä.

”Olennaista on, että paikan nimi on mahdollisimman kuvaava, helposti tunnistettava ja yksiselitteinen. Nimien ja lyhenteiden yksilöllisyys on tärkeää, ettei tule mitään epäselvyyksiä siitä, mikä asema on kyseessä”, Schreck sanoo.

”Myös se on tärkeää, että pysytään valitussa nimessä eikä lähdetä muuttamaan sitä”, Laurila lisää.

Yleensä aluetta tunteva aseman suunnittelija ehdottaa nimeä. Fingridissä tarkistetaan, ettei nimi ole jo käytössä ja löydetäänkö sille helppokäyttöinen, muutaman kirjaimen mittainen lyhenne.

Arkkukallio, Sellee ja Kellarijänkä

Asemien nimien keksijöinä tunnetun kaksikon mieleen on jäänyt useita kiinnostavia nimiä.

”Pohjanmaalla Paskoonharjun tuulipuisto on tietenkin aika mehevä nimi, mutta Lappiin päin mentäessä löytyy toki vaikka minkälaisia nimiä”, Schreck sanoo.

Hänen mieleensä on jäänyt Torniossa oleva 400 kilovoltin asema, jonka nimi, Sellee, löytyi alueen peruskartasta.

”Myös Kristiinankaupungin ja Isojoen raja-alueella oleva Arkkukallio ja Kellarijänkä Kemijärvellä ovat kiinnostavia vanhoja nimiä”, Schreck kertoo.

Asemien nimet pyritään aina löytämään paikannimistä, eikä niitä lähdetä tekemään minkään yrityksen mukaan.

”Haluamme, että aseman nimi on pitkäikäinen ja pysyvä, tapahtuipa toimialalla mitä muutoksia tahansa”, Laurila ja Schreck muistuttavat.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös