Joku mainitsi vastikään, että korona-ajan työntekemisen tapaan ei yksikään työnantaja ollut osannut varautua. Tämähän ei ole täysin totta. Varsin moni työnantaja oli jo entisestään sallinut asiantuntijatyössä etätöiden tekemisen. Työvälineet, toimisto-ohjelmat ja tietoliikenneyhteydet ovat jo pitkään mahdollistaneet työn tekemisen ajasta ja paikasta riippumatta.
Näin myös meillä. Yhteistyössä henkilöstön kanssa kokeilimme Fingridissä hyvin joustavia työaikakäytäntöjä jo muutamia vuosia sitten, minkä pohjalta laadimme paikallisen sopimuksen työajan joustoista. Etätöitä tehtiin ennen koronaa varsin vapaasti työtehtävien ja tiimin tarpeiden mukaisesti.
Olimme jopa testanneet muutama vuosi sitten uhkakuvaa, jossa toimipaikkamme ei olisi käytettävissä ja koko henkilöstö lähetettiin yllättäen kotiin jatkamaan työntekoa. Harjoittelimme tilannetta, jossa toimitila menetettäisiin tilapäisesti, mutta samalla testasimme tietoliikenneyhteyksiä ja kotoa käsin työskentelyä laajassa mitassa.
Olimme ottaneet käyttöön työkaluja, jotka mahdollistivat helpon dokumenttien ja tiedon jakamisen kaikille. Onnekkaasti olimme siirtyneet Teamsin käyttöön sopivasti puoli vuotta ennen koronaa.
Joten, olimme kyllä varautuneet töiden tekemiseen ajasta ja paikasta riippumatta, ja olimme jo tehneet joustavasti töitä etänä ja toimistolla. Siksipä mediassa käytävä jatkuva pörinä koronan jälkeisestä uudesta normaalista, työn tekemisen suuresta murroksesta tai hybridityöstä tuntuu paikoitellen liioittelulta – ainakin yhden yrityksen näkökulmasta.
Haluan myös muistuttaa, että työelämä ei ole vain asiantuntijatyötä, töitä on tehty läpi koronan kaupoissa, sairaaloissa, rakennuksilla jne. ilman päivääkään etätöitä. Töitä olisi myös tehty tapahtumatuotannossa, matkustusalalla ja ravintoloissa ilman rajoituksia.
Silti, korona tuo kyllä muutoksia. Uskon, että korona vauhdittaa yrittäjämäistä työskentelyä. Olin töissä Akavassa 1990-luvulla, tuolloin puhuttiin paljon asiantuntijatyön yleistymisestä freelance-pohjalta. Nykyisin kai puhutaan kevytyrittäjyydestä. Jos työ on niin itsenäistä, että sen pystyy täysin tekemään omalta kotikonttorilta käsin, onko silloin enää työntekijä töissä työyhteisössä vai onko hän pikemminkin itsenäinen yrittäjä?
Uskon, että korona vauhdittaa yrittäjämäistä työskentelyä
Yrittäjyys sopii hyvin moneen asiantuntijatyöhön, ja hyvä vain, jos moni asiantuntija uskaltaa myydä omaa osaamistaan useammalle organisaatiolle, jopa Suomen rajojen ulkopuolelle. Silloin voi tehdä töitä missä ja milloin haluaa. Toisen palveluksessa olevalla ei ole tätä täyttä vapautta, ei vaikka työnantaja olisi kuinka moderni ja salliva.
Vastaan siksi otsikon kysymykseen kyllä, kyllä asiantuntijatyössä. Saatan ensinnäkin osua oikeaan kevytyrittäjyyden suhteen. Toiseksi, nekin organisaatiot, jotka eivät ennen sallineet etätöitä asiantuntijatyössä, muuttanevat käytäntöjään. Tietyt itsenäiset tehtävät on fiksua ja tuottavaa tehdä silloin tällöin kotoa käsin, mutta ihminen kaipaa myös vuorovaikutusta ja lähityötä työkavereiden kanssa.
Itse olen sen verran sosiaalinen, että teen töitä mieluusti toimistosta käsin ihmisten parissa. Olen ollut työelämässä mukana 16-vuotiaasta lähtien ja työn suola tehtävästä ja paikasta riippumatta on aina ollut työkaverit – livenä, ei kameran takana.
Tiina Miettinen
Henkilöstöjohtaja, Fingrid