Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Taival tähän tavoitteeseen edellyttää vihreää siirtymää, jossa avainasemaan nousevat niin vähähiiliset kuin kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuuttakin edistävät ratkaisut palveluineen.
”Kaksi kolmasosaa Suomen kasvihuonekaasupäästöistä voidaan jyvittää tavallisille ihmisille. Päästöt aiheutuvat arkisista asumisen, liikkumisen, syömisen ja ostamisen valinnoista”, sanoo Sitran projektijohtaja Markus Terho.
Arkisia asioita ja valintoja
Vihreä siirtymä siis kyseenalaistaa kulutustottumuksemme, ajatusmallimme ja tapamme toimia.
Kenenkään ei silti tarvitse mullistaa elämäänsä eikä pelkästään pihistää tai luopua jostakin. Jokainen voi löytää itselleen sopivimman yhdistelmän pieniä muutoksia, jotka parantavat elämänlaatua ja tuovat arkeen jotain uutta, mutta samalla pienentävät kulutuspohjaisia päästöjä.
Parhaimmillaan monet valinnat voivat kuitenkin säästää rahaa ja aikaa ja vaikka kohentaa kuntoa.
”Esimerkiksi lihansyömistä tai autoilua ei tarvitse kokonaan lopettaa. Parhaimmillaan monet valinnat voivat kuitenkin säästää rahaa ja aikaa, vähentää arjen sähellystä, pienentää päästöjä, lisätä oman elämän hyvinvointia ja vaikka kohentaa kuntoa”, Terho luettelee.
Maaseudulla vihreän siirtymän uudet energiaratkaisut – esimerkiksi maa- ja ilmalämpöpumput ja aurinkoenergiajärjestelmä – vahvistavat asumisen omavaraisuutta ja kiinteistön arvoa. Lisäksi energiakustannukset pysyvät kurissa.
Oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti eteenpäin
Suurin osa hiilineutraaliuden toteutumisen mahdollistavista teknologioista ja vaihtoehdoista on jo olemassa, mutta ne eivät vielä edusta valtavirtaa. Siksi tarvitsemme oikein suunnattuja ja oikeudenmukaisia kannustimia.
”On ymmärrettävä, mitä valintoja ihmiset pystyvät helposti tekemään”, Terho painottaa.
”Toisaalta tulee selvittää, mitkä valinnat aiheuttavat isoimpia haasteita ja millaisia nämä haasteet ovat. Kun ne tiedetään, valtio ja yritykset voivat eri tavoin tukea vihreää siirtymää edistäviä toimenpiteitä, tuotteita ja palveluita.”
Esimerkkeinä haasteiden helpottamisesta Terho mainitsee valtion myöntämät tuet öljylämmityksestä luopumiseen ja sähköautoiluun siirtymiseen.
”Jatkossa kaikki kotitalouksien todennetut päästövähennykset tarvitsisivat yhdenvertaisen kohtelun. Merkityksellisintä on päästöjen vähentäminen, eivät niihin johtavat keinot.”
Kasvua koko Suomeen
Irtautuminen fossiilista polttoaineista kääntää ilmasto- ja ympäristöhaasteen myös mahdollisuudeksi. Vihreä siirtymä on parhaimmillaan uuden kasvun veturi sekä kestävän talouden ja tulevaisuutta kohti suuntaavan elinkeinotoiminnan pohja.
Suomessa oli toukokuun lopussa vireillä noin 85 miljardin euron arvosta vihreän siirtymän investointeja.
Suomessa oli toukokuun lopussa vireillä noin 85 miljardin euron arvosta vihreän siirtymän investointeja.
Isoimmat hankkeet liittyvät vetytalouteen, akkuteollisuuteen ja tuulivoimaan. Ympäri Suomea kaavaillaan myös monia kestävään tulevaisuuteen suuntaavia materiaali- ja energiateollisuuden sekä palvelualojen hankkeita.
”Investoinnit tuovat maanlaajuisesti yritystoimintaa ja työtä, kun hankkeet etenevät suunnitteluvaiheesta toteutukseen ja toiminnan pyörittämiseen. Uusia työpaikkoja syntyy samalla paikallisten palveluiden ja pkteollisuuden puolelle”, arvioi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava asiantuntija Kati Ruohomäki.
Vihreän siirtymän isot investoinnit tukevat kuntien ja valtion taloutta verotulojen myötä. Ne puolestaan mahdollistavat muun muassa terveydenhuollon, hyvinvointirakenteiden ja koulutuksen kehittämisen.
Omasta osaamisesta huolehdittava
Ruohomäki muistuttaa, että vihreää siirtymää toteuttavat energiaratkaisut vaikuttavat sekä sähköä käyttävän teollisuuden kustannuksiin että kuluttajien kukkaroon.
”Uusiutuvan tuuli- ja aurinkovoiman yleistyminen yhdistettynä päästöttömään ydinvoimaan turvaa Suomessa Euroopan edullisimpiin kuuluvan sähkön.”
Kun hiilijalanjäljen pienentämiseen, tuotteiden pitkäikäisyyteen ja tehokkaaseen kierrätykseen keskittyvä ympäristötehokkuus saadaan Suomessa yhdistettyä innovointiin ja tuottavuuteen, olemme kansainvälisestikin vahvoilla.
Koska vihreä siirtymä vaikuttaa koko maailmaan, kehityksen kärjessä kulkeville maille tarjoutuu uudenlaisia vientimahdollisuuksia. Maaliin pääsee monia polkuja pitkin, mutta vastuu jakautuu jokaiselle.
”Kaikkien kannattaa esimerkiksi huolehtia omasta ammatillisesta osaamisestaan ja pysymisestään kasvavan digitalisaation tahdissa”, Ruohomäki toteaa.