Monimuotoista luontoa voimajohtojen alle

Maanomistajan ideakorteista löytyy monta luonnon monimuotoisuutta edistävää vaihtoehtoa voimajohtoalueiden hyödyntämiseksi. Fingrid myöntää myös perinneympäristöjen hoidon tukea, jonka määrä on kaksinkertaistunut entisestä.
Jaa
Usean piirretyn kuvan kollaasi voimajohdoista, joiden alla on lampaita ja metsää.

Maanomistajien ideakortteihin on koottu ehdotuksia siitä, miten voimajohtojen alla olevia alueita voisi hyödyntää. Jokaisesta kortista löytyy myös vinkkejä ja neuvoja kyseisen idean toteuttamiseksi. 

Tähän mennessä kortteja on julkaistu yhdeksän, ja ne löytyvät sähköisenä Fingridin nettisivuilta osoitteesta www.fingrid.fi/ideakortit. Painettuina kortteja saa esimerkiksi Farmari-messuilta. 

”Maanomistajilla on ollut epätietoisuutta siitä, mitä voimajohtojen alla saa ja voi tehdä ja mitä ei. Siksi päätimme kerätä vinkkejä ja linkkejä ideakorteiksi, jotka toteutimme yhteistyökumppanien, esimerkiksi Maa- ja kotitalousnaisten ja Metsäkeskuksen kanssa”, kertoo erikoisasiantuntija Tiina Seppänen Fingridiltä.

”Toivoisimme, etteivät voimajohtoalueet jäisi joutomaaksi, eikä se ole myöskään maanomistajan etu.”

Osa korteista keskittyy tapoihin, joilla voimajohtoalueelta voi saada tuottoa, kuten vaikka viljelemällä joulukuusia. Toisissa tavoitteena on ennen kaikkea edistää luontoarvoja.

”Esimerkiksi kosteikot ovat luonnon monimuotoisuuden kannalta erinomaisia, ja perinneympäristöt ovat erittäin uhanalaisia luontotyyppejä, joissa esiintyy paljon uhanalaisia lajeja.”

Perinneympäristön ­hoitotukea kannattaa hakea

Fingrid myöntää hakemuksen perusteella perinneympäristöjen hoidon tukea, mikäli sen edellytykset täyttyvät. 

Kohteen on oltava Fingridin voimajohtoalueella, ja sen niitty- ja heinäkasvillisuuden osuuden on oltava metsänpohjaa suurempi. 

Alueella tulee olla ympäristöstä erottuvia maisemallisia tai luonto­arvoja, joita hoidolla voidaan edistää, tai alueella on potentiaalista virkistyskäyttöä. 

Lisäksi vähintään kolmen seuraavista tulisi täyttyä: alue on vanhaa laidunmaata, siellä on katajia, paahteisia kallioita tai lämpimiä avoimia rinteitä, siellä on monimuotoista niittylajistoa, harvinaista kasvi- tai hyönteislajistoa, lahoa maapuuta tai kosteikkopainanteita.

”Olemme halunneet tehdä tuen hakemisesta helppoa. Hakemukseen tarvittavan hoitosuunnitelmankin voi teettää Maa- ja kotitalousnaisten maisemasuunnittelijalla meidän kustannuksellamme”, Tiina Seppänen vinkkaa.   

Tukea maksetaan 600 euroa hehtaaria kohden, ja se myönnetään kolmeksi vuodeksi.

”Tuplasimme tuen määrän lisätäksemme sen houkuttelevuutta ja saadaksemme uusia tukikohteita. Olemme ajatelleet tämän lähinnä startti­rahaksi, jolla pääsee perinneympäristön hoidon alkuun. Nyt olemme kuitenkin päättäneet, että ensimmäisen kauden jälkeen tukea voi hakea ­uudestaankin, mutta silloin sen määrä puolittuu 300 euroon.” 

Perinneympäristöjen hoidon tukea voi hakea ympäri vuoden. Hakuohjeet: fingrid.fi/perinnekohteet

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös