Lähivuosina toteutamme useita mittavia hankkeita, kuten Metsälinjan, kolmannen vaihtosähköyhteyden Ruotsiin sekä tuulivoiman liittämiseen vaadittavat verkkoratkaisut. Suuret investointikokonaisuudet tuovat suuren haasteen työturvallisuuden osalta niin Fingridille kuin palvelutoimittajillemme ja urakoitsijoillemme.
Työmaillemme virtaa uusia alan ammattilaisia, joille toimintatapamme saattavat olla vielä vieraita. Näihin haasteisiin olemme pyrkineet vastaamaan kehittämällä toimintaa siten, että perehdytysprosessi alkaa jo hyvissä ajoin ennen työmaan käynnistymistä. Koemme, että työntekijöiden osaamisella ja kouluttautumisella on suuri merkitys työturvallisuuteen. Kokonaisuuden hallinta vaatii vahvaa yhteistyötä, jotta yhteisillä työmaillamme kaikki toimivat turvallisesti, yhteisten pelisääntöjen mukaisesti ja kohti yhteistä päämääräämme – nollaa tapaturmaa!
Fingridin omaan työmaavalvontaan on viime vuosien aikana panostettu paljon ja työturvallisuuspuutteisiin on puututtu tiukasti. Valitettavista työturvallisuuspuutteista on jouduttu antamaan myös jonkun verran huomautuksia ja sanktioita. Ne ovat pääsääntöisesti johtuneet normaalien henkilökohtaisten turvavarusteiden puutteista ja ohjeiden vastaisesta toiminnasta. Sanktiot ovat aiheuttaneet myös negatiivisia reaktioita työmailla ja on koettu, että puutumme vääriin asioihin. Emme koe mielekkäänä antaa huomautuksia ja sanktiota näistä perusasioiden puutteista, mutta jos ne eivät ole kunnossa, voimmeko silloin olla varmoja siitä, että muut asiat ovat? Me Fingridillä haluaisimme ennemmin keskittyä yhdessä haasteellisimpien työvaiheiden riskienarviontiin ja näiden työvaiheiden työturvallisuuden parantamiseen.
Työturvallisuuden teema vuodelle 2019 on ”Turvallisuuskulttuuri luodaan yhdessä”. Tämä kiteyttää tosiasiaa, että työturvallisuutta voidaan parantaa vain ja ainoastaan hyvällä yhteistyöllä kaikkien osapuolten kesken. Pidetään huolta toisistamme, pidetään hyvä henki päällä työmailla, tehdään asiat oikealla asenteella, pidetään perusasiat kunnossa ja keskitytään yhdessä haastavien työvaiheiden suunnitteluun, riskien arviointiin sekä turvalliseen toteuttamiseen.
Hyvää ja turvallista syksyä!
Sami Mäki
Kirjoittaja toimii Fingridissä verkon hoito -yksikön päällikkönä vastaten mm. työturvallisuuden edistämisestä.