Miten syntyy innovaatiota, jotka hyödyttävät koko yhteiskuntaa?

Työmaakierros onnistuu kätevästi etänä, öljyn kaasupitoisuutta analysoidaan digitaalisesti ja näyttävä sähköasema on täynnä huipputekniikkaa. Uusia innovaatioita syntyy, kun yritys luottaa työntekijöihin.
Jaa

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen sanasta innovaatio? Usein tyypillinen vastaus on tuotekehitys ja uusi teknologia, mutta kantaverkkoyhtiö Fingridissä asia nähdään paljon laajemmin.

Uusien asioiden rohkea kokeileminen ja siihen kannustava työkulttuuri ovat olennainen osa päivittäistä työtä, sanoo Fingridin henkilöstö- ja viestintäjohtaja Tiina Miettinen.

”Oleellista on, että tarjoamme monipuolisia mahdollisuuksia jatkuvaan työssä oppimisen. Näin työntekijät voivat kehittyä urallaan asiantuntijoina ja esimiehet myös johtajina.”

Innovatiivisuus edellyttää Miettisen mielestä luottamukseen perustuvaa työkulttuuria, jossa jokainen uskaltaa kokeilla uusia asioita. Epäonnistumisetkin ovat sallittuja.

Fingridissä jokainen voi osallistua omien työtehtäviensä suunnitteluun. Tiimejä haastetaan kehittämään prosesseja laajemminkin.

Arkiseen innovointiin kannustavat myös ideahaasteet. Tuore esimerkki on henkilöstölle annettu haaste siitä, miten korona-aikana voidaan lisätä yhteisöllisyyttä ja miten saadaan uudet työntekijät osaksi työyhteisöä.

Toki Fingridissä tehdään innovaatioita myös perinteisemmässä mielessä, kun uutta tekniikkaa ja digitaalisia työkaluja otetaan käyttöön. Ne auttavat tehostamaan liiketoimintaa ja parantamaan sähköjärjestelmän hallintaa.

”Automaation lisääntyminen vähentää myös inhimillisiä virheitä. Lisäksi uudet asiat helpottavat yksittäisen työntekijän työtä, mikä puolestaan lisää työn mielekkyyttä.”

Miettinen muistuttaa, että Fingridin innovatiivisesta otteesta hyötyvät asiakkaat ja koko yhteiskunta. Sähköjärjestelmän käyttövarmuus pysyy korkealla tasolla ja siihen voidaan liittää entistä enemmän päästöttömästi tuotettua energiaa.

Innostava työkulttuuri on tehnyt Fingridistä pidetyn työpaikan. Tänä vuonna yhtiö sijoittui seitsemänneksi Great Place to Workin Suomen parhaat työpaikat -listalla.

Artikkeli on julkaistu Helsingin Sanomissa 18.11.2020

Lue lisää Fingridin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnasta Fingridin TKI-toiminnan sivuilta.

Tyylikäs sähköasema vangitsee katseet

Länsisalmen sähköasema Kehä III:n varrella Vantaalla herättää ohikulkijoiden huomion tyylikkäällä arkkitehtuurillaan. Sen maamerkki on 50-metrinen teräskaari, mutta myös valaistut lasiseinät ovat vaikuttava näky pimeällä.

Länsisalmen aseman merkitys pääkaupungin sähkönsaannille on merkittävä.

Näkyvän sijainnin vuoksi Fingrid halusi tehdä asemasta kaupunkikuvaan hyvin sopivan kokonaisuuden. Kauniin ulkomuodon takaa löytyy huipputekniikkaa, jonka ansiosta normaalisti noin jalkapallokentän kokoisen alueen vaativa sähköasema on puristettu tenniskentän mittoihin.

Reaaliaikainen valvonta ehkäisee laitevikoja

Fingridillä on eri puolilla maata yli sata sähköasemaa, joiden kuntoa ja toimintaa seurataan tarkasti häiriöttömän sähkönjakelun varmistamiseksi.

Esimerkiksi muuntajissa kiertävän öljyn kaasupitoisuuden seuranta auttaa havaitsemaan vikoja jo varhaisessa vaiheessa, mikä vähentää käyttökatkojen riskiä ja pidentää laitteiden käyttöikää.

Perinteisesti öljynäyte otetaan paikan päällä ja viedään laboratorioon analysoitavaksi.
Uudessa digitaalisessa ratkaisussa muuntajiin asennetaan öljyn analysaattoreita, jotka välittävät reaaliaikaisesti tietoa verkkopohjaiseen sovellukseen.

Tietojen analysoinnissa hyödynnetään tietokantaa, johon on tallennettu kattavasti aiempien analyysien tulokset.

Työmaakierros kypäräkameran avulla

Fingrid rakentaa kantaverkon voimajohtoja ja uudistaa sähköasemia kymmenillä työmailla eri puolilla Suomea. Rakennustöiden valvonnassa on otettu käyttöön urakoitsijan työmaapäällikön tai Fingridin valvojan suojakypärään kiinnitettäviä kameroita, jotka mahdollistavat reaaliaikaisen videokuvan lähettämisen ja yhteydenpidon langattomasti mobiiliyhteydellä.

Etenkin korona-ajan matkustusrajoitusten aikana kamerayhteydestä on ollut paljon apua, kun Fingridin projektipäällikkö ja asiantuntijat ovat voineet osallistua etänä työmaakierroksille, valvoa työn laatua ja selvittää urakoitsijan kanssa teknisiä poikkeamia ja niiden korjaamista.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös