Mikä kiihdyttää päästöoikeuksien rakettimaista hinnannousua?

Päästöoikeuksien hinta on tuplaantunut viimeisen puolen vuoden aikana. Yhden hiilidioksiditonnin päästämisestä ilmakehään joutui maksamaan toukokuun lopulla jo 54 euroa, kun hintataso viime vuoden lopulla oli vielä 25 euroa. Muutos on raju verrattuna vuosiin 2013-2018, jolloin päästöoikeuksien hinta pysytteli vain 5-10 euron tasolla.
Jaa

Mitkä tekijät ovat vaikuttaneet päästöoikeuksien hintakehitykseen?

Yksi keskeinen syy on EU:n jäsenvaltioiden aikaansaama sopu vuoden 2030 päästö­tavoitteiden kiristämisestä 55 prosenttiin. Se ennakoi näkymää kiristyvästä päästökauppa­markkinasta. Päästöoikeuksien hinnannousuun vaikuttavat myös raaka-aineiden kallistuminen, korkeahko maakaasun hinta ja Keski-Euroopan sähkön hinnat. Myös rahastojen ja institutionaalisten sijoittajien kiinnostus päästökauppaan on nähtävästi kasvanut, energiayhtiö Gasumin Senior Portfolio Manager Jarmo Sillanpää sanoo.

Miltä päästöoikeuksien hintakehityksen tulevaisuus näyttää?

On mahdollista, että päästöoikeuksien hinnat voivat myös laskea, jos taloudessa ja energia­markkinoilla tapahtuu käänteitä, jotka heijastuvat päästöoikeuksiin. Polttoaineiden hintasuhteet ja sähkömarkkinoiden muutokset vaikuttavat nopeasti päästöoikeuksiin. Energiaan keskittyneet päästömarkkinan analyysitalot ja pankit arvioivat kuitenkin vuoden 2030 hintaennusteissaan, että päästöoikeuksien hiilidioksiditonnin hinta voi yltää 80–90 euron tasolle vuosikymmenen loppuun mennessä.

Millaisia vaikutuksia päästökaupan C02-hinnan nopealla nousulla on matkalla kohti puhdasta energiajärjestelmää?

Korkeampi päästöoikeuksien hinta varmasti nopeuttaa tätä kehitystä. Muutos kohti puhtaampaa energiajärjestelmää on tietysti ollut jo käynnissä muutenkin esimerkiksi mittavien tuulivoimainvestointien kautta. Päästöoikeuksien hinnannousu nostaa sähkön hintaa, mikä lisää teollisuuden epäsuoria energiakustannuksia.

Miten tämä tulee vaikuttamaan teollisuuden tulevaisuuden investointeihin?

Kiinnostus uusiutuviin energialähteisiin tulee ­lisääntymään. Jos päästöoikeuden hinta nostaa sähkön hintaa, parantaa se myös päästöttömän vesi-, tuuli- ja ydinvoiman kilpailukykyä. Teollisuuden sähköistyminen ja sen tuoma sähkönkulutuksen kasvu tulee olemaan merkittävä muutos Pohjoismaissa tällä vuosikymmenellä. Teollisuuden sähköistyminen nojaa toisaalta kilpailukykyiseen sähkön hintaan ja toisaalta siihen, että uusiutuvalla sähköllä prosessien päästöt saadaan alas.

Miten päästökauppamarkkina heijastuu Gasumin liiketoimintaan?

Gasumin päästöjä vähentävä tuotevalikoima, kuten biokaasu tai LNG, tarjoavat ­raskaalle ­liikenteelle ja meriliikenteelle ratkaisuja kohti hiilineutraaliutta. Olemme ­mukana myös sähkö­markkinoilla ja tarjoamme ­asiakkaillemme sähkön alkuperätakuita ja pitkiä tuulivoiman PPA-sopimuksia. Päästökaupassa tarjoamme asiakkaillemme kaupankäyntikanavat sekä riskienhallinnan palvelut. Useimmilla asiakkaillamme on jo hiilineutraalisuus- ja päästövähennystavoitteet, joihin etsimme yhteistyössä työkaluja ja ratkaisuja. •

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös