Uusille 110 kilovoltin voimajohdoille tehdään aina ympäristöselvitys, jota ennen tehdään reittisuunnitelma siitä, mihin voimajohdon voisi sijoittaa.
Tämän suunnitelman tavoitteena on löytää ympäristölle mahdollisimman haitaton, tekniset tavoitteet täyttävä ja toteutuskelpoinen reitti. Asutus ja luonnonarvot huomioidaan erityisen tarkasti.
Olennainen osa reittisuunnittelua on maastossa käynti, sillä pelkkää karttaa tarkastellen ei voida täysin määritellä tärkeiden kohteiden paikkansapitävyyttä tai merkitystä suunniteltavan voimajohtoreitin sijainnille.
Maastokäyntejä tehdään 1–2 hanketta kohden. Kukin maastokäynti kestää 1–5 päivää hankkeen laajuuden ja pituuden mukaan.
Maastossa kiinnitetään huomiota sekä elinkeinoon liittyvien rakennusten että loma- ja asuinrakennusten kunnon lisäksi siihen, miten lähelle suunniteltuja voimajohtoja ne sijoittuvat. Maaperän rakennettavuuttakin tarkastellaan. Erityisen tärkeitä ovat kulmapylväiden sijainnit: ne on pyrittävä sijoittamaan kovalle maalle.
Voimajohdon sijoittumisen kannalta tärkeitä seikkoja ovat nykyisten voimajohtojen rakenteet ja kunto. Merkittäviä kohteita ovat myös teknisesti haasteelliset muutoskohdat, kuten voimajohtojen risteämät tai sivuttaissiirrot.
Huomiota kiinnitetään myös siihen, miten voimajohto sijoittuu kauko- ja lähimaisemaan ja miten pylväät tulevat erottumaan tärkeissä tai muuten muutokselle herkissä kohteissa.