Lisää lahopuuta – lisää luonnon monimuotoisuutta

Ympäristöasioista ja luontoarvoista huolehtiminen näkyy Fingridin hankkeissa koko elinkaaren ajan. Uusia toimintatapoja ympäristövaikutusten vähentämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi seurataan aktiivisesti ja arvioidaan, mitä niistä voidaan soveltaa kantaverkon rakentamisessa ja kunnossapidossa.
Jaa

Suuri osa metsien uhanalaisesta lajistosta on riippuvainen lahopuusta. Fingrid on selvittänyt mahdollisuuksia lisätä luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeää lahopuuta voimajohtojen reunametsien hakkuiden yhteydessä. Mallin mukaan Fingrid pyytää maanomistajalta lupaa tehdä reunavyöhykkeelle niin sanottuja tekopökkelöitä, samalla kun maanomistajiin otetaan yhteyttä reunavyöhykkeen hakkuusta.

Tekopökkelö tehdään katkaisemalla puu 2–4 metrin korkeudesta ja jättämällä se lahoamaan pystyyn. Myös latva jää metsään lahoamaan. Pökkelöitä tehdään taloudellisesti vähempiarvoisista tai jo pystyyn kuivuneista puista. Lahotessaan pökkelö tarjoaa asuinpaikan ja pesäkoloja useille hyönteis- ja lintulajeille, ja myös sienissä, jäkälissä ja sammalissa on paljon lahopuita hyödyntäviä lajeja.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös