Kyberturvallisuutta harjoiteltiin yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa

Fingrid oli syyskuun alussa mukana Puolustusvoimien paikallispuolustusharjoituksessa, jossa keskityttiin kriittisen infrastruktuurin suojaamiseen kyberturvallisuuden näkökulmasta.
Jaa

Syyskuun 2024 paikallispuolustusharjoitus (PAPU) oli Fingridille ensimmäinen kyberturvallisuuteen keskittynyt yhteisharjoitus Puolustusvoimien ja Maanpuolustuskoulutus MPK:n kanssa. Mukana yhteisharjoituksessa olivat myös Kyberturvallisuuskeskus ja Huoltovarmuuskeskus.

Harjoittelu on tärkeä osa varautumista

Huoltovarmuuskriittisenä toimijana Fingrid on varautunut poikkeustilanteisiin sähköjärjestelmän toiminnan varmistamiseksi erilaisten häiriötilanteiden, mutta myös kyberturvallisuuden näkökulmasta. Harjoitustoiminta on Fingridille tärkeä osa varautumista ja keino testata ohjeita ja toimintatapoja käytännössä. Harjoitusten kautta saadaan kehitettyä paitsi sisäisiä prosesseja, myös yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

PAPU-harjoitukselta haettiin kokemusta yhteistyöstä ja tilannekuvan ylläpitämisestä laajemmassa mittakaavassa kyberturvallisuuteen keskittyen sekä haluttiin lisätä tietoa Puolustusvoimien ja reserviläisten keskuudessa kantaverkon roolista yhteiskunnan kannalta kriittisenä infrastruktuurina.

”Olemme harjoitelleet kyberturvallisuutta vuosien aikana monien eri toimijoiden kanssa. Nyt pääsimme ensimmäistä kertaa hyödyntämään harjoittelussa reserviläisten osaamista ja samalla myös mahdollistimme heidän harjoittelunsa kriittisen infrastruktuurin suojaamiseksi”, ICT-johtaja Kari Suominen toteaa.

Yhteisharjoitus mahdollisti harjoittelun lähellä todellisia olosuhteita.

Reserviläiset tukena kriittisen infran turvaamisessa

Fingrid pääsi harjoituksessa testaamaan käytännön tasolla kyberturvallisuuteen erikoistuneiden reserviläisten kyvykkyyttä toimia Fingridin tukena, jotta sähköjärjestelmän toiminta saadaan varmistettua kriisin aikana.

Harjoituksessa mukana olleen Fingridin käyttöasiantuntija Olli-Petteri Perälän mukaan harjoitus oli hyvin organisoitu ja antoi reserviläisille mahdollisuuden harjoitella lähellä todellisia olosuhteita. Osallistujat toivat ammattitaitonsa ja panoksensa yhteiseen tavoitteeseen ja jakoivat myös aiempien harjoitusten oppeja ahkerasti toisilleen.

”Harjoitus oli hyvä muistutus myös siitä, että silmien tulisi olla auki kaikilla sidosryhmillä ja ilmoituskynnyksen hyvin matalalla havaitessaan poikkeavaa toimintaa kriittisen infran lähettyvillä tai siihen liittyvissä toiminnoissa”, Perälä muistuttaa.

Kyberturvajoukkoja kehitetään myös paikallistasolla

Sekä digitaalinen että fyysinen turvallisuus ovat nousseet viime vuosien aikana yhä merkittävimmiksi harjoitteluteemoiksi myös energia-alalla.

Vaikka kyberturvallisuutta ei ehkä ensimmäisenä yhdistäisi paikallispuolustukseen, on harjoitusta järjestäneen Pääesikunnan majuri Markus Riihosen mukaan kyberturvallisuudessa usein vahva paikallinen luonne. Puolustusvoimat kehittääkin kyberturvallisuuden joukkojaan myös paikallispuolustukseen liittyvien tehtävien tukemiseksi yhteistyössä MPK:n kanssa.

Paikallisten olosuhteiden tunteminen ja kyvykkyyksien hyödyntäminen, sekä kriittisen infrastruktuurin ja puolustusjärjestelmän siviilikomponenttien suojan tukeminen korostuvat niin fyysisessä kuin digitaalisessa ympäristössä.

”Suorituskyvyn rakentamisen tarve on tunnistettu ja kehittäminen on ollut käynnissä jo ennen Ukrainan sotaa. Kehittämisen polku ja aikataulu yhtyvät laajemmin paikallispuolustuksen kehittämiseen. Tämänkaltaisen suorituskyvyn kehittäminen tarjoaa mahdollisuuksia vapaaehtoisuuden ja reservin hyödyntämiseen sekä edellyttää moniviranomaisyhteistoimintaa, harjoittelua ja varautumista myös paikallistasolla”, Riihonen toteaa.

Yhteistyön merkitys korostui harjoituksessa

Fingridin näkökulmasta kolmen päivän yhteisharjoitus oli onnistunut ja yhteistyö toimi hyvin eri toimijoiden kesken. Kriisitilanteessa etenkin toimivan vuorovaikutuksen merkitys korostuu, mikä huomattiin myös harjoitusolosuhteissa.

”Harjoituksesta saatiin arvokkaita oppeja esimerkiksi kommunikaation tärkeydestä ja eri toimijoiden yhteistyön koordinoinnista”, Perälä toteaa ja jatkaa:

”Reserviläisten ja Puolustusvoimien harjoitustoiminnan ja tilanteen etenemisen seuraaminen oli antoisaa ja opettavaista. Erityisesti mieleen jäi reserviläisten sitoutuminen ja ammattitaito, joka näkyi kaikessa toiminnassa.”

MPK oli harjoituksessa merkittävässä roolissa sekä suunnittelemassa että aktiivivaiheessa tukemassa sen toteutusta kalustollaan ja omalla henkilöstöllään. 

”MPK:n näkökulmasta saimme harjoituksessa merkittävästi lisää tietoa, kuinka meidän tulee olla mukana erityisesti paikallispuolustuksen kybertoiminnan rakentamisessa ja koulutuksessa yhteistoiminnassa Fingridin kokoisten organisaatioiden kanssa”, MPK:n koulutuspäällikkö Tero Oittinen kertoo.

MPK:n Tero Oittisen (vas.), Fingridin Kari Suomisen ja Puolustusvoimien Markus Riihosen yhteisharjoitus oli tärkeä ja toi hyviä havaintoja kriittisen infrastruktuurin suojaamisesta.

Puolustusvoimien keskeisimpinä tavoitteina yhteisessä harjoituksessa oli Markus Riihosen mukaan testata kenttäkokeella paikalliskyberjoukon johtamista, tiedonvaihtoa ja paikallisen tilannekuvan muodostamista.

Mukana olleiden eri toimijoiden palautteen perusteella tavoitteet olivat hyvin aseteltuja ja lisäksi niiden osalta nousi myös hyviä kysymyksiä, joihin kaikkiin ei harjoituksen aikana saatu vastauksia.

”Harjoituksen valmistelu ja toimeenpano Fingridin kanssa oli mieluisaa, koska molempien näkemykset tavoitteiden asettelusta kohtasivat. Harjoitusjoukot eivät selvinneet tehtävistään helpolla. Yhteisen harjoittelun merkitys korostui”, Riihonen toteaa.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös