Kun sähköstä tuli hottis

Suomalaiset ovat huoltovarmuuskansaa, ja kaikki haluavat olla mukana energian säästötalkoissa.
Jaa

Sähkö on ollut tuote, josta kuluttajat eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita. Tärkeintä on ollut, että sähköä on virrannut töpselistä, kun sitä on tarvinnut. Aika harva on vaivautunut edes kilpailuttamaan sähkömyyjäänsä puhumattakaan siitä, että kukaan olisi edes kuullut pörssisähköstä tai sähköjärjestelmän teknisistä yksityiskohdista.

Näin siis vielä reilut puoli vuotta sitten.

Kaikki muuttui Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Eurooppaa kohtasi energiakriisi, pula maakaasusta, minkä seurauksena sähkön hinta kipusi korkeuksiin. Sähkön voimakas hinnannousu teki tuotteesta yhtä äkkiä kiinnostavan, mutta hottiksen siitä teki vasta saatavuuskriisi eli keskustelu mahdollisesta sähköpulasta.

Fingrid varoitti mediatiedotteella sähköpulasta 22.8.2022. Viesti oli selkeä: tulevan talven sähkön riittävyydessä on useita epävarmuustekijöitä, ja siksi suomalaisten on hyvä varautua sähköpulan aiheuttamiin mahdollisiin sähkökatkoihin. Toki aihe oli ollut mediassa jo kesällä, mutta mahdollisuus varsinaisiin sähkökatkoihin niin sanotusti räjäytti pankin.

Fingrid, jonka asiakkaita ovat jakeluverkkoyhtiöt, sähkön tuottajat ja sähköä paljon käyttävä teollisuus, oli yllättäen kuluttajien huulilla. Sähköjärjestelmän tasapainosta vastaava kantaverkkoyhtiö sai ennen näkemätöntä huomiota.

Kuluttajat alkoivat lähettää meille viestejä ja kysymyksiä päivittäin liittyen sähkökatkoihin ja sähkön hintaan. Media puolestaan on tuottanut uutisen toisensa jälkeen sähkön riittävyydestä, ja Fingridin asiantuntijat ovat antaneet lukuisia haastatteluita – eikä vain sähköpulasta, vaan kaikesta, mikä liittyy sähköjärjestelmän toimivuuteen.

Uutisaiheiksi ovat kelvanneet jopa sähköjärjestelmän inertia ja eurooppalaisten sähkömarkkinoiden toiminta sekä pörssisähkön hinnan muodostuminen. Kaikki aiheita, jotka eivät ennen kiinnostaneet muita, kuin alan eksperttejä.

Ja kukapa olisi uskonut vielä alkuvuonna, että Tuntihinta-appimme nousisi yhdeksi ladatuimmista suomalaisista maksuttomista mobiilisovelluksista. Sovellus on ollut ladattavissa jo vuosia, mutta vasta hintakriisi osoitti sen tarpeellisuuden.

Puhetta sähköstä on riittänyt niin perinteisissä medioissa kuin viihteellisissä radiokanavissa.

Sähköstä on tullut hottis Suomen lisäksi myös Ruotsissa, sillä etenkin Etelä-Ruotsissa voi talvella olla joitakin aikoja niukkuutta sähköstä. Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska kraftnätin edustaja totesikin taannoin, että he eivät ole koskaan olleet näin paljon julkisuudessa kuin tänä vuonna. Puhetta sähköstä on riittänyt niin perinteisissä medioissa kuin viihteellisissä radiokanavissa.

Se, mikä tässä kaikessa ihmisten kiinnostuksen heräämisessä on upeata, on suomalaisten toiminta tilanteen hoitamiseksi.

Astetta alemmas -kampanja on saanut meidät vaihtamaan energiansäästövinkkejä ja puhumaan sähköstä. Siskoni kertoi ylpeänä, että hän pesee pyykkinsä vain yöaikaan, jolloin sähköä kulutetaan vähemmän. Taloyhtiössämme on laskettu huonelämpöä, samoin toimistossamme.

Täytyy toivoa, että into säästää energiaa ei hiivu, sillä olemme vasta matkalla kohti talvikautta ja kovimpia pakkasia.

Suomalaiset ovat kuitenkin huoltovarmuuskansaa, ja kaikki haluavat olla mukana energian säästötalkoissa. Hyvä niin. Suomalainen osaa toimia oikein vaikeissa paikoissa.

Tiina Miettinen on Fingridin henkilöstö- ja viestintäjohtaja.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös