Kiinnostaako tietää energiajärjestelmän peruspilarista?

Fingrid ei tuota sähköä eikä myy sähköä. Emme myöskään määrää sähkön markkinahintaa.
Jaa

Suomalaisista noin 60 prosenttia tunnistaa Fingridin nimeltä. Fingridiin yhdistetään sanat sähkönsiirto, kantaverkko, voimajohdot ja monopoli.

Viime talven uhka sähköpulasta nosti yhtiön tunnettuutta, mutta toi samalla esille monia väärinkäsityksiä yhtiön tehtävistä.

Ja kyllä, Fingrid siirtää sähköä suurjännitteisessä kantaverkossa tuotantolaitoksilta sähköyhtiöille ja paljon sähköä kuluttavalle teollisuudelle. Fingrid on myös niin sanottu luonnollinen monopoli, jonka toimintaa valvoo viranomainen. Vastaavia toimijoita löytyy muistakin maista.

Fingridin omistama kantaverkko on kuin sähköjärjestelmän moottoritiet, jakeluverkkoyhtiöt puolestaan omistavat muun tieverkon ja tuovat sähköt kotiin kuluttajille.

Suomen sähköjärjestelmä koostuu voimalaitoksista, kantaverkosta, jakeluverkoista ja sähkön kuluttajista. Fingridin omistama kantaverkko on ikään kuin sähköjärjestelmän moottoritiet, jakeluverkkoyhtiöt puolestaan omistavat muun tieverkon ja tuovat sähköt kotiin kuluttajille.  

Fingridin vastuulla on huolehtia, että sähkö siirtyy varmasti kantaverkossa. Pidämme olemassa olevasta verkosta hyvää huolta ja rakennamme jatkuvasti uusia sähköasemia ja voimajohtoja, jotta uusi tuotanto saadaan liitettyä sähköjärjestelmään. Sähkön tuotannon puhdistuminen hiilidioksidista työllistääkin meitä merkittävästi.

Sähköä ei voi varastoida ja siksi kulutuksen ja tuotannon on oltava joka hetki tasapainossa. Tämä on yhtiömme lakisääteinen tehtävä, niin sanottu järjestelmävastuu.

Fingrid ei tuota sähköä eikä myy sähköä. Emme myöskään määrää sähkön markkinahintaa; hinta määräytyy päivittäin eurooppalaisilla sähkön tukkumarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Hintaan vaikuttavat monet tekijät kuten tuotannon ja kulutuksen määrä ja sääolot. Myös voimalaitosten mahdolliset vikaantumiset ja keskeytykset vaikuttavat sähkön hintaan, samoin eri maiden väliset sähkön siirtoyhteydet ja niiden toiminta.

Vielä rahasta: Fingrid rahoittaa toimintansa kantaverkkomaksuilla asiakkailtaan eli kantaverkkoon liittyneiltä tuotantolaitoksilta, teollisuudelta ja jakeluverkkoyhtiöiltä. Kantaverkkomaksu muodostaa kuluttajien sähkölaskusta vain noin 2 prosenttia.

Suomen sähköjärjestelmä on erittäin käyttövarma ja sähköä tuotetaan uusiutuvilla energiamuodoilla sekä ydinvoimalla. Puhtaan sähkön käyttö on kasvussa teollisuus-, lämmitys- ja liikennesektoreilla. Tässä energiamurroksessa Fingridillä on aktiivinen rooli energiajärjestelmän peruspilarina.

Tiina Miettinen
Henkilöstö- ja viestintäjohtaja
Fingrid

Blogiteksti on julkaistu 7.9.2023 Kuntamarkkinoiden verkkosivuilla.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös