Kestävä rahoitus ihmisoikeuksien veturina

Laajeneva raportointi on työkalu, joka tuo läpinäkyvää ja vertailtavaa tietoa eri sidosryhmien päätöksenteon tueksi.
Jaa

Ihmisoikeuksien päivää vietetään10.12. Mitä tuona päivänä sitten juhlistetaan. Ainakin omalta kohdaltani en voi sanoa noteeranneeni päivän olemassaoloa. Ihmisoikeuskeskus tiivistää asian näin:

Vuosittain 10. joulukuuta vietettävän YK:n ihmisoikeuksien päivän tavoite on juhlistaa niitä oikeuksia, joista nautimme päivittäin. Päivä muistuttaa myös oikeuksien mukana tuomista velvollisuuksista.

Harva on tullut miettineeksi nauttivansa joka päivä tuollaisista oikeuksista. Eihän tuota edes veroteta.

Jos vilkaisee YK:n Ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta tai yritysten toimintaa ohjaavia sitoumuksia, kuten YK:n Guiding Principles on Business and Human Rights tai OECD:n ohjeita monikansallisille yrityksille huomaa, että aika pitkälle Suomessa voi tosiaan nauttia noista oikeuksista.

Vaikka tilanne on hyvä, täytyy täälläkin tehdä asian eteen jatkuvasti töitä. Juokse, että pysyt mukana.

Suurimmat ihimisoikeuksien haasteet koskevat yleensä hankintoja.

Suurimmat ihmisoikeuksien haasteet koskevat yleensä hankintoja. Riski nousee, mitä kauemmaksi hankintaketjussa sekä länsimaisesta toimintakulttuurista mennään. Toimintapolitiikat, vaatimukset toimittajille, niiden auditoinnit sekä toimittajiin vaikuttaminen ovat työkaluja velvollisuuden toteutuksessa. Fingridissä toimet on mainittu toimintaperiaatteissamme:

Kunnioitamme kansainvälisiä ihmisoikeuksia. Vältämme toimimasta ihmisoikeuksia heikentävällä tavalla, puutumme ihmisoikeuksia heikentäviin toimiin sekä tarvittaessa ryhdymme korjaaviin toimenpiteisiin. Mikäli kansallisen lainsäädännön vaatimukset ovat ristiriidassa kansainvälisesti tunnustettujen ihmisoikeuksien kanssa, etsimme keinoja kunnioittaa ihmisoikeuksia. Edellytämme ihmisoikeuksien kunnioittamista myös liiketoimintakumppaneiltamme.

EU:n yritysten kestävyysraportointidirektiivi hyväksyttiin marraskuun lopussa. Pakollisen raportoinnin piiriin tulee myös ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja edistämisestä kertovia asioita. Laajeneva raportointi itsessään ei ole tavoite, vaan ennemminkin työkalu tuomaan läpinäkyvää ja vertailtavaa tietoa eri sidosryhmien päätöksenteon tueksi.

Viime vuosina kestävä rahoitus/sijoitus ovat olleet paljon esillä. Alat toimivat kestävän kehityksen eturintamassa ja ovat määritelleet itselle jo kovat tavoitteet ilmastoasioissa. Jatkossa luonnon monimuotoisuus sekä ihmisoikeudet tulevat vauhdilla nousemaan ilmastoasioiden rinnalle.

Ajurina rahoittajille ja sijoittajille on pitkien sitoumusten riskinhallinta, alan yritysten raportointivaateet sekä lopulta asiakaskunnan tiukkeneva ääni kestävän kehityksen puolesta.

Vihreä siirtymä tarvitsee erittäin suuret investoinnit kantaverkkoon.

Vihreä siirtymä tarvitsee erittäin suuret investoinnit kantaverkkoon. Investointien rahoittaminen green bondeilla, lainaohjelmien tai taselainauksen kautta vaatii meiltäkin jatkuvaa lisäpanostusta raportointiin, jotta rahoittajat ja sijoittajat saavat täsmällistä tietoa etenemisestämme kestävän kehityksen polulla.

Aktiivinen toiminta yritysvastuun teemoissa ja läpinäkyvä raportointi pienentää rahoittajien ja sijoittajien riskejä ja näkyy rahan hinnoittelussa. Kantaverkkoyhtiö Fingridin lisäksi tästä hyötyy loppupelissä koko suomalainen yhteiskunta.

Vastuullisuuden juna on jo vahvasti liikkeellä. Rahoitus ja sijoittajat toimivat veturina, ja junan kyytiin hyppää yhä useampi taho mukaan.

Jotta muutoksen liike-energia saadaan pidettyä voimassa, kerta vuoteen pidettävä ihmisoikeuksien päivä on ansainnut oman paikkansa muistuttamaan meitä tärkeästä asiasta.

Timo Pietikäinen, projektityöntekijä, yritysvastuu, Fingrid

No results found.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös