Kasvihuoneet tasaavat sähköjärjestelmän häiriöitä

Salaatin viljelyyn erikoistunut Oksasen Puutarha Turun pohjoispuolella on parin vuoden ajan ollut liittyneenä pohjoismaiseen taajuusohjattuun häiriöreserviin ja kysyntäjoustoon. Häiriöreserviin osallistuminen vie sovitusti valot kasvihuoneesta muutaman kerran vuodessa, ja tuo tullessaan tuloja tilille.
Jaa

Puutarhuri Juha Oksanen sanoo, että sähkömarkkinoiden muutokset ja taajuusohjaus koskettavat hänen arkeaan oikeastaan aika vähän.

– Vuosittain valaistuksessa on 10–20 lyhyttä katkosta, ja niistäkin suurin osa koskee vain osaa valoista. Tämä sopii hyvin meille, koska salaatinviljelyssä valoja voi välillä sammuttaa, Oksanen sanoo.

Huomattavin vaikutus näkyy pankkitilillä, jonne tipahtaa säännöllisesti kysyntäjouston tuottamia euroja. Tarkoista summista emme puhu, mutta satasia ainakin.

Kasvihuoneiden energiakatkoksista saatava kysyntäjousto tasapainottaa aurinko- ja tuulivoiman sähköverkkoon aiheuttamia vaihteluja. Tämä sopii hyvin puutarhuri Juha Oksaselle, sillä salaatinviljelyssä valoja voi välillä hetkeksi sammutella.

Joustavaa palvelua kasvihuoneille

Oksanen oli liittyessään vuonna 2016 yksi ensimmäisistä Sympowerin kysyntäjoustoasiakkaista. Kasvihuoneiden sähkönkäyttö sopi mainiosti järjestelmään. Sympowerin laitteistoasennuksen lisäksi tarvittiin vain pieniä sähkötöitä. Niinpä kysyntäjoustosta saadut eurot kattoivat jo ensimmäisenä vuonna investoinnit.

– Olemme tyytyväisiä, että laitteet toimivat luvatulla tavalla. Voin suositella kysyntäjoustojärjestelmään liittymistä kaikille, joille se vaan on mahdollista.

Sähkön kuluttajien tarjoama kysyntäjousto tasapainottaa uusiutuvien aurinko- ja tuulivoiman sähköverkkoon aiheuttamia vaihteluja.

– Kun kulutus tuodaan aktiiviseksi toimijaksi, voidaan sähköverkon taajuuden muutoksia tasata. Kysyntäjousto toimii täysin automaattisesti, Sympowerin operaatiopäällikkö Katja Hollmén sanoo.

Sympower paketoi

Sympower on kysyntäjoustoaggregaattori, joka kokoaa pieniä ja keskisuuria eli 50–30 000 kilowatin sähkön kuluttajia yhteen ja tarjoaa niiden yhteisen kysyntäjouston kokonaisuutena Fingridille. Sympowerilla on reilut sata asiakasta.

Enemmistö kysyntäjoustoon osallistuvista Sympowerin kumppaneista on kasvihuoneviljelijöitä, jotka tienaavat häiriöreservillä jopa pari tuhatta euroa kuukaudessa. Joukkoon mahtuu myös teollisia toimijoita, kuten sahoja. Teolliset toimijat tarjoavat häiriöreservikäyttöön vain sellaisia prosesseja, jotka kestävät sähkön katkeamisen ilman varoitusta.

Kysyntäjouston taajuusohjatun häiriöreservin katkokset ovat asiakkaille yleensä muutaman minuutin pituisia. Pisimmät katkokset ovat 15 minuutin luokkaa.

– Tarjoamme kysyntäjoustoon liittymistä kokonaispalveluna, joka on järjestelmään liittyville vaivaton tapa. Moni isompi asiakkaamme voisi liittyä suoraan itsekin kysyntäjoustoon, mutta heille on helpompaa toimia meidän kauttamme, Hollmén sanoo.

Sympower hoitaa yhteistyön Fingridin kanssa. Asennuksen jälkeen se myös testaa, minkä verran asiakkaan laitteisto kykenee joustamaan, sekä aktivoi järjestelmän.

Kasvihuoneet häiriöreservin kärkitoimijoita

– Lähes kaikkien Suomen suurimpien kasvihuoneiden saaminen osaksi taajuusohjattua häiriöreserviä on ollut yksi hienoimpia reserveihin liittyviä menestystarinoita. Kasvihuoneet tarjoavat suurimman osan eli noin 200 megawattia Suomen 270 megawatin taajuusohjatusta häiriöreservistä, sanoo Fingridin asiantuntija Mikko Kuivaniemi, jolla on yli viiden vuoden kokemus kysyntäjoustosta.

Fingrid hankkii taajuusohjattua häiriöreserviä yhdessä muiden pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden kanssa siltä varalta, että suuri yksikkö, kuten ydinvoimala putoaa äkillisesti pois sähkön tuotannosta. Tuotannon lasku pitää korvata joko kasvattamalla nopeasti tuotantoa muualla tai laskemalla kulutusta, eli juuri taajuusohjatulla häiriöreservillä.

Sympower ja Fingrid ovat tehneet kolme vuotta yhteistyötä taajuusohjatun häiriöreservin parissa. Samanlaista yhteistyötä Fingridillä on useamman kymmenen reservitoimittajan kanssa.

Sympowerin Hollménin mukaan reservimarkkinat kehittyvät kovaa vauhtia.

– Kun tuotanto koko ajan hajautuu, myös kulutusjoustoja tulee lisää. Pääsemme näin käyttämään sähköverkkoa koko ajan tehokkaammin, hän sanoo.

Ala kehittyy myös sitä kautta, että tulossa on uusia reservituotteita, teknisiä vaatimuksia uudistetaan ja muun muassa säätösähkömarkkinoilla luodaan paraikaa eurooppalaisia markkinoita.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös