Kantaverkkokeskus varmistaa sähkön saatavuuden ympäri vuorokauden

Helsingissä sijaitseva Fingridin Kantaverkkokeskus valvoo tauotta joka päivä vuorokauden ympäri, että sähköä on riittävästi saatavilla valtakunnan joka kolkassa. Valvomon vuorokautta rytmittävät rutiinitehtävien ohella yllätykset, jotka vaativat nopeaa reagointia häiriöttömän sähkön saatavuuden turvaamiseksi. Osa häiriöistä vaikuttaa myös päivänsisäiseen sähkön hintaan.
Jaa

Valvomossa työskentelee 22 operaattoria ja kaksi valvomopäällikköä kolmessa vuorossa. Normaalisti valvomossa on päiväsaikaan 3–4 henkilöä ja öisin 2 henkilöä.

7.00 Vuoronvaihto

Aamu alkaa vahdinvaihdolla kello 7, jolloin vuoronsa luovuttavat ja vuoronsa aloittavat operaattorit käyvät läpi kuluneen vuorokauden tiedot verkon siirtokapasiteeteista, mahdollisista häiriöistä, sääolojen vaikutuksista ja voimajärjestelmän tilasta.

10.30 Siirtokapasiteettien ilmoitus: markkinaosapuolet toimittavat omat tarjouksensa sähköpörssiin

Markkinanäkökulmasta aamutuntien tärkein tehtävä on määritellä sähkön siirtokapasiteetit eri hinta-alueiden välille. Suomessa tuotetun sähkön ohella kantaverkkoon kytkeytyy siirtokapasiteettia Ruotsin, Norjan ja Viron tasasähköyhteyksistä sekä myös Venäjältä.

”Aamupäivällä arvioidaan tulevan vuorokauden käytettävissä oleva siirtokapasiteetti, jonka jälkeen tiedot toimitetaan sähköpörssien järjestelmiin. Markkinatoimijat ovat antaneet sinne omat osto- ja myyntitarjouksensa, minkä pohjalta määrittyy seuraavan päivän sähkön tuntikohtainen spot-hinta, Fingridin valvomopäällikkö Maarit Uusitalo sanoo.

13.50 Seuraavan päivän kaupat valmistuvat

Vuorokausimarkkinan lisäksi markkinatoimijat voivat tasapainottaa sähkön tuotantoaan ja kulutustaan päivänsisäisellä Intraday-markki­nalla, jolloin kauppaa käydään jatkuvasti lähellä sähkön toimitushetkeä. Intraday-markkinan jälkeen tunnin sisäisen kulutuksen ja tuotannon tasapainotuksen hoitaa Fingrid säätösähkömarkkinoiden kautta.

”Suomi on riippuvainen tuonti­sähköstä, minkä vuoksi häiriöt pohjoismaisissa siirtoyhteyksissä heijastuvat heti päivänsisäisen sähkön hintaan. Jos esimerkiksi Ruotsin pohjoisessa siirtoyhteydessä tapahtuu häiriö, säätösähkön tarve ja hinta on määriteltävä uudelleen käyttövarmuuden ylläpitämiseksi, kantaverkon tasehallinnasta ­vastaava Rami Kaunola sanoo.

”Fingridin tehtävänä on pitää siirtoyhteydet auki muihin Pohjoismaihin, jotta sähkön kaupankäynti on mahdollisimman joustavaa pohjoismaisessa järjestelmässä. Näin voimme omalta osaltamme edistää sähkökaupan käyntiä markkina­ehtoisesti”, Uusitalo sanoo.

16.00 Intraday-markkinat aukeavat seuraavalle päivälle, kaupankäynti rajasiirtoyhteyksillä aukeaa

Markkinaehtoisen sähkökaupan edellytyksenä on kantaverkon häiriötön toiminta, jotta sähköä on riittävästi saatavilla vuorokauden ympäri. Valvomon tehtävänä on huolehtia kantaverkon tehotasapainosta, voimajärjestelmästä ja verkon hallinnasta. Käytännössä jatkuvasti valvottavana on 14 400 kilometriä voimajohtoa, 116 sähkö­asemaa ja 1 400 kytkinkenttää.

”Tuuli- ja aurinkoenergian lisääntyminen tuo lisähaasteita kantaverkon hallintaan. Nopeasti muuttuvat tuuliolot tai tulvat pohjoisessa voivat aiheuttaa epätasapainoa, jolloin sähkön siirtoon on löydettävä muita ratkaisuja”, voimajärjestelmän hallinnasta vastaava Juha Karjalainen sanoo.

Kantaverkon tuotannon ja kulutuksen tasehallinnassa ollaan tulevaisuudessa siirtymässä tuntitasoisesta seurannasta lähes reaaliaikaiseen 15 minuutin seurantaan. Sen toteuttaminen edellyttää valvomon toimintaan lisää automaa­tiota ja tuo valvontaan lisää vaatimustasoja.

”Noin 50 ohjelmiston mahdollistaman automatisoidun monitoroinnin ohella valvomon päivän mittaan eteen tulevia tehtäviä hoidetaan edelleen myös puhelimitse, mikä on usein nopein keino saada oikeat henkilöt kiinni häiriötilanteen sattuessa”, Karjalainen sanoo.

17.30 Alustavat tuotanto-suunnitelmat tasevastaavilta

Koronapandemian aikana valvomon työskentelyssä on siirrytty hajautettuun toimintamalliin, jolloin osa työntekijöistä työskentelee etänä.
Suurin osa kantaverkkoon ilmaantuvista häiriöistä on nykyisin mahdollista hoitaa kauko-ohjauksella, kun aiemmin korjaukset piti hoitaa lähettämällä kytkijät sähköasemalle paikan päälle. Vuoden mittaan Fingridin valvomosta ­soitetaan jopa 40 000 puhelua ja tehdään ­verkkoon 57 000 kauko-ohjausta.

20.00 Daily Operational Call vetää yhteen päivän tapahtumat

Valvomon kuluneen päivän tapahtumat kootaan yhteen Pohjoismaiden kesken käytävässä päivittäisessä yhteenvetopalaverissa. Daily Operational Callissa käydään läpi, miten kaupat ovat sujuneet, miten paljon siirtokapasiteettia on käytettävissä seuraavan päivän Intraday-kaupankäyntiin ja mikä on verkon tila ­samalla kun valmistaudutaan seuraavan päivän haasteisiin.

2.00 Yöllä tehdään tarkistuksia ja varmistetaan sähkön riittävyys seuraavalle päivälle

”Valvomo ei nuku yölläkään, vaikka tilanne silloin onkin rauhallisempi. Järjestelmän valvonnan ohella yön aikana tehdään esimerkiksi tarkistuksia edellisen vuorokauden tapahtumiin, tarkastellaan kuorma- ja tuotantoennusteiden kautta sähkön riittävyys alkavalle aamulle ja ­loppupäivälle sekä tehdään Viron tarpeeseen ylös- ja alassäätöjä”, Kaunola sanoo.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös