Kantaverkkoa rakentamassa luontoarvoja kunnioittaen

Maanomistajat liittyvät monessa kohtaa voimajohtojen suunnittelu- ja rakentamisprosessiin. Heillä on vaikutusmahdollisuuksia alkaen ympäristövaikutusten arvioinnin YVA-menettelystä aina rakentamiseen ja johtoalueen kasvustonkäsittelyyn asti. Rakentamisen tahti kiihtyy, mutta Fingrid ei tingi ympäristö- ja luontoarvoistaan, kirjoittaa siirtokapasiteetin varmistamisesta vastaava johtaja Timo Kiiveri,
Jaa

Maatalon kasvatille luonto on ollut luontainen osa elinympäristöä pienestä pitäen. Lähimetsät, lammet, joet, ladot ja pellot tulivat tutuksi monella eri tavalla ja tarjosivat mukavan leikki- ja virikeympäristön. Nykyiset harrastukset maastopyöräilyn, polkujuoksun, suunnistuksen ja ulkoilun merkeissä vievät aina Nuuksion lähimetsistä ulkomaille saakka mitä erilaisempiin maisemiin. Yleensä metsälenkin jälkeen turhat huolet ja murheet ovat jääneet metsään, parin hikipisaran kera. On hienoa olla töissä yhtiössä, joka jakaa samat luontoa arvostavat ja kunnioittavat arvot. Aina se ei ihan helppoa ja yksinkertaista ole, mutta päämäärä on täysin kirkas.

Energiamurros haastaa meitä monella rintamalla. Energian tuotannossa uusiutuvan energian osuus, lähinnä tuuli ja aurinko, kasvaa kiihtyvällä tahdilla. Tuotanto hajautuu, ja suurten yksiköiden rinnalle tulee hajautettua pientuotantoa, kuten aurinkoenergiaa ja etenkin tuulivoimaa. Meillä verkossa se näkyy selkeästi lisääntyvinä asiakaslähtöisinä investointihankkeina.

Viime vuonna hankkeiden lukumäärä kasvoi 64 prosenttia ja investointitaso liki 25 prosenttia edellisvuodesta. Tämän vuoden kasvuprosentit ovat samaa suuruusluokkaa. Haastavaksi asian tekee volyymin kasvun lisäksi ampuminen liikkuvaan maaliin. Kaikki hankkeet eivät toteudu kuten on suunniteltu, ne viivästyvät, peruuntuvatkin, ja meidän perustehtävämme on osata suunnitella kantaverkko, joka palvelee koko yhteiskuntaa parhaalla tavalla vuosikymmeniä.

Tulevan kymmenen vuoden ajanjaksolla rakennamme uutta voimajohtoa yli 2 500 kilometriä, usein jo olemassa olevalle johtoalueelle. Kantaverkon investointiohjelmassa on meneillään useita hankkeita, joilla takaamme kantaverkon riittävyyden asiakkaidemme tarpeisiin.

400 kilovoltin Metsälinja Petäjävedeltä Haapaveden kautta Muhokselle lisää siirtokapasiteettia ja mahdollistaa puhtaasti tuotetun energian liittämisen kantaverkkoon myös pohjoisemmassa Suomessa siten, että maamme säilyy jatkossakin yhtenä hinta-alueena. Hanke etenee hyvin aikataulussa, sillä kohta jo puolet perustuksista on tehty.

Yhteistyössä Ruotsin kantaverkkoyhtiön Svenska kraftnätin kanssa suunnittelemme voimajohtoa Pohjois-Suomesta Pohjois-Ruotsiin. Hanke on edennyt ympäristövaikutusten arvioinnin kautta yleissuunnitteluun. Hanke pienentää maiden välillä olevaa sähkön hintaeroa mahdollistaen yleensä halvemman sähköenergian siirron Ruotsista Suomeen.

Maanomistajat liittyvät monessa kohtaa voimajohtojen suunnittelu- ja rakentamisprosessiin. Heillä on vaikutusmahdollisuuksia alkaen ympäristövaikutusten arvioinnin YVA-menettelystä aina rakentamiseen ja johtoalueen kasvustonkäsittelyyn asti. Maanomistajakokemuksen parantamiseksi prosessin loppupäässä teimme muutoksia organisaatiossa muutama vuosi sitten palkkaamalla lisää ihmisiä hoitamaan tätä meille tärkeää sidosryhmää.

Tämä on näkynyt konkreettisesti lisääntyneinä tapaamisina kasvokkain ja lisääntyneenä dialogina raivauksien ja metsänhoidon osalta. Korona aiheuttaa tietenkin oman haasteensa nyt tähän, mutta yhteistyö jatkuu uusilla digitaalisilla välineillä. Urakoitsijoiden valinnassa yksi tarjouskilpailun vertailutekijä onkin juuri onnistuminen maanomistajayhteistyössä. Rakennusurakoissa tapaamme maanomistajia lunastusten aloituskokouksissa yhdessä urakoitsijan kanssa. Oman jatkuvan oppimisemme varmistamme maanomistajille suunnatulla palautekyselyllä rakennusprojektin jälkeen.

Rakentamisen tahti kiihtyy, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tinkisimme ympäristö- ja luontoarvoistamme. Kannustamme maanomistajia myös hyödyntämään voimajohtoalueita luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Lupaamme olla edelleen helposti tavoitettavissa ja tehdä yhteistyötä niin nykyisissä kuin tulevissakin rakennushankkeissa.

Uusimmat artikkelit

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös