Tanskalaisvalmistaja Vestaksen turbiineista koostuvan Ilmattaren tuulipuiston vuosituotantomäärä tulee olemaan noin 700 gigawattituntia.
– Kun puiston tuotantomäärää verrataan sähköntuotannon kokonaislukuihin Suomessa vuonna 2019, tuotetaan Pyhännän Piiparinmäen puiston voimin 11,3 prosenttia lisää tuulisähköä verrattuna viime vuoden lukemiin, Ilmatar Windpower Oyj:n toimitusjohtaja Juha Sarsama vahvistaa.
Markkinaehtoisten tuulipuistojen rakentamista edesauttavat pitkäaikaiset sähkönhankintasopimukset – eli PPA-sopimukset (Power Purchase Agreement) – ovat hakeneet Suomestakin entistä vankempaa jalansijaa. Niiden avulla tuulipuistojen tuottaman sähkön myyntihinta on tiedossa pitkälle tulevaisuuteen.
Myös Piiparinmäellä on pitkäaikainen sähkönhankintasopimus, jonka Ilmatar Piiparinmäki Oy neuvotteli ennen rakentamisen aloittamista palvelinyhtiö Googlen kanssa. Google tulee käyttämään 60 prosenttia tuulipuistossa tuotettavasta sähköstä Haminan palvelinkeskuksensa tarpeisiin. Sopimuksen pituutta ei ole julkistettu, ei myöskään tuulipuiston kokonaiskustannusta.
Pääomasijoittajat tulleet tuulivoimamarkkinoille
Myös suurten pääomasijoittajien rooli valmiiden tuulipuistojen omistajina on kasvussa. CPC Finland Oy käynnisti Suomen ensimmäisen markkinaehtoisen tuulipuiston rakentamisen Isojoen Lakiakankaalle pari vuotta sitten ja myi puiston viime keväänä Euroopan suurimmalle yksityiselle sijoitusyhtiölle, ranskalaiselle Ardianille.
Piiparinmäen tuulipuisto puolestaan rakennetaan avaimet käteen -projektina rahastonhoitoyhtiö Glennmont Partnersille. Uusimpana tulokkaana mukana on japanilainen voimayhtiö Kansai Electric Power Company, joka vastikään osti Glennmontilta 15 prosentin osuuden Piiparinmäen projektista.
Puisto rakentuu Metsähallituksen omistamalle maalle, josta Ilmatar maksaa vuokraa. Metsähallitukselta hankittiin myös rakentamiseen oikeuttavat luvat, ja se vastasi lisäksi puiston alustavasta suunnittelusta ja tuulimittauksista. Ilmattaren puistoissa syntyy sähköä myös yksityistalouksien käyttöön.
– Haluamme tarjota kuluttajille mahdollisuuden vaikuttaa valinnoillaan ilmastonmuutokseen. Näemme myös, että kuluttajatkin muodostavat eräänlaisen PPA-sopimuksen ja mahdollistavat näin uuden tuulivoiman rakentamista Suomeen, Sarsama sanoo.
Tuulipuistojen tuotantokustannukset ja investointikulut laskussa
Ratkaiseva tekijä tuulipuistorakentamisen vilkastumisessa on tuotantokustannusten laskusuunta. Myös turbiiniteknologia kehittyy jatkuvasti.
Juha Sarsama pitää markkinaehtoisen tuulivoiman rakentamisen edellytyksinä paitsi PPA-sopimuksia, myös tapahtunutta parannusta investointikustannuksissa.
– Varsinkin sijoittajien aiempaa alemmat tuottotavoitteet ja lainojen korkojen alhaisena pysyminen ovat lisänneet tuulivoimainvestointeja. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rajalle syntyvä Piiparinmäen tuulipuisto valmistuu kahdessa osassa. Puiston ensimmäinen osa valmistuu vuodenvaihteessa ja toinen osa syksyllä 2021.